Ar išvaikys Kanapinis įstatymų žiemą

Ieva Pliaterytė
2020-01-23
Nors žiema tūlo lietuvio kieme nesilanko, įšalas kausto įstatymų bazę. Pluoštinės kanapės vėl atsidūrė diskusijų taikiklyje. Kol politikai dūmoja, pacientai toliau priversti gydytis pusiau legaliai. Štai Gintarė (vardas redakcijai žinomas) epilepsija sergančiam sūneliui kanapių vaistinį papildą pripažįsta perkanti užsienyje.
Ar išvaikys Kanapinis įstatymų žiemą
Kai kurie preparatai kanapių pagrindu išties parduodami vaistinėse. Tačiau maisto papildų ir aliejų, jeigu jų sudėtyje yra net nedidelis kiekis THC, įsigyti negalima.

Perka ne Lietuvoje
Pasiklausius Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistų, viskas atrodo gražu ir legalu. Kai kurie preparatai kanapių pagrindu išties parduodami vaistinėse. Tiek Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), tiek Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento žmonės balsu šaukia: viskas leidžiama, imkit ir vartokit. „Vaistais, kurių sudėtyje yra kanapių, leidžiama prekiauti nuo pernai gegužės. Juos išduoda tik vaistinės, kurios turi specialią licenciją veiklai su antro ir trečio sąrašų narkotinėmis bei psichotropinėmis medžiagomis“, - sako SAM Farmacijos politikos skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Bobelienė.

 
Deja, nutyli, kad tokia tvarka negalioja maisto papildams ir aliejams, jeigu jų sudėtyje yra net nedidelis kiekis psichoaktyviųjų medžiagų (THC). Jau minėtosios Gintarės sūnelis serga epilepsija. Liga dvimečio negaili: pasireiškia stiprūs priepuoliai. Vaikui padeda kanapių vaistinis papildas. Pašnekovė liūdnai juokauja, kad papildą vartoja tik pusiau legaliai: perka užsienyje. „Lietuvoje įsigyti šio preparato negalime. O mano vaikui jis labai reikalingas, padeda apslopinti priepuolius, - teigia moteris ir sako, jog žada kreiptis į institucijas – rašys laiškus Sveikatos ministerijai, muitinei, Maisto ir veterinarijos tarnybai. - Daugybei žmonių iki šiol neaišku – ar legalu siųstis tokius produktus iš užsienio.“
 
Teisinį išsilavinimą turinti moteris piktinasi institucijų pasyvumu. „Demonstruoja neišmanymą neįsigilinę į šitą klausimą. Manau, Lietuvoje metas pradėti atvirai kalbėti apie tai. Net gydytojai vengia sakyti, kaip yra iš tiesų. Jie stovi tarp vakarietiškų tyrimų ir mūsų institucijų pozicijos“, - teigia Gintarė.
Ji netiki, kad situacija greitai pasikeis: „Didžiausia bėda – kanapių aliejus iš augalo dalių. Europos Komisija ilgai neturėjo nuomonės šia tema, tačiau aliejų neseniai pripažino kaip naują maistą. Lietuvoje kilo vajus ir iš vaistinių išėmė šio aliejaus turinčius preparatus... pagal dabartinę tvarką, papildų ateitis priklauso ir nuo gamintojų valios. Jie turi kreiptis į Europos Komisiją, o tai bus lėtas procesas“.
 

Bręsta naujas mūšis
Lietuvoje leidžiama auginti tik tas pluoštines kanapes, kuriose esantis THC kiekis neviršija 0,2 proc. Tačiau ir tuo atveju išlieka apribojimai tokių augalų panaudojimui. Pavyzdžiui, ūkininkams leidžiama perdirbti tik kanapių sėklas. Lapus ir stiebus naudoti galima tik tekstilės ar statybų reikmėms.
Iš stalčiaus ištrauktas grupės Seimo narių projektas. Jis numato liberalesnę kanapių panaudojimo tvarką. Atsivertų kelias legaliai įsigyti gydančius aliejus ir papildus. Konservatorius Mykolas Majauskas žygiuoja projekto teikėjų priešakyje. Jo manymu, pažangą stabdo ne kas kitas, o kerštingi valdantieji.
 
„Valstiečiai sustabdė įstatymo svarstymą, reikalaudami sunešioti dar vienas klumpes. Ir nors Vyriausybės teigiama išvada buvo gauta, Seimo valdyba įpareigota užsakyti nepriklausomą ekspertinį įstatymo vertinimą. Šios procedūros pagalba gali sustabdyti įstatymo priėmimą. Bet tik laikinai!“ – „Facebook“ paskyroje rašė jis.
Politikas tikina, kad priėmus tokį įstatymą laimės visi: ir kanapių augintojai, ir vartotojai: „Surinkta pusšimtis Seimo narių parašų, jog įstatymas būtų be eilės svarstomas artimiausioje Seimo eilinio posėdžio darbotvarkėje ir su neabejingų Lietuvos piliečių palaikymu būtų priimtas kuo greičiau.“
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris