Pasaulinės kovos su vėžiu dienai: viskas prasideda nuo kasdienės lėkštės

Greta Vanagienė
2020-02-03
„Gyvenimas per trumpas, kad neskaniai valgytume“, - turbūt ne kartą teko išgirsti šią pilvui palaimingą frazę iš kulinarijos atstovų lūpų. Vis dėlto sveikos mitybos specialistai atkerta: valgome, kad gyventume, o ne gyvename, kad valgytume. Pasaulinės kovos su vėžiu dienos išvakarėse gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė pataria, kokia mityba gali padėti išvengti vėžio ir kaip turėtų maitintis jau sergantieji onkologinė liga.
Pasaulinės kovos su vėžiu dienai: viskas prasideda nuo kasdienės lėkštės
Siekiant sumažinti vėžio riziką ar jo plitimą susirgus, o taip pat didinti pasveikimo tikimybę, mitybos specialistai pataria kasdienį mitybos krepšelį papildyti antioksidantais, omega 3 riebalų rūgščių turinčiu maistu.

Tapkite cukraus policininkais
I.Kuprevičiūtė teigia, jog visi turime vėžinių ląstelių, tačiau ar susirgsime vėžiu, priklauso nuo mūsų organizmo apsaugos mechanizmo stiprybės. Šį kuriame patys. Taigi, anot specialistės, pirmasis indėlis į savo sveikatą - dramatiškas pridėtinio cukraus vartojimo sumažinimas.
 

„Tiek prevenciškai, tiek jau sergantiems onkologine liga būtina mažinti šio baltojo nuodo vartojimą. Cukrus silpnina organizmo imuninę sistemą, maitina vėžines ląsteles, todėl liga gali greičiau progresuoti, atsinaujinti“, - įspėja gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė ir priduria, jog cukrus apdorojamas B grupės vitaminų sąskaita. Taigi, kiek suvartojame cukraus, tiek atimame iš savęs šio vitamino.

 
Be to, cukrus skatina didesnį šalutinių poveikių pasireiškimą po chemoterapijos ar spinduliuotės, todėl jo atisisakymas ypač svarbus besigydantiems onkologines ligas.
 

Daugiau gaminti namuose
Pasiryžusiems stoti į cukraus priešininkų gretas, tik iš namų spintelių ištuštinti jo atsargų nepakaks. Mat didžiąją dalį pridėtinio cukraus suvartojame mums nė nenutuokiant.
„Cukrus yra paslėptas, todėl visų svarbiausia užduotis – skaityti maisto pakuočių etiketes. Stengtis kuo daugiau maisto gaminti namuose, mažiau pirkti pusfabrikačių, kuriuose saldiklių ypač gausu“, - pažymi specialistė.
Beje, I.Kuprevičiūtė įspėja, kad nors agavo sirupas turi mažą glikeminį indeksą, o medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis, ko vis dėlto jie - cukraus pusbrolis.
 
Rečiau reiktų vartoti ir nekaltai atrodančias vaisių sultis. Mat jose daug fruktozės, kurią organizmui sunku apdirbti. Sultyse nelieka ir vaisiuose esančių organizmui reikalingų skaidulų. Šių atsargas papildyti I.Kuprevičiūtė siūlo linų sėmenimis, kurių reikėtų vartoti po vieną du šaukštus per dieną.
„Linų sėmenys greitai oksiduojasi, todėl siūlau kasdien jas susimalti šviežiai, o ne pirkti jau sumaltų“, - atkreipia dėmesį sveikos mitybos šalininkė.
 
Skaityti etiketes
Dar viena ydinga mitybos dalis, anot gydomosios mitybos specialistės, – per didelis angliavandenių suvartojimas iš grūdinių kultūrų.

„Dažnas pusryčiams valgo košės, sumuštinių, per pietus - perlinės sriubos, vakarienei – pieniškos makaronų sriubos. Taigi visur vyrauja grūdiniai angliavandeniai. O didžioji jų dalis turėtų būti gaunama iš daržovių. Ypač naudingos kryžiažiedės: kopūstai, briuselio kopūstai, brokoliai, taip pat lapinės daržovės, česnakinių šeimai priklausantys česnakai, porai, svogūnai“, - vardina, ką naudinga įtraukti į kasdienį racioną I.Kuprevičiūtė.
Beje, siekiant sumažinti vėžio riziką ar jo plitimą susirgus, o taip pat didinti pasveikimo tikimybę, specialistė pataria kasdienį mitybos krepšelį papildyti antioksidantais, omega 3 riebalų rūgščių turinčiu maistu.
 
„Tai galėtų būti riebios žuvys. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę – jei perkate silkę, rekomenduoju rinktis su galvom, o ne jau paruoštą valgyti. Taip pat verčiau rinktis sardines, skumbres. Mat sunku surasti silkės be pridėtinių dirbtinių saldiklių, skonio stiprikių gliutomato“, - atkreipia dėmesį I.Kuprevičiūtė.
Specialistė sako, jog viena svarbiausių užduočių siekiant sumažinti vėžio riziką – skaityti produktų etiketes.

„Žiūrėkite, ar nėra transriebalų, hidrintų ar kietintų riebalų. Jų ypač gausu margarine, konditerijos gaminiuose. Atkreipkite dėmesį į glikeminį indeksą – produktų, kurių jis didžiausias, vartoti reikėtų kuo mažiau“, - siūlo ji.
 
Svarbus C ir D vitaminas
Daug dėmesio sveikos mitybos specialistė teikia vitaminui C ir D. Mat vitaminas C skatina kolageno, kuris padeda atkurti audinius, greitina žaizdų gijimą, gamybą. Tai ypač aktualu onkologiniams pacientams po chemoterapijos. Vitaminas D aktyvina tam tikras imunines ląsteles, kurios atsakingos už vėžinių ląstelių sunaikinimą, todėl yra itin svarbus imuninei sistemai.
„Šio vitamino trūkumas sergantiesiems onkologinėmis ligomis gali sukelti kaulų retėjimą – osteoporozę“, - atkreipia dėmesį I.Kuprevičiūtė.
 
Be šių vitaminų, taip pat reikėtų nepamiršti probiotikų, kurie padeda atkurti sunaikintą žarnyno mikroflorą po chemoterapijos. Čia padėti gali ir raugintos daržovės bei rauginto pieno produktai.
„Siūlau kasdien į racioną įtraukti raugintų kopūstų, agurkų, porų, artišokų, morkų, česnakų. Beje, tokiose daržovėse išlieka daug vitamino C“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris