Bulvinėmis saulėgrąžomis vadinami topinambai labai vertinami cukriniu diabetu sergančių žmonių. Mokslininkai yra nustatę, kad ši daržovė turi aktyviųjų medžiagų, kurios padeda sureguliuoti organizmo medžiagų apykaitą ir išvengti šios ligos. Topinambų dar galima suspėti pasikasti, kol žemės nesukaustė šaltis.

"/>

Topinambas – ir lieknėjantiesiems, ir diabetikams, ir širdininkams

Aigustė Tavoraitė
2015-11-23

Bulvinėmis saulėgrąžomis vadinami topinambai labai vertinami cukriniu diabetu sergančių žmonių. Mokslininkai yra nustatę, kad ši daržovė turi aktyviųjų medžiagų, kurios padeda sureguliuoti organizmo medžiagų apykaitą ir išvengti šios ligos. Topinambų dar galima suspėti pasikasti, kol žemės nesukaustė šaltis.

Topinambas – ir lieknėjantiesiems, ir diabetikams, ir širdininkams
Tvirtinama, kad du kartus per dieną suvalgius po 50 g šviežių topinambų, sumažinsite aterosklerozės riziką.

Topinambų stiebagumbiai, priešingai nei paprasta bulvė, neturi krakmolo, tačiau juose yra daug angliavandenių (15–20 proc.), gausybė mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, natrio, silicio.
Daržovė turi daugiau nei 10 proc. fruktozės polimero inulino. Ši medžiaga skrandyje nėra suvirškinama, tačiau žarnyne perdirbama gerųjų bakterijų, todėl yra naudinga tinkamai mikroflorai palaikyti. Svarbiausia, kad jo fermentacijos produktai neleidžia susidaryti cukraus pertekliui kraujyje.

Be to, nesuvirškintos inulino skaidulos, sugerdamos daug vandens ir išbrinkdamos, suteikia sotumo jausmą. Taigi ši topinambų savybė gali puikiai pasitarnauti siekiantiems sulieknėti ir reguliuoti suvartojamus maisto kiekius.
Topinambų gumbai turi askorbo rūgšties ir baltymo. Visi šie elementai padeda organizmui geriau pasisavinti geležį. Sergantiesiems anemija rekomenduojamos topinambų sultys, jos sustiprins ir širdį, padės tirpstant galūnėms.
Tvirtinama, kad du kartus per dieną suvalgius po 50 g šviežių topinambų, sumažinsite aterosklerozės riziką.


 
Svarbu
Topinambus galima valgyti žalius. Nebūtina net nuskusti žievės – tereikia gerai nuplauti. Tačiau tokių jų užvalgius gausiau gali pradėti pūsti pilvą, todėl saikas ir atsargumas praverstų.
Gumbus taip pat galima virti, kepti, troškinti, spausti sultis. Sumalus džiovintus topinambus galima pasidaryti net kavos. Diabeto, insulto ir hipertonijos gydymui ir profilaktikai vartojami ir lapai bei jauni ūgliai.
Kadangi daržoves sunku išlaikyti šviežias, topinambų gumbų patariama ieškoti ne prekybos centruose, o ūkininkų turguose, pažįstamų sodininkų kiemuose.

 
Receptai 

Bulvių, salierų ir topinambų apkepas
Reikės: 
vidutinio dydžio saliero galvos,
3–4 bulvių,
4 topinambų.
Padažui reikės: 

svogūno galvos,
4 česnako skiltelių,
4 lauro lapų,
stiklinės grietinėlės,
šviežių čiobrelių šakelių,
druskos ir pipirų (pagal skonį).

Pasiruošiame daržoves: nuskutame bulves, nulupame saliero galvą, gerai nuplauname topinambus ir nuskutame peiliu. Peiliu ar daržovių pjaustykle supjaustome daržoves plonomis riekelėmis. Nulupame svogūno galvą ir česnako skilteles. Svogūną perpjauname pusiau ir suraikome. Česnaką sukapojame. Beriame svogūnus į puodą, užpilame grietinėle, ten pat dedame susmulkintą česnaką. Pamaišome šaukštu. Įmetame kelis lauro lapus, čiobrelių šakeles. Paskaniname druska ir pipirais. Druskos nereikia gailėti, nes daržovių prieš tai nesūdėme. Padažą užverdame. Dalį daržovių sudedame į kepimo indą. Iš padažo semiame svogūnus ir tolygiai paskirstome ant daržovių inde. Ant svogūnų vėl klojame raikytų daržovių sluoksnį, o ant viršaus supilame paruoštą padažą. Pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame valandą.
 
Frikadelės su topinambais
Reikės:
faršo (tiks įvairi mėsa),
topinambų,
kiaušinio,
keletos svogūno galvučių,
druskos ir pipirų (pagal skonį).

Mėsą ir topinambus sumaišome lygiomis dalimis, svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių, jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.
Skanaus!


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Šuo su breketais – nauja odontologų kasdienybė

    Sakoma, koks šeimininkas – toks ir šuo. Stebint prastus Lietuvos gyventojų dantų būklės rodiklius, augintinių burnos problemų komentuoti nebereikia. Veterinarijos gydytoja odontologė Ernesta Vercinskaitė-Pagojė sako, kad net 90 proc. šeimininkų augintinių burnos bėdų nepastebi ir pagalbos kreipiasi per vėla...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris