Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?

Rūta Kerulytė
2019-12-05
Nealkoholinis vynas – karšta tema. Vieni spjaudosi ir vadina jį skiestu vynuogių gėrimu. O štai sveikesnių alternatyvų ieškotojai trina rankomis -ir skanu, ir į galvą neduoda. Dietologai ramina, kad vyno naudingąsias medžiagas lemia toli gražu ne alkoholis, taigi gurkšnodami nealkoholinę alternatyvą tik išlošime. Tačiau įspėja: mūsų geriausias draugas – saiko jausmas.
Nealkoholinis vynas: sveikiau už limonadą?
Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu.

Sparčiai populiarėja
Nealkoholinių gėrimų pardavimas auga alkoholio sąskaita. Lyg ir galima džiaugtis. Gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas sutinka: šis pasirinkimas išties sveikesnis, nei alkoholinių gėrimų skanavimas. Ir vis dėlto ne viskas taip paprasta.
 

„Nereikėtų įsivaizduoti, kad šie gėrimai taip paprastai pakeis žmogaus įpročius, ypač jeigu šis linkęs piktnaudžiauti alkoholiu. Negalime net ir tokių gėrimų padauginti, vartoti kaip visai nekenkiančių produktų, kurie kasdien puikuojasi mūsų racione. Juk nealkoholinis vynas gaminamas iš tų pačių vynuogių, tik mažiau prinokusių“, - pasakoja gydytojas rezidentas dietologas Edvardas Grišinas.

 

Anot E.Grišino, didžiausia tokių gėrimų yda - cukrus, kurio gamintojai nešykšti: „Norėdami išgauti papildomą, tikroviškesnį vyno skonį, gamintojai deda įvairių priedų, dirbtinių medžiagų. Reikia skaityti sudėtį. Nepirkite vynuogių vaisių ekstrakto su priemaišomis ir pridėtiniu cukrumi. Raginu neapsirikti ir pirkti kuo grynesnį vyną be alkoholio.“
 
Etikečių matematika
Išeitis paprasta – rinktis kuo grynesnį nealkoholinį vyną. Nuo cukrumi ir konservantais prisodrinto vynuogių sulčių gėrimo įsigijimo apsaugos atidus etikečių tyrinėjimas. Ją skaitant, pasak specialisto, kokybės matematika paprasta. „Kuo mažiau yra sudedamųjų dalių, tuo produktas geresnis. Pavyzdžiui, nealkoholinį alų turėtų sudaryti tik salyklas ir vanduo. Tačiau galime surasti gliukozės, maltozės sirupo, dažiklių ir taip toliau. Viskas priklauso nuo gamintojo ir mūsų pačių pasirinkimo, - sako gydytojas ir pabrėžia: tol, kol nealkoholinio vyno skanavimas netaps kasdieniniu hobiu ir negurkšnosime jo vietoje vandens, tragedijos nebus. - Viena taurė vyno – alkoholinio ar ne – nepakenks. Bet jeigu gersime kasdien ir po daug, ilgalaikė žala sveikatai pasijaus net vartojant nealkoholinį vyną.“
 
Pasak E. Grišino, nevertėtų pamiršti ir kalorijų. Pasirodo, nealkoholiniame vyne jų gali būti net daugiau nei alkoholiniame: „Kaip minėjau, kuo daugiau pridėtinių dalių turi toks gėrimas, tuo jo kaloringumas didesnis, o rizikos – aukštesnės.“ Nealkoholinių gėrimų vartojimas turi dar vieną užslėptą savybę – gali sukelti atvirkštinę reakciją. Ne nuo laipsnių atpratinti, o kaip tik: „tikrojo alkoholio“ link patraukti. „Tai panašu į pasiteisinimą. Galima rūkyti elektronines cigaretes ir sakyti, kad esi sveikesnis. Bet vis tiek rūkai. Čia, mano manymu, panašu, - teigia dietologas ir priduria šio gėrimo nesiūlantis būsimoms mamoms ir mažamečiams. - Nėščiosioms nevertėtų piktnaudžiauti. Taip pat nerekomenduojame ir vaikams. Nors šiuose gėrimuose nėra alkoholio, tai tikrai ne vanduo.“
 

Vyno nauda – ne alkoholyje
E.Grišino teigimu, nealkoholinis vynas, palyginti su limonadais, pranašesnis tuo, kad turi natūralaus cukraus ir mažai pridėtinio. Be to, raudonajame vyne yra organizmui naudingos medžiagos – resveratrolio-polifenolio. Polifenolis pasižymi antioksidantiniu poveikiu, slopina uždegimą, mažina vėžio atsiradimo tikimybę, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Pasak gydytojo, vynas be alkoholio niekuo nenusileidžia pirmtakui, priešingai: palengvina gerųjų maisto medžiagų pasisavinimą. „Tyrimai rodo, kad alkoholio išėmimas pagerina gerųjų maisto medžiagų poveikį mūsų organizmui. Taigi, vyne be laipsnių esantys polifenoliai efektyviau panaudojami apsauginiams organizmo procesams, palyginti su alkoholiniu vynu“, - pastebi gydytojas.
 
Dauguma tyrimų atlikti būtent su raudonuoju vynu, taigi, sunku pasakyti, ar kitos vynų rūšys pasižymi panašiomis maistinėmis savybėmis. Tiesa, E.Grišinas pabrėžia – norint pajusti apčiuopiamą naudą sveikatai, tokio vyno išgerti tektų išties nemažai. O tada, kaip žinia, atslinktų kiek kitokios bėdos.
Dietologo nuomone, nealkoholinį vyną drąsiai galima naudoti ir kulinarijoje. „Nematau priežasties, kodėl kulinarijoje negali būti naudojamas nealkoholinis gėrimas – jis taip pat suteiks savitą skonį. Žinoma, tai pomėgio ir įpročio reikalas, su manimi sutiktų turbūt ne visi“, - sako pašnekovas.

 
Tai įdomu
Nealkoholinio vyno istorija tęsiasi daugiau nei šimtmetį. Nors tiksliai nežinoma, kur ir kada atsirado šis gėrimas, jo pradininkais neoficialiai tituluojasi amerikiečių kompanija „Welch‘s“, nealkoholinį vyną pradėjusi gaminti prieš daugiau nei 140 metų. Šis gėrimas buvo naudojamas mišių metu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica