Intuityvus valgymas: mada ar teisinga mityba?

Aida Žemaitytė
2019-03-04
Šiandien žinių apie mitybą gausu, o viena informacija kitai neretai dar ir prieštarauja! Tad, matyt, nieko keisto, kad sustiprėjo žmonių nerimas, įtampa ir nepasitikėjimas savimi renkantis maistą. Problema tapo ne „ką valgyti“ ir „ko nevalgyti“, bet – kaip išlaikyti normalų santykį su maistu. Nepaisant mūsų išprusimo, pasaulyje vis tiek daugėja nutukusių žmonių. Gal čia į pagalbą galėtų ateiti intuityvus valgymas?
Intuityvus valgymas: mada ar teisinga mityba?
Intuityvus valgymas yra šiuolaikinių žmonių primirštas instinktas – dėl greito gyvenimo tempo, vyraujančios mados, streso, neišsimiegojimo, o ypač dietų laikymosi.

Stebėkite savo kūno reakcijas

Anot gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingelevičienės, visų pirma svarbu stebėti savo kūną, ne draugės, kaimyno, pažįstamo, artimojo. „Intuityvus valgymas – tai toks maitinimosi būdas, kai valgant remiamasi ne porcijų dydžiu, o būtent kūno poreikiais. Taigi, svarbiausia tampa „išgirsti“ ir teisingai suprasti kūno siunčiamus signalus. Kitaip nei kitose mitybos sistemose, kur nurodoma, kiek valgyti, kada valgyti ir panašiai, intuityvus valgymas remiasi alkio ir sotumo pajautimu, t. y. kada pradėti valgyti, nurodo alkio, o kada baigti – sotumo jausmas“, – pabrėžia pašnekovė.

 
A.Jauniškytė-Ingelevičienė sako, kad kalbant apie intuityvų valgymą itin svarbu stabtelėti ir atskirti, ar jaučiate emocinį norą valgyti, ar fiziologinį poreikį. „Būtent fiziologinis poreikis valgyti mums rodo, kada iš tikrųjų esame išalkę ir reikėtų pasistiprinti. O štai emocijos irgi gali pasireikšti kaip noras valgyti, tačiau šiuo atveju alkis – tik psichologinis“, – pastebi gydytoja.
 

Nepasiduokite primestoms taisyklėms
„Remdamiesi intuityvaus valgymo teorija, turime leisti sau valgyti tai, ko iš tiesų norime, o ne pagal primestas taisykles ar to laikmečio mitybos madas. Nekeista, kad šiuolaikinėje visuomenėje žinių ir informacijos apie maistą (kaip ir apie viską), gausu, tad žmogus pasimeta: kas tiesa, o kas – tik laikinai madinga, – sako gydytoja dietologė. – Štai pažįstamas ką nors išbando, jam padeda, ir jis tai transliuoja kaip geriausią būdą vienai ar kitai problemai spręsti. Deja, pamirštama, kad kito žmogaus fiziologija yra visai kitokia ir jam, tikėtina, bus veiksmingi visai kiti būdai!“
 
A.Jauniškytė-Ingelevičienė pastebi, kad šiuolaikinėje visuomenėje labai gajus požiūris, kad, norint kontroliuoti svorį, būtina laikytis dietos. „Kalbos apie tai, jog galima valgyti viską, daugeliui skamba neįtikinamai, – sako specialistė. Žmogus renkasi salotas ne todėl, kad jų nori, o todėl, kad sveika; pyksta ant savęs, kai persivalgo.“ 
 
Apie mitybos teorijas
Kodėl esame taip įbauginti ir prigąsdinti, kad į maistą žiūrime ne su džiaugsmu, o, deja, su siaubu? Anot gydytojos dietologės, įvairios mitybos teorijos pateikiamos pozityviai: vaizdžiai pasakojama, kaip žmogus, pakeitęs mitybą, išgijo nuo ligų, jam atsirado daug energijos, sulieknėjo ir pan. Tokia informacija pateikiama vienpusiškai, niekada šalia neaprašomas žmogaus, kuris darė tą patį, ir jam buvo bloga, jis neteko energijos, linksmumo ir geros nuotaikos, susirgo, pasakojimas.
 

„Sunku net įsivaizduoti, kiek daug girdžiu istorijų žmonių, nukentėjusių nuo vadinamosios „sveikos mitybos“, ar eksperimentų su mityba. Juk jei jums norisi mėsos, neprivalote būti vegetaras. Jei nemėgstate vieno ar kito produkto, nebūtina jo valgyti, net jei jis ir yra labai „sveikas“, – sako pašnekovė ir pabrėžia, kad svarbu ne atskiri produktai, o mityba kaip visuma.
Apibendrindama A.Jauniškytė-Ingelevičienė sako, kad tam tikra prasme intuityvus valgymas yra šiuolaikinių žmonių primirštas instinktas – dėl greito gyvenimo tempo, vyraujančios mados, streso, neišsimiegojimo, o ypač dietų laikymosi.
 
Mokslininkai sako
Moksliniai tyrimai atskleidžia, kad žmonės, kurie maitinasi intuityviai, visų pirma geriau vertina savo kūną – jį gerbia, priima bei geriau jame jaučiasi ir negalvoja, kad numetę svorio pasijus laimingi. Antra, jų kūno masės indeksas mažesnis, turi mažesnę cukrinio diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Nors daugeliui gali sukelti nerimą leidimas valgyti viską, ko norisi, moksliniai tyrimai rodo, kad intuityviai valgantys žmonės turi taisyklingesnius mitybos įpročius nei intuityviai nevalgantys. Beje, toks tyrimas atliktas ir Lietuvoje, ir gauti tokie patys rezultatai.

 
Svarbu
Australų mokslininkas G.Scrinis 2008 m. pasiūlė terminą „nutricionizmas“, apibūdinantį nūdienos situaciją, kai itin susitelkiama į tai, kaip atskiros maisto medžiagos veikia kūną, tačiau pamirštamas bendras kontekstas, nuvertinamas žmogus kaip individualus „aš“: ką jis pats galvoja apie maistą, kaip jis jaučiasi valgydamas tam tikrus produktus, kas jam yra skanu. To pasekmė – daugybė savo kūnu nepatenkintų žmonių. Statistika rodo, kad net 90 proc. moterų nepatenkintos savo figūra (!), ir ši tendencija tik auga.  


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Krūties vėžio pacientų forume – apie profilaktikos svarbą

    Krūties vėžio pacientų forume – apie profilaktikos svarbą

    Praėjusią savaitę Nacionaliniame vėžio institute (NVI) įvyko Krūties vėžio dienai skirtas pacientų forumas. Ir, nors iš esm...
    Galvojo, kad širdis, pasirodo – depresija?

    Galvojo, kad širdis, pasirodo – depresija?

    Vilniaus rajone gyvenanti Algimanta prieš trejus metus pradėjo nesuvokti, kas su ja vyksta. Moterį pradėjo kamuoti kardiolo...

    Budinti vaistinė


    Sveikatos apsaugos viceministrė: nuotolinės vaistinės – nuo pavasario

    Sveikatos apsaugos viceministrė: nuotolinės vaistinės – nuo pavasario

    Nuotolinės vaistinės, kuriose būtų galima įsigyti receptinių, kompensuojamų vaistų, galėtų pradėti veikti kitų metų pavasarį, sako...
    Greitieji COVID-19 antigenų testai: kaip juos atlikti ir ką daryti gavus rezultatą?

    Greitieji COVID-19 antigenų testai: kaip juos atlikti ir ką daryti gavus rezultatą?

    Pastaruoju metu Lietuvoje auga sergamumas ir peršalimo ligomis, ir COVID-19. Gyventojai, norėdami greitai įsitikinti, ar ne...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Indija skęsta šiukšlėse

    Remiantis prieš dešimtmetį atliktu Indijos taršos reguliuotojo tyrimu, sąvartynų šiukšlių gaisrai į miesto orą išskyrė 11 proc. visų kietųjų dalelių, kurios yra pagrindinė miesto oro taršos priežastis. Delyje įsikūrusio mokslinių tyrimų centro (CSE) pernai metų duomenimis, šalyje yra 3159 sąvartynai, kuriuose – 800 mln. tonų š...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Gatvės bomžai
    Palmira Rudalevičienė Gatvės bomžai
    Kodėl stintos kvepia agurkais?
    Henrikas Vaitiekūnas Kodėl stintos kvepia agurkais?
    Dėkoju, kad turėję akistatą su šia liga, netylite
    Bronis Ropė Dėkoju, kad turėję akistatą su šia liga, netylite

    Naujas numeris























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica