Aplinkosaugininkui – kiemsargio atlyginimas?

www.lsveikata.lt
2024-04-12
Seimo Aplinkos apsaugos komitete, kuriame buvo nagrinėjama, kaip efektyvinti aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų darbą ir didinti reakciją į aplinkosaugos pažeidimus, paaiškėjo, kad beveik kas antras Aplinkos apsaugos departamento skelbiamas konkursas patiria nesėkmę, todėl tinkamam darbui užtikrinti stinga ne tik pareigūnų, bet ir jų finansavimo. 
Aplinkosaugininkui – kiemsargio atlyginimas?
Iš 72 konkursų, Aplinkos apsaugos departamento skelbtų naujoms pareigoms užimti, praėjusiais metais net 31 konkursas tiesiog neįvyko nesikreipus nė vienam pretendentui arba pretendentams neatitikus sąlygų.

Į nelaimės vietą vyksta iš kito miesto
 
Parlamentinę kontrolę Seimo Aplinkos apsaugos komitete inicijavęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narys Linas Jonauskas iškėlė klausimą, ar viskas gerai Aplinkos apsaugos departamente, jei pareigūnų į nelaimės vietą tenka laukti atvykstančių net iš kitų miestų. 
 

„Neseniai Neryje ties Jonava iš lietaus nuotekų vamzdžio tekėjo teršalai. Tuomet aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno pasirodymo po pranešto įvykio teko laukti dvi valandas. Į įvykio vietą pareigūnai atvyko iš Jurbarko ir tik tuomet priėmė sprendimą kviesti pagalbą bei stabdyti nuotekas. Kiek ištekėjo teršalų, kol pareigūnas į Jonavą atvyko iš Jurbarko, lieka tik spėlioti. Pareigūnų reakcijos laikas į aplinkosaugos nusižengimus kelia klausimą, ar viskas gerai Aplinkos apsaugos departamente“, – sakė L.Jonauskas. 
 
Komiteto posėdyje dalyvavęs Aplinkos apsaugos departamento direktorius Giedrius Kadziauskas teigė, kad Lietuvoje būdrauja (dirba ir nedarbo dienomis bei naktimis) 6-7 ekipažai. Praėjusiais metais nedelsiant į įvykio vietą aplinkosaugos pareigūnai vyko daugiau nei 4 tūkst. kartų, kai buvo gauta apie 12 tūkst. pranešimų apie aplinkosaugos pažeidimus. 
 
Į rankas – mažiau nei tūkstantis
 
G.Kadziauskas taip pat pažymėjo, kad nors pareigūnų darbo užmokesčio fondas augo, reikalingas didesnis finansavimas darbuotojams išlaikyti ir pritraukti. Anot jo, apie 14 darbuotojų negauna tūkstančio eurų į rankas, o iš 72 konkursų, skelbtų naujoms pareigoms užimti, praėjusiais metais net 31 konkursas tiesiog neįvyko nesikreipus nė vienam pretendentui arba pretendentams neatitikus sąlygų. 
 
Pasak L.Jonausko, faktai yra iškalbingi ir prasilenkia su Aplinkos ministerijos kalbomis apie tinkamą Aplinkos apsaugos departamento finansavimą. 

 

„Aplinkos ministras neseniai kalbėjo, kad patenkino aplinkosaugos pareigūnų prašymą su kaupu pakelti atlyginimus, tačiau realybė yra kitokia. Pagyros apie Aplinkos apsaugos departamentui skirtą milijoną eurų yra tik lašas jūroje, būtina bazė, kad aplinkosauga visai nesubyrėtų. Vos keliais procentais padidėję pareigūnų atlyginimai nemotyvuoja jų likti aplinkosaugoje, departamentui neleidžia pritraukti naujų darbuotojų. Tai akivaizdžiai matome iš neįvykstančių konkursų. Niekas net nenori dalyvauti konkurse į aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno vietą. O kas norės dirbti tokį atsakingą darbą, su vis naujomis funkcijomis už kiemsargio atlyginimą? Kaip žmogui, gaunančiam vos tūkstantį eurų, pasiimti būsto paskolą, išlaikyti šeimą? Aplinkos ministerijos tikinimas, kad jau viską padarėme, kad aplinkosaugininkai gautų tinkamus atlyginimus, prasilenkia su realybe“, – teigia Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Linas Jonauskas. 

 
Tai patvirtino ir Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje dalyvavęs Lietuvos aplinkos apsaugos sistemos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vaidas Laukys. 
 
Jis komiteto nariams teigė, kad, jei norima didinti aplinkosaugininkų reagavimą, šiuo metu jiems skiriamų lėšų nepakanka. Nors darbo užmokestis ir pakilo, jo kilimas smarkiai vėluoja. Anot profesinės sąjungos pirmininko, priimant naujus įstatymus, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai yra užkraunami papildomomis funkcijomis, griežtėjant įvairioms sankcijoms už aplinkosauginius pažeidimus dažnai prasideda bylinėjimaisi su pažeidėjais, kurie vilkina teisminius procesus. O tai reikalauja papildomo aplinkosaugininkų laiko. 
 

V.Laukys taip pat paminėjo, kad šiais metais aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų atlyginimai pakilo vos 4 proc. 
 
Už papildomas funkcijas – priedai
 
Seimo narys L.Jonauskas mano, kad aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams už jų atliekamą darbą ne tik turi būti mokamas orus atlyginimas, bet ir peržiūrimos jiems skirtos funkcijos, o už papildomas funkcijas mokami priedai. 
 
„Pirmiausia nereikia pareigūnų apkrauti besidubliuojančiomis funkcijomis. Šiuo metu, pavyzdžiui, aplinkosaugininkams priskirta gatvėse vaikytis dūmijančius automobilius ir tikrinti jų taršą. Tai iki šiol darė policijos pareigūnai, kurie ir dirba keliuose. Siūlau taip ir palikti. Aplinkosaugininkai turi dirbti ten, kur jų reikia labiausiai, reaguoti į aplinkosauginius pažeidimus miškuose, prie vandens telkinių, taršių įmonių. Reikia nustoti barstyti jiems trupinius ir pagaliau pradėti mokėti orų atlyginimą, o už prisidedančias funkcijas – dar ir priedą. Gal tuomet aplinkosaugoje netrūks pareigūnų ir bus greičiau reaguojama į įvairius pažeidimus“, – sakė L.Jonauskas. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris