Beria po maudynių? Alergija dumbliams!

Aneta Vaitkienė
2022-07-29
„Žydint“ vandens telkiniams, medikai suskumba perspėti, jog tai gali būti ne vien estetinė ar ekologinė problema. Vandens „žydėjimo“ metu jame pradeda vyrauti melsvadumbliai, kurių dauginimąsi paskatina didelis biogenų (ypač azoto bei fosforo junginių) kiekis vandenyje. Taip pat dumbliams daugintis palankios sąlygos – dideli karščiai, šiltas vanduo, silpnas ir pastovus vėjas.
Beria po maudynių? Alergija dumbliams!
Dažniausi alergijos melsvadumbliams požymiai yra odos bėrimas, niežulys, gali prasidėti alerginė sloga. Alergija gali trukti kelias dienas, o išsivysčiusi alerginė sloga – net kelias savaites.

Toksiškas melsvadumblis
Specialistai teigia, kad Lietuvoje aptinkama daugiau nei 50 toksinių melsvabakterių rūšių, o septyniolika iš jų gausiai vystosi mūsų šalies vandens telkiniuose ir sukelia vandens „žydėjimus“. Šios rūšys gali sintetinti pavojingiausių cianotoksinų grupėms priskiriamus hepatotoksinus ir neurotoksinus.

 
Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė atkreipia dėmesį į tai, kad maudynės žydinčiuose vandens telkiniuose gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Ypač atsargūs turėtų būti alergiški bei įvairiomis odos ligomis sergantys žmonės.
 

„Žydintis vanduo dažniausiai sukelia alergines ligas, kadangi dumbliai, kurie yra vandenyje, išskiria toksines medžiagas. O šios atitinkamai veikia žmogaus odą ir visą organizmą. Kokia bus organizmo reakcija, priklauso nuo to, kiek tame telkinyje žmogus maudosi, kiek laiko praleidžia žydinčiame vandenyje“, – kalba Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė.

 
Gali pasireikšti jautresniems
Dažniausiai žmonės būna alergiški žiedadulkėms, augalams, kvapams, galbūt maisto produktams, naminiams gyvūnams. Ir tai, visuomenės sveikatos specialistės žodžiais, iš karto yra signalas, jog žmogaus organizmas gali būti jautrus ir melsvadumbliams, įvairiems dumbliams, kitiems augaliniams produktams ar jų dalims.
 

„Iš tiesų tai yra toks esminis ženklas – jeigu anksčiau žmogus niekada nesiskundė ir niekada neturėjo problemos su sveikata dėl jautrumo, sensibilumo, tai iš tiesų gal ir nieko, tačiau jeigu anksčiau koks nors požymis buvo ir teko vartoti vaistus, galbūt vabzdys buvo įgėlęs ir buvo pasireiškusi alergija, tokiais atvejais žmogus turėtų realiai įvertinti situaciją ir nerizikuoti maudytis žydinčiuose vandens telkiniuose. Pasireiškus alergijai, derėtų nedelsiant kreiptis į specialistus“, – perspėja D.Avižiuvienė.
 
Gali trukti kelias dienas
Dažniausi alergijos melsvadumbliams požymiai yra odos bėrimas, niežulys, gali prasidėti alerginė sloga. Labiau alergiškiems žmonėms pirmieji požymiai gali pasireikšti stipriau, kitiems silpniau. Alergija gali trukti kelias dienas, o išsivysčiusi alerginė sloga net kelias savaites. Tokiu atveju reikia kreiptis pas gydytoją bei naudoti vaistus nuo alergijos. Jei vanduo yra užkrėstas žarninėmis lazdelėmis ar žarniniais enterokokais, gresia žarnyno infekcija, todėl maudantis reikia stengtis, kad į burną nepatektų vandens. Užterštas vanduo taip pat gali sukelti akių bei ausų infekcijas. Maudymasis tokiame vandenyje ypač pavojingas vaikams, pagyvenusiems ir silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms.
 
„Nusimaudžius žydinčiame vandens telkinyje turėtų būti nusiprausiama švariu vandeniu, jeigu yra tokia galimybė. Jeigu vizualiai matome, kad telkinys žydintis, jame maudytis nerekomenduočiau. Geriau paieškoti kito, kuris yra švaresnis, kuriame vanduo yra tekantis. Galbūt tai galėtų būti karjeras, kur vanduo atsinaujina. Taip būtų galima išvengti įvairių susirgimų“, – rekomenduoja visuomenės sveikatos specialistė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris