2D ir 3D dantų nuotraukos – kada dvimatės nuotraukos nepakanka?

www.lsveikata.lt
2024-07-03
Moderni odontologija šiandien leidžia itin tiksliai nustatyti dantų skausmo priežastį, preciziškai planuoti gydymą ar operacijas. Diagnostikoje dažnai pasitelkiamas tiek rentgenologinis, tiek kompiuterinės tomografijos ištyrimas. Nesant gydytojais, kartais sunku suprasti – kada kuris tyrimas reikalingas ir kodėl kai kuriais atvejais nepakanka turimos 2D nuotraukos. Taigi, toliau trumpai apie tai, kas yra 2D ir 3D dantų nuotrauka bei kaip skiriasi šių tyrimų galimybės.
2D ir 3D dantų nuotraukos – kada dvimatės nuotraukos nepakanka?
Nuotr. Pexels, Cedric Fauntleroy

Kada atliekama 2D nuotrauka?
Dvimatės (2D) dantų nuotraukos, pavyzdžiui, panoraminė rentgeno nuotrauka, yra bene pagrindinis įrankis diagnozuojant įvairias burnos sveikatos būkles. Rentgeno nuotrauka pasitelkiama, kai reikia išsamesnio ėduonies, dantenų ligų bei dantų ir žandikaulių būklės įvertinimo. Šiandien 2D nuotraukos suteikia aiškų vaizdą apie dantų išsidėstymą, taip pat padeda nustatyti dantų akmenų ir karieso buvimą.

 
Tyrimas yra greitas, kai kuriais atvejais jo pakanka sudaryti gydymo planą, tačiau kartais tai lieka tik pirminė diagnostikos priemonė (tuomet prireikia 3D nuotraukos).
 
Kada reikalingas kompiuterinės tomografijos ištyrimas (3D nuotrauka)?
Kompiuterinė tomografija (KT) arba trijų dimensijų (3D) dantų nuotrauka tampa būtina, kai reikia išsamesnės informacijos, kurios negali suteikti 2D nuotrauka. 3D dantų nuotrauka naudojama tada, kai planuojama implantacija, yra įtariamas sudėtingas šaknų kanalų uždegimas ar reikia tiksliai įvertinti žandikaulio kaulo struktūrą.
 
3D nuotraukos yra ypač vertinamos ortodontijoje, chirurgijoje ir endodontijoje, nes suteikia galimybę matyti visapusį vaizdą, įvertinti kaulų kokybę ir planuoti operacijas su didesniu tikslumu. Nors 3D tyrimas įprastai yra kiek brangesnis jis yra nepakeičiamas sudėtingesnėse klinikinėse situacijose, kur tikslumas yra itin svarbus.
 
Reikėtų susikoncentruoti ne į tai,  kuris ištyrimo būdas yra pranašesnis ar „draugiškesnis“ finansiniu atžvilgiu, bet į tai, kuris yra reikalingas ir tikslingas konkrečiose situacijose. Mažiau sudėtingose situacijose galbūt visai nėra poreikio taip nuodugniai analizuoti situaciją, o kitais atvejais dvimatis rentgenas paprasčiausiai neleidžia taip gerai ir tiksliai įvertinti situacijos. Moderni 3D nuotrauka leidžia gydytojams pamatyti gilesnes vidines organizmo struktūras, o tai kartais yra tiesiog būtina tiek diagnostikoje, tiek tolimesnio gydymo plano sudaryme.

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    V.Luk­mi­nie­nė: kal­tas ne­bū­ti­nai mė­nu­lis

    Tris de­šim­tis Res­pub­li­ki­nės Pa­ne­vė­žio li­go­ni­nės Psi­chiat&s...
    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Lina No­se­vič: kiek­vie­nas ku­ror­tas yra uni­ka­lus

    „At­ėjus aš­tuo­nias­de­šimt­me­čiui su­si­grą­žin­ti jau­nys­tės jau ne­be­pa­vyks“, – sa­ko Na­cio­na­li­nės sa­na­to­ri­jų ir re­a­bi­li­ta­ci­jos įstai­gų aso­cia­...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Aust­ra­li­jo­je elek­tro­ni­nės ci­ga­re­tės bus par­duo­da­mos... tik vais­ti­nė­se

    „Mums rei­kia šio maž­me­ni­nės pre­ky­bos drau­di­mo,“ – pra­kal­bo Aust­ra­li­jos ta­ba­ko kon­tro­lės eks­per­tai. Aust­ra­li­ja ta­po pir­mą­ja ša­li­mi, ku­ri už­drau­dė pre­...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson

    Naujas numeris