Amžinas rūpestėlis – psichologų įstatymas

Sima Kazarian
2023-05-22
„Gal jau reikia vieną kartą baigti ir imtis politinio sprendimo?“, – apie psichologų praktinės veiklos įstatymą sako parlamentaras Linas Slušnys. Jau tiesiog ir juokinga, ir kvaila, kad dešimt metų įstatymas niekaip nepriimamas – pasivoliojęs po Seimą vėl nugula stalčiuose. Įstatymas atgijo ir prie šios valdžios: Vyriausybė žiemą pateikė išvadą, dabar jis keliauja per komitetus, tačiau procesus stabdo užkulisinės dramos.
Amžinas rūpestėlis – psichologų įstatymas
Psichologų veiklą reglamentuojantį įstatymą priimti buvo bandoma jau keletą kartų, bet dėl tam tikrų kliūčių vis nepavykdavo.

Stringa
Kaip teigia Lietuvos psichologų sąjungos (LPS) prezidentė Aina Adomaitytė, organizacija jau daugiau nei dešimt metų dirba siekdama turėti psichologų praktinės veiklos įstatymą. „Įstatymą priimti buvo bandoma jau keletą kartų, bet dėl tam tikrų kliūčių vis nepavykdavo. Dabar Seimo narys Linas Slušnys vėl registravo projektą. Tam buvo sudaryta darbo grupė, daug dirbta, lyg pavyko susitarti, bet po Vyriausybės pastabų įstatymo projektas vėl stringa“, – konstatavo A.Adomaitytė.
 
„Projektas jau keliauja per papildomus komitetus ir dar nepasiekė pagrindinio – Sveikatos reikalų“ – patikslino L.Slušnys. Tačiau LPS prezidentė prisiminė, kad Socialinių reikalų ir darbo komitetas projektui nepritarė ir grąžino tobulinti.

 
Paprašytas įvardinti priežastis, jo pirmininkas Justas Džiugelis teigė, kad Vyriausybės išvados esmingai keičia reglamentavimą. „Sulaukta ir apie aštuoniasdešimt Teisės departemento pastabų. Be to, skiriasi nuomonės ir psichologų bendruomenėje“, – komentavo jis. Seniai prie šio įstatymo dirbanti parlamentarė Rimantė Šalaševičiūtė nesupranta, kodėl nepataisytas, o „tik kažkiek papudruotas“ projektas pateko į papildomus komitetus, nes dabartinė Vyriausybės išvada yra svari.
 
Kol kas dar nepaskelbta, kada projektą svarstys Sveikatos reikalų komitetas. „Bet tikėtina, kad projektas bus atmestas ir ten“, – mano A.Adomaitytė. Tačiau projekto krikštatėvis Seime L.Slušnys nėra toks pesimistiškas: „Sveikatos reikalų komitetas palankiai vertina šią idėją, tad tvirtiname Vyriausybės išvadą, tvarkome įstatymą ir leidžiame jam gyventi.“
 
Staigmena: netinka ir psichologams

Tačiau bėda: tai, ką mato Vyriausybės išvadose, psichologams netinka. „Išsakome poziciją, kad įstatymas mums yra reikalingas, bet ne tokiu formatu. Norime toliau prie to dirbti ir rengti tokį, kuris leistų atlieptų visus svarbius psichologo praktinės veiklos punktus“, – sakė Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė Aina Adomaitytė. Paprašyta patikslinti ji teigė, kad į detales leistis nėra prasmės.

 
Tiesa, paminėjo, kad LPS nepatinka, jog įstatyme išdygsta naujas darinys – Psichologų rūmai. „Dabar siūloma, kad įstatymas galimas tik su Rūmų steigimu, kas mums kelia daug klausimų ir abejonių. Norisi dar diskutuoti su Vyriausybe ir ieškoti labiau tinkamo varianto. Rūmų steigimo klausimas nebus sprendžiamas iš LPS pusės, kol nebus iki galo aišku, kad jie būtini ir, svarbiausia, kaip duos naudos psichologų praktinės veiklos reglamentavimui“, – tvirtino A.Adomaitytė.
 
R.Šalaševičiūtė gi įsitikinusi, kad be Psichologų rūmų kito kelio tiesiog nėra. „Šie specialistai išsibarstę švietimo, sveikatos, teisingumo, vidaus reikalų ministerijų žinybose, kurios kiekviena turi specifinius reikalavimus. SAM iš medicinos, klinikinių psichologų reikalauja magistro, švietimo įstatymas iškėlęs savo reikalavimus. Be to, yra didesnis procentas privačia praktika užsiimančių psichologų, kurie nepriklauso jokiai žinybai. Neturime vienos ministerijos, kuri galėtų vadovauti kitose žinybose dirbantiems psichologams, juos kontroliuoti“, – apibendrino seimo narė.
 

Tiesiog buvo gėda
L.Slušnys įsitikinęs, kad diskusijos užsitęsė per ilgai: „Psichologai pagaliau turi apsispręsti. Kai sako, kad reikia diskusijų, tai ar dar jų trūksta? Jos vyksta dešimt metų. Jei ir dabar nebus sutarimo, galbūt tiesiog verta priimti politinį sprendimą ir tegu Seimas apsisprendžia.“
 

„Psichologai nori, jog valstybė juos reguliuotų, bet ir nereguliuotų. Ir finansuotų tą nereguliavimą“, – teigia parlamentaras Linas Slušnys ir paaiškino, kad, pavyzdžiui, psichologai nori įsteigti Etikos komitetą, Psichologų registrą, kur baigusieji registruotų diplomą ir kas kelerius metus tą registraciją atnaujintų. „Valstybė tokiais dalykais neužsiims. Kam reikia įstatymo, kad užregistruotum profesiją? Juk tam ir išduodami diplomai pagal švietimo ministerijos nustatytus reikalavimus“, – gūžčiojo pečiais parlamentaras, tačiau sutiko padėti psichologams ir su tokiu variantu nukeliavo iki Vyriausybės.

 
„Turiu pasakyti, kad su pirminiu projektu patyriau daugiau gėdos negu jie“, – apie tai, kuo viskas baigėsi, tepasakė L.Slušnys. Anot jo, įgyvendinti LPS norus valstybei kainuotų šimtus tūkstančių. „Juk negali banaliai primesti tarnyboje dirbantiems specialistams papildomo darbo kažką paregistruoti...“ – aiškino jis.
 

Baidosi rūmų
Jei psichologai nori, kad jų profesinę kvalifikaciją padėtų reguliuoti valstybė, išeitis nebent dirbti pagal tuos pačius standartus kaip ir medicinos psichologai, kuriuos kontroliuoja SAM, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Tačiau būti sumesti į tą patį kibirą psichologai irgi nenori. Vadinasi, belieka reguliuotis patiems. Todėl Vyriausybė siūlo kurti rūmus.
 
„Ir čia iškilo drama, – paaiškino L.Slušnys. – Jie nori būti reguliuojama, rimta profesija, bet nenori už tai patys mokėti. Taigi, yra nesusikalbėjimas. Daliai psichologų tinka šis variantas, dalis išsigąsta, kad bus brangu. Jie kaip pavyzdį ima Odontologų rūmus. Tačiau tai – visiškai kita profesija, kita tvarka licencijų, akreditavimo prasme. Psichologams gi nebūtinas toks aparatas.“
 
Pasak R.Šalaševičiūtės, kyla įtarimų, kad maža grupė psichologų nenori magistro, vengia licencijuojamos veiklos ir kitų reikalavimų: „Ta maža grupė laimi, kad projekto nėra, procesas nevyksta. Kas pikčiausia, kad turime mažus psichologų atlyginimus, didžiulis teismų psichologų poreikis, yra ir daugiau problemų, bet įstatymo nebuvimas trukdo jas spręsti. Galiausiai nukenčia patys psichologai.“
 
„Aš tai jau net viešai pasakiau, – prisiminė L.Slušnys. – Kad jei po to, kiek įdėta darbo kuriant įstatymą, jie pasakys, kad nereikia, artimiausius dešimt metų daugiau į Seimą su juo gali ir neiti. Paprasčiausiai niekas to nesiims.“ Parlamentaras pabrėžia, kad įstatymą rengti nėra paprasta. Prie jo triūsia būrys specialistų, dirba net viršvalandžius ir... šnipštas. „Jei nenorit, gyvensite kaip dabar. Gauni diplomą ir esi psichologas. Liūdna, nes tam klane yra šarlatanų... Klientui teks jau pačiam atsirinkti“, – sako parlamentaras.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris