10 dažniausių vaistininkams užduodamų klausimų apie karantiną

www.lsveikata.lt
2020-03-18
Koronavirusas – iššūkis mums visiems. Vaistininkai sako šiuo metu sulaukiantys ypač daug klausimų apie karantiną. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė atsako į dažniausiai klientus neraminančius klausimus.
10 dažniausių vaistininkams užduodamų klausimų apie karantiną

– Ką galiu ir ko negaliu daryti tol, kol paskelbtas karantinas?
– Paprastai tariant – darykite tai, kas būtina, ir nesiimkite tų veiklų, kurios gali palaukti ir tai, ko šiandien atlikti neprivalote. Paprasčiausiai, jeigu yra galimybė, tvarkykite reikalus internetu. Labai teisinga vengti viešų susibūrimo vietų arba tokių, kuriose gali rinktis daugiau žmonių. O jeigu rūpi, ką galite daryti ir kas draudžiama karantino metu, visada informaciją galite pasitikrinti oficialiame Lietuvos Respublikos vyriausybės puslapyje www.lrv.lt.
 
– Ką daryti, jei pasijutau prastai?
– Visuomet galite kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistus nemokama karštąja linija numeriu 1808. Jie tokiu atveju geriausiai patars, kaip elgtis ir ką daryti. 

 
– Dėl karantino jaučiu padidėjusį nerimą, ar dėl to turėčiau kreiptis pagalbos?
– Pirmiausia, pasikalbėkite apie savo nerimą su artimaisiais, esančiais šalia, su šeimos nariais, draugais. Jeigu tokio žmogaus šiuo metu šalia nėra, visada su juo galima susisiekti telefonu. Taip pat dabar būtų pats laikas peržiūrėti savo vaistinėlę, kurioje galbūt turite B grupės vitaminų ar magnio preparatų – jie puikiai ramina nervų sistemą. Jeigu tik jie yra tinkamo galiojimo, kviečiu juos naudoti. Dabar būtų pats laikas.
 
– Kokių vaistų patartina turėti namuose?
– Kaip esu minėjusi anksčiau, vaistų nuo koronaviruso ir vakcinos iki šiol nėra. Bet būtiniausių vaistų: peršalimo simptomams lengvinti, uždegimui ir skausmui mažinti galima įsigyti ir internetu. Taigi labai rekomenduočiau neplūsti į vaistines, nestovėti eilėse, saugoti save ir aplinkinius. Svarbu, kad nepamirštumėte stiprinti imunitetą – reguliariai maitinkitės, išeikite į lauką, pakvėpuokite grynu oru. Už lango jau pavasaris, pasidžiaukite saule.
 
– Telefonu gavau Bendrojo pagalbos centro (BPC) pranešimą, kad karantino metu bus ribojamas judėjimas visoje šalyje, bet vėliau ši žinia buvo paneigta. Kokia informacija galiu pasitikėti?
– Žmonių judėjimas Lietuvos teritorijoje kol kas nėra ribojamas. Kol kas draudžiama tik atvykti į Lietuvos teritoriją ir išvykti už jos ribų.
 

– Turiu senelius, tėvus, kuriais reikia rūpintis. Ar galiu ir toliau juos lankyti?
– Jeigu jaučiatės gerai, esate sveiki, neturėjote kontakto su sergančiu asmeniu, galite drąsiai lankyti savo vyresnius artimuosius. Jeigu jaučiatės prastai, paprašykite, kad jūsų tėvus ar senelius aplankytų jūsų draugai, kaimynai arba kiti artimieji.  
 
– Kada karantinas bus atšauktas?
– Deja, konkrečios dienos šiandien niekas negali pasakyti. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis suvaldyti viruso protrūkį. Kol kas karantinas yra paskelbtas iki kovo 31 d. Bet neatmetama, kad šis laikotarpis gali būti ir pratęstas.

 
– Ar gali būti, kad karantino metu pritrūks svarbiausių vaistų?
Šiuo metu tokios grėsmės tikrai nėra, galite visi būti ramūs. Vaistų užsakymas ir pristatymas vyksta įprastai, kaip ir iki paskelbiant karantiną. Vaistinės asortimentas yra nuolat papildomas.
 
– Ar gali būti, kad vaistinių veikla karantino laikotarpiu ateityje bus ribojama?
– Šiuo metu vaistinių veiklą nėra ribojama ir remiantis kitų šalių praktika, vaistinių veikla nebus stabdoma. 
 
– Kodėl turiu likti namuose ar neiti į darbą, jei nejaučiu jokių ligos simptomų?
– Labai svarbu suvokti ir suprasti, kad galime nejausti visiškai jokių arba tik nežymius simptomus iki 14 parų po užsikrėtimo koronavirusu, todėl būtina laikytis numatytų rekomendacijų, likti namuose, kiek įmanoma apriboti socialinius kontaktus. Saugokime save ir aplinkinius.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris