Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?

Rūta Kerulytė
2019-12-05
Nealkoholinis vynas – karšta tema. Vieni spjaudosi ir vadina jį skiestu vynuogių gėrimu. O štai sveikesnių alternatyvų ieškotojai trina rankomis -ir skanu, ir į galvą neduoda. Dietologai ramina, kad vyno naudingąsias medžiagas lemia toli gražu ne alkoholis, taigi gurkšnodami nealkoholinę alternatyvą tik išlošime. Tačiau įspėja: mūsų geriausias draugas – saiko jausmas.
Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?
Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu.

Sparčiai populiarėja
Nealkoholinių gėrimų pardavimas auga alkoholio sąskaita. Lyg ir galima džiaugtis. Gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas sutinka: šis pasirinkimas išties sveikesnis, nei alkoholinių gėrimų skanavimas. Ir vis dėlto ne viskas taip paprasta.
 

„Nereikėtų įsivaizduoti, kad šie gėrimai taip paprastai pakeis žmogaus įpročius, ypač jeigu šis linkęs piktnaudžiauti alkoholiu. Negalime net ir tokių gėrimų padauginti, vartoti kaip visai nekenkiančių produktų, kurie kasdien puikuojasi mūsų racione. Juk nealkoholinis vynas gaminamas iš tų pačių vynuogių, tik mažiau prinokusių“, - pasakoja gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas.

 

Anot E.Grišino, didžiausia tokių gėrimų yda - cukrus, kurio gamintojai nešykšti: „Norėdami išgauti papildomą, tikroviškesnį vyno skonį, gamintojai deda įvairių priedų, dirbtinių medžiagų. Reikia skaityti sudėtį. Nepirkite vynuogių vaisių ekstrakto su priemaišomis ir pridėtiniu cukrumi. Raginu neapsirikti ir pirkti kuo grynesnį vyną be alkoholio.“
 
Etikečių matematika
Išeitis paprasta – rinktis kuo grynesnį nealkoholinį vyną. Nuo cukrumi ir konservantais prisodrinto vynuogių sulčių gėrimo įsigijimo apsaugos atidus etikečių tyrinėjimas. Ją skaitant, pasak specialisto, kokybės matematika paprasta. „Kuo mažiau yra sudedamųjų dalių, tuo produktas geresnis. Pavyzdžiui, nealkoholinį alų turėtų sudaryti tik salyklas ir vanduo. Tačiau galime surasti gliukozės, maltozės sirupo, dažiklių ir taip toliau. Viskas priklauso nuo gamintojo ir mūsų pačių pasirinkimo, - sako gydytojas ir pabrėžia: tol, kol nealkoholinio vyno skanavimas netaps kasdieniniu hobiu ir negurkšnosime jo vietoje vandens, tragedijos nebus. - Viena taurė vyno – alkoholinio ar ne – nepakenks. Bet jeigu gersime kasdien ir po daug, ilgalaikė žala sveikatai pasijaus net vartojant nealkoholinį vyną.“
 
Pasak E. Grišino, nevertėtų pamiršti ir kalorijų. Pasirodo, nealkoholiniame vyne jų gali būti net daugiau nei alkoholiniame: „Kaip minėjau, kuo daugiau pridėtinių dalių turi toks gėrimas, tuo jo kaloringumas didesnis, o rizikos – aukštesnės.“ Nealkoholinių gėrimų vartojimas turi dar vieną užslėptą savybę – gali sukelti atvirkštinę reakciją. Ne nuo laipsnių atpratinti, o kaip tik: „tikrojo alkoholio“ link patraukti. „Tai panašu į pasiteisinimą. Galima rūkyti elektronines cigaretes ir sakyti, kad esi sveikesnis. Bet vis tiek rūkai. Čia, mano manymu, panašu, - teigia dietologas ir priduria šio gėrimo nesiūlantis būsimoms mamoms ir mažamečiams. - Nėščiosioms nevertėtų piktnaudžiauti. Taip pat nerekomenduojame ir vaikams. Nors šiuose gėrimuose nėra alkoholio, tai tikrai ne vanduo.“
 

Vyno nauda – ne alkoholyje
E.Grišino teigimu, nealkoholinis vynas, palyginti su limonadais, pranašesnis tuo, kad turi natūralaus cukraus ir mažai pridėtinio. Be to, raudonajame vyne yra organizmui naudingos medžiagos – resveratrolio-polifenolio. Polifenolis pasižymi antioksidantiniu poveikiu, slopina uždegimą, mažina vėžio atsiradimo tikimybę, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Pasak gydytojo, vynas be alkoholio niekuo nenusileidžia pirmtakui, priešingai: palengvina gerųjų maisto medžiagų pasisavinimą. „Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu“, - pastebi gydytojas.
 
Dauguma tyrimų atlikti būtent su raudonuoju vynu, taigi, sunku pasakyti, ar kitos vynų rūšys pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis. Tiesa, E.Grišinas pabrėžia – norint pajusti apčiuopiamą naudą sveikatai, tokio vyno išgerti tektų išties nemažai. O tada, kaip žinia, atslinktų kiek kitokios bėdos.
Dietologo nuomone, nealkoholinį vyną drąsiai galima naudoti ir kulinarijoje. „Nematau priežasties, kodėl kulinarijoje negali būti naudojamas nealkoholinis gėrimas – jis taip pat suteiks savitą skonį. Žinoma, tai pomėgio ir įpročio reikalas, su manimi sutiktų turbūt ne visi“, - sako pašnekovas.

 
Tai įdomu
Nealkoholinio vyno istorija tęsiasi daugiau nei šimtmetį. Nors tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado šis gėrimas, jo pradininkais neoficialiai tituluojasi amerikiečių kompanija „Welch‘s“, nealkoholinį vyną pradėjusi gaminti prieš daugiau nei 140 metų. Šis gėrimas buvo naudojamas mišių metu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...
    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris