Ar anonimas jau viešas?

Eimantas Šaulitis
2020-02-03
„Kaip ministras padarysiu viską, kad bendruomenės nariai, kurie pranešė, būtų apsaugoti“, - mūru už anoniminį mediką stoja Aurelijus Veryga. Regis, sveikatos apsaugos ministras pamiršta, kad į prožektorių šviesą anoniminį pranešėją ištempė jis pats.
Ar anonimas jau viešas?

Ar viešumas gerai?
Anoniminis laiškas dėl mobingo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje sukėlė sniego gniūžtės efektą. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sulaukė policijos reikalavimo atskleisti asmens, pranešusio apie galimą mobingą, duomenis. Galbūt visa pasitikėjimo linijos idėja nueina perniek? Ligoninės steigėja – savivaldybė. Pats ministras pripažįsta, kad dėl to ministerijos galios jos atžvilgiu ribotos. Tačiau A.Veryga nenori sutikti esąs bejėgis. „Pats viešumas, visas tas procesas, kuris šiandien vyksta jau yra labai gerai. Sutikite, kad nieko panašaus sistemoje anksčiau nėra buvę. Viskas būdavo užgesinama. Dabar visa tai iškilo į viešumą, vyksta vieši aptarimai. Tikiu mūsų teisėsauga ir manau, kad sveikas protas nugalės“, - sakė ministras.
 
Seimo žmogaus teisių komiteto narys konservatorius Andrius Navickas įsitikinęs, kad A.Veryga turėtų ne į didvyrio pozą atsistoti, o ieškoti atsiprašymo žodžių. „Mano supratimu, ministras, jeigu pasitiki šaltiniu, turėjo patikrinti situaciją, tvarkytis. O problemos prasidėjo dėl to, kad jis viešai pradėjo apeliuoti į anonimą. Todėl tas anonimas atsidūrė labai kvailoj padėty. Visiškai nesuprantama, kodėl ministras tą skundą paviešino per komiteto posėdį. Jis juk galėjo ramiai inicijuoti situacijos ligoninėje tyrimą, neapeliuodamas į jokį anonimą.Tokie veiksmai visiškai neprisideda prie pasitikėjimo didinimo, kaip sakoma. Ministro neatsakingas elgesys atvedė į situaciją, kurioje dabar esame. Jam derėtų atsiprašyti to žmogaus, kad neišsaugojo jo anonimiškumo, - mano A.Navickas ir kartu sutinka, kad neprisistatančio asmens teikiamos informacijos nereiktų priimti už gryną pinigą. - Viena vertus, jeigu asmeniu, pasitikima, jo duomenų išduoti tikrai negalime. Bet jei žmogus bijo, normalu, kad jis nori išlikti anonimiškas. Žinoma, jeigu anonimišką informaciją a priori laikysime patikima, mes susidursime su atvejais, kai sąmoningai kenkiama. Šitoj situacijoj manau, kad duomenys policijai neturėtų būti išduoti.“

 

„Ministro neatsakingas elgesys atvedė į situaciją, kurioje dabar esame. Jam derėtų atsiprašyti to žmogaus, kad neišsaugojo jo anonimiškumo“, - mano Seimo žmogaus teisių komiteto narys konservatorius Andrius Navickas.


 
Išliks anonimu
Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentė Kristina Norvainytė mano, kad ikiteisminis tyrimas apskritai turėtų būti nutrauktas, nes pranešimas neatitinka šmeižto kriterijų, laiške nurodyti teiginiai nesiekia nusikalstamos veikos lygio. Todėl baudžiamoji atsakomybė turėtų būti naudojama tik kaip kraštutinė priemonė. „Kreipimąsi ketiname išsiųsti Klaipėdos apskrities VPK, Apylinkės teismui ir Generalinei prokuratūrai, skatindami žiūrėti į visą šitą situaciją kompleksiškai, nepamiršti įvertinti galimų pasekmių visai medikų bendruomenei ir apskritai rizikos sukurti pavojingą teisinės praktikos precedentą. Taip pat skatiname pagaliau prieiti prie Pranešėjų apsaugos įstatymo ir pradėti diskusiją apie galbūt reikiamas pataisas šiame įstatyme, kad žmonės jaustųsi saugūs, ir būtų galima judėti pasitikėjimu grįstos sveikatos sistemos link“, – sakė K.Norvainytė.
 

Tačiau kalbinti parlamentarai didelių problemų dėl pranešėjų apsaugos įstatymo nemato. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė įsitikinusi, kad laiško autorius pats gali imtis priemonių, jog išliktų incognito: „Mes visą laiką kalbėjom, kad žmonės, kurie teikia informaciją įstaigoms turi būti teisiškai apsaugoti. Bandymas nustatyti to žmogaus tapatybę, švelniai tariant, atrodo negražiai. Šiandien žmogui niekas netrukdo paprašyti pranešėjo statuso. Jis gali tą padaryti, jei tik žinotų savo teisę. Ši išeitis vis dar galima.“

 
Kitas Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto narys socialdemokratas Julius Sabatauskas tvirtina, kad anonimas išsaugotų konfidencialumą net jei ministerija apie jį turimą informaciją perduotų teisėsaugai. „Žmogų būtų galima apsaugoti nuo persekiojimo, teismas galėtų išlaikyti tapatybės paslaptį. Teismas gali užtikrinti bylos dalyvio slaptumą ir iniciatoriui arba ieškovui neatskleisti jo tapatybės“, - sako J.Sabatauskas.

 
Komentaras

Kas ministrui gresia už atsisakymą pateikti policijai anonimo duomenis, komentuoja advokatas Arūnas Žlioba:

- Baudžiamojo proceso kodeksas numato, kad ikiteisminį tyrimą atlieka ikiteisminio tyrimo pareigūnai, ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja prokuroras. Joks kitas asmuo, įskaitant ministeriją ar net patį Prezidentą, negali spręsti, ar reikalingi prašomi duomenys ikiteisminiam tyrimui ar ne. Pažymėtina, kad toks ikiteisminio tyrimo pareigūnės reikalavimas, kuris pateiktas ministerijai, net negali būti skundžiamas Baudžiamojo proceso numatyta tvarka. Bet koks asmuo, nevykdantis ikiteisminio tyrimo pareigūno nurodymo ar trukdantis tirti bei nagrinėti baudžiamąją bylą, gali būti nubaustas iki 1170 eurų dydžio bauda, jei prokuroras bus principingas. Baudos sumokėjimas neatleidžia nuo pareigos pateikti prašomą informaciją. Nevykdyti tokio reikalavimo galima tik dėl objektyvių priežasčių - kai reikalaujama  informacija ar dokumentais ne(be)disponuojama.
Svarbu tai, kad baudžiamojoje byloje dėl šmeižto, nustačius anoniminį laišką rašiusius asmenis, su bylos medžiaga galės susipažinti ir nukentėjęs dėl šmeižto asmuo, o anoniminį laišką rašiusieji turės pateikti įrodymus, pagrindžiančius savo rašytus teiginius, ko nepadarius, bus nuteisti dėl šmeižto. Taigi situacija grėsminga anoniminiame laiške tiesą išdėsčiusiems asmenims, tačiau, kita vertus, kas pasakys, kad ten tiesa.


 
Tarp kitko 
Anonimines pasitikėjimo linijas turi ir policija, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Jomis žmonės kreipiasi norėdami pranešti apie galimus nusikaltimus. Tiesa, šių pranešimų turinio internetu transliuojamų posėdžių metu niekas neskaito.

 
Generalinės prokuratūros pozicija
Prokuratūros praėjusią savaitę paskelbtame pranešime teigiama, kad kreipimasis su prašymu pateikti duomenis buvo „teisėtas ir pagrįstas“. Anoniminis skundas surašytas ne įstatyme dėl pranešėjų apsaugos nustatyta tvarka. Anot prokuratūros, tai reiškia, kad šiam asmeniui šiuo metu nėra galimybės taikyti minėtame įstatyme nustatytų konfidencialumo apsaugų ir garantijų. Prokuratūra taip pat pabrėžia, kad pernai įsigaliojusio Pranešėjų apsaugos įstatymo numatytomis galimybėmis asmuo gali pasinaudoti bet kuriuo metu. „Daugybiniai, tęstiniai ir ne su vienu darbuotoju susiję psichologinio smurto ar kiti panašaus pobūdžio atvejai galėtų būti įvertinti kaip atitinkantys Pranešėjų apsaugos įstatyme nurodytus, tačiau konkretus įvertinimas ir sprendimas dėl pranešėjo statuso suteikimo galimas tik detaliai susipažinus su specialioje formoje pateiktais duomenimis“, – rašoma pranešime.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris