Atostogas kartina išaugę krūviai ir eilės gydymo įstaigose

Sima Kazarian
2024-07-26
Vasara augina eiles pacientams ir krūvį medikams, kurie turi pavaduoti besiilsinčius kolegas. „Per savaitę spėji pamiršti, jog atostogavai“, – sako Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos (LSADPS) pirmininkė Rūta Kiršienė. Anot jos, blogiausia, kad ne visi vadovai už didesnį krūvį sąžiningai atsiskaito.
Atostogas kartina išaugę krūviai ir eilės gydymo įstaigose
Pacientai pastebi: norėdami užsiregistruoti konsultacijos pas specialistą išgirsta, jog teks palūkėti iki rudens – vasarą vietų nėra.

Didėja eilės
 
Pacientai pastebi: norėdami užsiregistruoti konsultacijos pas specialistą išgirsta, jog teks palūkėti iki rudens – vasarą vietų nėra. Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos (LSADPS) pirmininkė Rūta Kiršienė patvirtina, kad vasarą visose gydymo įtaigose didėja eilės konsultacijoms, kadangi gydytojai atostogauja ir pacientai turi laukti, kol jie grįš.
Tą patį faktą konstatuoja ir Jurbarko ligoninės direktorė Rūta Lukšienė.
 

„Atostogų laikas visada kelia iššūkių, – teigia Jurbarko ligoninės direktorė Rūta Lukšienė. – Ne visus atostogaujančius specialistus galime pakeisti – dalį specialistų tenka išleisti ir laukti, kol jie sugrįš. Paslaugos tuo metu nėra teikiamos, tad pacientams tenka kreipti į kitas gydymo įstaigas. Pavyzdžiui, oftalmologo, otorinolaringologo, endokrinologo, nefrologo, reumatologo, pulmonologo, ginekologo, kardiologo ir kitoms paslaugoms. Prašome palūkėti ilgiau nei mėnesį pas endokrinologą, gastroenterologą kolonoskopijoms, kardiologą.“ Tačiau Jurbarko ligoninės vadovė pabrėžia, kad tai yra laikina.

 
Poliklinikoje ramiau
 

Kauno miesto poliklinikos Viešosios komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Motiejaitis taip pat pripažįsta, kad eilės pas populiariausių specialybių gydytojus yra ilgesnės tiek, kiek tęsiasi gydytojo atostogos. „Tačiau pacientų vasaros metu taip pat šiek tiek mažiau dėl jų pačių atostogų. Nebūtini apsilankymai atidedami rudeniui, todėl didesnio pokyčio eilėse nepastebime“, – apibendrino jis.
 
T.Motiejaitis pabrėžia, kad organizuojant darbą vasaros metu svarbu užtikrinti paslaugų prieinamumą bei išlaikyti pusiausvyrą tarp darbuotojų poilsio ir darbo krūvio: „Atostogų tvarkos apraše numatėme, kad vienu metu atostogauti gali ne daugiau kaip trisdešimt procentų tam tikros specialybės gydytojų. Tinkamai valdant personalo resursus, galima išlaikyti darbo efektyvumą ir teikiamų paslaugų kokybę.“
 
Neišsipildė prognozės
 
R.Kiršienė teigia, kad vasarą pacientų terapiniuose, chirurginiuose skyriuose, kur atliekamos planinės operacijos, yra šiek tiek sumažėję.
 
„Kita vertus, traumatologijoje, neurochirurgijoje srautai pakankamai dideli. Tai lemia padažnėjusios galvos, kaklo traumos prie vandens telkinių, reikia teikti skubią pagalbą keliuose sužeistiems paspirtukininkams, dviratininkams“, – vardijo R.Kiršienė.
 
Pasak R.Lukšienės, šiemet buvo staigmena neplanuotai išaugęs terapinio profilio pacientų skaičius. „Kartais mūsų atostogų prognozės nepasitvirtina, – kalbėjo ji. – Pernai buvo žymiai mažesni terapinio profilio stacionarinių pacientų srautai, todėl šiemet nusiteikėme lengvesniam darbui vasaros sezono metu. Bet šiemet srautas padidėjęs. Stebime daug ambulatorinių ir stacionarinių pacientų. Todėl vidaus ligų gydytojams teko intensyviai dirbti jau nuo metų pradžios, o išleidę kolegas atostogų turėjome tikrai daug iššūkių.“
 
Ilgos atostogos ne visiems
 
R.Lukšienė teigė, kad stacionare gydytojai atostogauja po dvi, kartais tris savaites ir nepalieka kolegų ilgesniam laikotarpiui. O ambulatorinėje grandyje specialistai gali pailsėti ilgesnį laikotarpį.  
 

„Dalies specialistų atostogų metu didėja krūvis darbe likusiems kolegoms. Gerai, jei natūraliai vasarą pacientų būna mažiau. Bet likusiems dirbti kartais išties sudėtinga – karšti orai, išvargę pacientai ir dideli srautai reikalauja nemažai pastangų ir kantrybės“, – neslėpė R.Lukšienė.
 
R.Kiršienė konstatavo, kad krūviai medikams vasarą išauga. „Taip yra dėl to, kad visas personalas nori bent kažkiek paatostogauti vasarą – porą, tris savaites, o kadangi ir šiaip medikų trūksta, natūralu, kad likusiems tenka dirbti daugiau“, – kalbėjo pašnekovė.
 
„Grįžti pailsėjęs, kaip ir turėtų būti po atostogų, nes toks yra jų tikslas, tačiau gauni ne tik savo krūvį, bet dar dirbi ir už kolegą, o kartais net keletą. Taigi, po savaitės jau ir pamiršti, kad buvai pailsėjęs“, – sakė profsąjungos vadovė.
Ji teigia, kad bene labiausiai atostogų metu darbo padaugėja slaugytojams ir slaugytojų padėjėjams.
 

Slaugytojoms nelengva visur
 
Kad atostogų metu išauga krūviai slaugytojoms, patvirtina ir Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Klaipėdos skyriaus direktorė Nijolė Saulienė.
 
Jei gydytojai ambulatorinėje grandyje gali atostogauti ilgiau, slaugytojoms nelengva visur. „Kol dirbau klinikinėje slaugoje, atrodė, kad ambulatorinėje grandyje dirbantys slaugytojai tik korteles dėlioja ir svajoja. Tačiau iš tiesų ten juodas darbas – pastebiu, kad kolegės kartais net vandens neturi kada atsigerti – eina ištisinis pacientų srautas... – pasakojo N. Saulienė ir pridūrė, kad stacionare irgi nelengva. – Dar žiūrint kokiame skyriuje, bet jei atostogų metas ir dirba intensyvioje terapijoje, reanimacijoje, pacientai nuolat keičia vienas kitą. Jie būna be sąmonės, dažnos mirtys... tai be galo sunku emociškai.
 
Ieškoti teisybės bijo
„Atostogų slaugytojams labai reikia, tačiau išėjus vieniems, padidėja krūvis likusiems, – sakė N.Saulienė. – Atostogas dar galima pasiderinti, tačiau blogiausia, jei kolega suserga.“
 
Ji atkreipia dėmesį ir į nesąžiningą apmokėjimą. „Gydytojams sumoka ir dvigubai už iškvietimus iš namų, o slaugytojoms nesu girdėjusi, kad kur nors mokėtų dvigubą algą. Sumokama tik už faktines valandas. Žinoma, galima neiti dirbti, bet tada užsineri kilputę ant kaklo“, – nevyniojo į vatą N.Saulienė.
R.Kiršienė teigia, kad atvejų, kur būtų mokami viršvalandžiai, mažai.
 

„Labiausiai liūdina tos įstaigos, kur darbuotojams pasakyta, jog bus dirbama solidarumo principu: tu išleidi kolegą, o paskui kas nors išleis atostogų tave. Nemokama už padidėjusį krūvį“, – pasakojo Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Rūta Kiršienė.

 
N.Saulienė teigia, kad patyrusios neteisybę aiškintis ir ieškoti tiesos slaugytojos bijo. „Jei kas negerai, bijo pasiskųsti, nes ateidamos dirbti pasirašo kelis lapus sutarčių, tarp jų ir konfidencialumo. Dėl to kenčia“, – teigė N.Saulienė. 
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

      P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

      „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

      „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Sharentingas: kai tėvų meilė vaikams kelia pavojų

      Ekspertai kalba, kad socialiniuose tinkluose netikėtu pavojaus vaikams šaltiniu vis dažniau tampa mylintys tėvai. Neatsargus dalijimasis atžalų nuotraukomis, vadinamasis sharentingas, ne tik didina patyčių tikimybę, bet ir gali suteikti įrankių nusikaltėliams.

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Pabėgti nuo alopecijos
      Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
      Erzelynė: galvose ir kitur
      Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
      Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
      Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

      Naujas numeris