Ant stalo – Zodiako ženklų pusryčiai

Miglė Petkutė
2025-01-23
Nors rytais valgyti mėgsta ne kiekvienas, dietologai aktyviai kalba apie pusryčių naudą fizinei ir psichologinei sveikatai. Kad ankstyvas rytas nevirstų galvos skausmu, sertifikuota mitybos konsultantė Karolina Vaičienė sukūrė 12 specializuotų receptų, kuriuose atsižvelgiama ne tik į astrologinius žmonių tipus, bet ir sveikatingumo principus.
Ant stalo – Zodiako ženklų pusryčiai
Zodiako ženklų mitybos įpročiai, mėgstamiausi skoniai bei patiekalų ruošimo stilius dažnai susiję ir su ženklo energija: vieni vertina intensyvius ir drąsius skonius, kiti ieško stabilumo ir balanso lėkštėje, dar kitiems svarbiausia – gaminimo greitis ir paprastumas.

Pasak vedų astrologės Irmos Rimšelės, Zodiako ženklų mitybos įpročiai, mėgstamiausi skoniai bei patiekalų ruošimo stilius dažnai susiję ir su ženklo energija. „Vieni vertina intensyvius ir drąsius skonius, kiti ieško stabilumo ir balanso lėkštėje, dar kitiems svarbiausia – gaminimo greitis ir paprastumas“, – pastebi I.Rimšelė. 
 
Avinas
 
Pusryčiai Avinui – greiti, suteikiantys energijos ir jėgų. Šio ženklo atstovai nemėgsta gaišti laiko gamindami maistą. Jiems svarbiausia – greitas paruošimas, patinka intensyvus skonis, aštrus, keptas maistas.

Ugningam sumuštiniui reikės:  avokado, šlakelio citrinos sulčių, saulėje džiovintų pomidorų, skrudintų sėklų (saulėgrąžų, moliūgų), aitriosios paprikos dribsnių, ruginės duonos. 

Gaminame: avokadą sutriname, užtepame ant paskrudintos duonos ir užlašiname citrinos sulčių. Smulkiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus, beriame ant avokado. Ant viršaus barstome skrudintas sėklas bei aitriosios paprikos dribsnius. 
 
Jautis
 
Jaučiai – tikri gurmanai, vertinantys kokybę ir estetiką. Jiems maistas yra malonumo šaltinis, todėl jų sumuštiniai būna ne tik skanūs, maistingi, bet ir vizualiai patrauklūs.

Gurmaniškam sumuštiniui reikės: raudonųjų ikrų, virtų kiaušinių, šlakelio majonezo, kefyro duonos.

Gaminame: kiaušinį sutriname šakute su majonezu, tepame ant duonos sudarydami viduje įdubimą. Į vidų dedame raudonuosius ikrus ir skanaujame.

 
Dvyniai
 
Dvyniams svarbi įvairovė bei pagaminimo greitis. Idealiu atveju jie rinktųsi keletą skirtingų mini sumuštinukų, tačiau gamindami patys nesivargins ir neskirs daug laiko maisto ruošai.

Greitam sumuštiniui reikės: migdolų sviesto (tinka ir kitų riešutų), šviežių obuolių ar kitų vaisių, cinamono, sumuštinių duonos.

Gaminame: ant duonos tepame riešutų sviestą, dedame griežinėliais pjaustytą vaisių, beriame cinamoną.
 
Vėžys
 
Vėžiai mėgsta tradicinius skonius – maistą, kuris primena vaikystę, kelia sentimentus, ar patiekalus, kuriuos ruošdavo mama. Jiems svarbu, kad maistas teiktų jaukumo, komforto jausmą.

Komfortiškam sumuštiniui reikės: varškės užtepėlės, keptų daržovių (tinka paprikos, baklažanai), ruginės duonos.

Gaminame: ant raugo duonos tepame varškės užtepėlę, dedame keptas daržoves ir skanaujame.
 
Liūtas
 
Liūtams svarbiausia – vizualinis vaizdas, patiekimas. Jie nori jausti prabangą ir dėmesį net valgydami pusryčius. Idealus sumuštinis – pagardintas išskirtiniais ar egzotiškais ingredientais.

Išskirtiniam sumuštiniui reikės: bri sūrio, apelsinų džemo, gražgarsčių, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame apelsinų džemą, dedame griežinėliais pjaustytą bri sūrį ir gražgarstes. Skanaujame.
 
Mergelė
 
Mergelės renkasi sveikus, subalansuotus ir ekologiškus pusryčius. Siekiant užtikrinti maksimalią maistinę vertę, jų sumuštiniai yra kruopščiai apgalvoti.

Subalansuotam sumuštiniui reikės: grūdėtos varškės, šviežių ridikėlių, petražolių, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame grūdėtą varškę, dedame griežinėliais pjaustytus ridikėlius, beriame petražoles.
 
Svarstyklės
 
Svarstyklėms maistas yra meno forma, todėl pusryčiai turi būti ne tik skanūs, bet ir estetiškai patrauklūs. Svarstyklės renkasi ingredientus, kurie sukuria harmoniją tarp skonio ir vaizdo. Skoniai turėtų būti subalansuoti, svarbus ne tik maistas, bet ir patiekimas.


Estetiškam sumuštiniui reikės: lašišos, granatų sėklų, varškės užtepėlės, krapų, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame varškės užtepėlę, dedame lašišą, pabarstome granatų sėklomis ir krapais.
 
Skorpionas
 
Skorpionams patinka intensyvūs ir kontrastingi skoniai, aštrūs, pikantiški priedai, egzotiniai deriniai. Skorpionai mėgsta valgyti lėtai, įsigilindami į kiekvieną niuansą, todėl jų sumuštiniai turi būti atskleidžiantys netikėtus skonius, kurie ne tik nustebintų, bet ir sudomintų.

Išraiškingam sumuštiniui reikės: juodųjų alyvuogių, keptų paprikų, kietojo sūrio, baziliko, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame trintas juodąsias alyvuoges, dedame keptą papriką ir pabarstome kietuoju sūriu.
 
Šaulys
 
Šauliai – pasaulio virtuvių skonių gerbėjai, todėl jų sumuštiniai dažnai atspindi paskutinės kelionės įspūdžius. Jie drąsiai eksperimentuoja, mėgsta derinti neįprastus ingredientus ir atrasti naujus skonių derinius.

Artimųjų Rytų sumuštiniui reikės: tahini pastos, keptų avinžirnių, kalendros, batono.

Gaminame: batoną apkepame, užtepame tahini pasta, dedame keptus avinžirnius su prieskoniais (druska, rūkytų paprikų milteliais), barstome smulkintą kalendrą.
 
Ožiaragis
 
Ožiaragiai renkasi klasikinius ir praktiškus sumuštinius, kurie yra paprasti ir sotūs. Jie mėgsta tradicinius skonius, todėl pirmenybę teikia ingredientams, kurie yra pažįstami ir patikimi. Jų pusryčiai turi būti greitai paruošiami, bet maistingi.

Tradiciniam sumuštiniui reikės: keptos vištienos, sviesto, pomidoro, sumuštinių duonos.

Gaminame: ant duonos tepame sviestą, dedame griežinėliais pjaustytą vištieną ir pomidorą.
 
Vandenis
 
Vandeniai dievina inovatyvumą, originalumą, todėl jų sumuštiniai kaskart bus unikalūs ir eksperimentiniai. Greičiausiai jie rinksis veganiškus ingredientus, ekologiškus produktus, neįprastas tekstūras ar egzotinius skonius – jiems pusryčiai yra kūrybinis procesas.

Nestandartiniam sumuštiniui reikės: kepto baklažano, tahini pastos, granatų, kefyro batono. 

Gaminame: ant duonos tepame tahini pastą, dedame keptą baklažaną ir beriame granatų sėklas. 
 
Žuvys
 
Žuvims maistas yra emocijų ir kūrybos dalis, todėl sumuštiniai atspindi jų nuotaikas. Jų pusryčiai dažnai būna subtilūs, estetiški ir jausmingi, sukuriantys ramybės ir kūrybinio polėkio pojūtį. 

Švelniam sumuštiniui reikės: avokado, citrinos sulčių, sūdytos lašišos, agurko, kefyro sumuštinių duonos. 

Gaminame: ant duonos tepame trintą avokadą, pašlakstome citrinos sultimis, dedame sūdytą lašišą ir agurkų griežinėlius. 
Parengė Miglė Petkutė


Komentaras
„Dietos sistema“ gydytoja dietologė-psichoterapeutė Žana Antonova:
 
- Valgydamas pusryčius žmogus gali gauti iki trečdalio visų reikalingų maistinių medžiagų ir energijos. Pusryčiai turi didelės reikšmės, nes padeda reguliuoti apetitą ir kūno masės indeksą (KMI), turi įtakos cholesteroliui, taip pat normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Asmenys, kurie nepusryčiauja, turi didesnį cholesterolio kiekį kraujyje bei dažnai sveria daugiau. Ir, žinoma, pusryčiai turi didelės reikšmės kognityviniams gebėjimams.
Sumuštinio pasirinkimas nėra blogas – svarbu, kokie maisto produktai pasirenkami jį ruošiant. Svarbu atsižvelgti ne į patiekalą, bet jo sudėtį.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

    „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...
    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    J.Buterlevičiūtė: gyventi kančioje nėra normalu

    „Jis taip vaitodavo iš skausmo, kad galvą užsidengdavo pagalve“, – apie sunkiai sergančiųjų kasdienybę pasakoja skausmo specialist...

    Budinti vaistinė


    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

    Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

    „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

    JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pažinti sapioseksualą
    Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą
    Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Marius Čiurlionis Kai kelionė tampa gyvybės klausimu: onkologinių pacientų pavėžėjimas
    Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją
    Vytautas Mitalas Socdemų sveikatos reforma Jums kainuos sveikatą ir pažeis Konstituciją

    Naujas numeris