A.Sysas siūlo papildomas socialines garantijas dirbantiems su pavojingomis ligomis

Milena Andrukaitytė, BNS
2020-03-03
Socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo papildomas socialines garantijas nustatyti ne tik su ypač pavojingomis, bet ir su pavojingomis ligomis dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams. Į pavojingų ligų sąrašą įtrauktas ir naujasis koronavirusas, COVID-19.
A.Sysas siūlo papildomas socialines garantijas dirbantiems su pavojingomis ligomis
A.Sysas

Įstatymai dabar numato, kad ypač pavojingomis ligomis sergantiems pacientams paslaugas teikiantys sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai darbingumo netekimo atvejams draudžiami valstybės biudžeto lėšomis.
Draudimo suma lygi šių darbuotojų paskutinių trijų mėnesių darbo užmokesčio vidurkiui, padaugintam iš 12, bet negali būti didesnė kaip 48 Vyriausybės nustatytos minimalios mėnesinės algos, šiuo metu – apie 29 tūkst. eurų.

Draudimas mokamas tik tais atvejais, kai sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų sveikatos ar jos dalies praradimas yra tiesiogiai susijęs su apsikrėtimu ypač pavojinga užkrečiamąja liga nuo paciento arba aplinkos ypač pavojingos užkrečiamosios ligos židinyje.
 
A.Sysas siūlo nustatyti, kad tokios socialinės garantijos galiotų ir sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems su pavojingomis ligomis, į šį sąrašą įtrauktas ir naujas koronavirusas.
„Man keista, kad sveikatos apsaugos ministras naujai atsiradusį koronavirusą įtraukė tik į pavojingų užkrečiamų ligų sąrašą. Nes valstybės draudimą ar kompensacijas susirgus, mirus nuo užkrėtimo gauna tik medikai, susiduriantys  su ypač pavojingų užkrečiamų ligų sąraše esančiais susirgimais. Bet koronaviruso sukeliama COVID-19 prie ypač pavojingų – nepriskirta“, – frakcijos pranešime spaudai cituojamas A.Sysas.
Ypač pavojingų ligų sąraše šiuo metu yra šešios ligos, tokios kaip maras, cholera, ebolos virusas, raupai. Tuo tarpu pavojingų ligų sąraše yra daugiau kaip 70 ligų, tarp jų sezoninis gripas, tymai, virusinės žarnyno infekcijos ir t. t. 
 
A.Sysas sutinka, kad jo pataisos papildomas socialines garantijas sveikatos priežiūros specialistams numatytų labai daugelio ligų užsikrėtimo atveju, tačiau teigia, kad „tai nėra tos sąnaudos valstybei, kurios sugriautų ekonomiką“.
„Galbūt baubas, kad tiek daug ligų patenka į tą sąrašą, bet sveikata labai svarbu, tas žmogus, kuris mus gydo, turi turėti garantiją, kad eidamas į židinį arba susidurdamas su nežinoma liga jis turėtų tam tikras garantijas“, – BNS sakė A.Sysas.
„Jūs turbūt matėt situaciją, kai į Vilniaus oro uostą atsiunčiami medikai sutikti žmonių iš rajonų, kuriuose yra židinys, jie aukojasi ir nežino, kas jų laukia, manau tai nėra tos sąnaudos valstybei, kurios sugriautų mūsų ekonomiką“, – kalbėjo Seimo narys.
Visame pasaulyje jau užfiksuota daugiau kaip 90,9 tūkst. koronaviruso atvejų, mirė daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 48 tūkst. pasveiko. Lietuvoje nustatytas vienas COVID-19 atvejis.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris