Ant stalo – Zodiako ženklų pusryčiai

Miglė Petkutė
2025-01-23
Nors rytais valgyti mėgsta ne kiekvienas, dietologai aktyviai kalba apie pusryčių naudą fizinei ir psichologinei sveikatai. Kad ankstyvas rytas nevirstų galvos skausmu, sertifikuota mitybos konsultantė Karolina Vaičienė sukūrė 12 specializuotų receptų, kuriuose atsižvelgiama ne tik į astrologinius žmonių tipus, bet ir sveikatingumo principus.
Ant stalo – Zodiako ženklų pusryčiai
Zodiako ženklų mitybos įpročiai, mėgstamiausi skoniai bei patiekalų ruošimo stilius dažnai susiję ir su ženklo energija: vieni vertina intensyvius ir drąsius skonius, kiti ieško stabilumo ir balanso lėkštėje, dar kitiems svarbiausia – gaminimo greitis ir paprastumas.

Pasak vedų astrologės Irmos Rimšelės, Zodiako ženklų mitybos įpročiai, mėgstamiausi skoniai bei patiekalų ruošimo stilius dažnai susiję ir su ženklo energija. „Vieni vertina intensyvius ir drąsius skonius, kiti ieško stabilumo ir balanso lėkštėje, dar kitiems svarbiausia – gaminimo greitis ir paprastumas“, – pastebi I.Rimšelė. 
 
Avinas
 
Pusryčiai Avinui – greiti, suteikiantys energijos ir jėgų. Šio ženklo atstovai nemėgsta gaišti laiko gamindami maistą. Jiems svarbiausia – greitas paruošimas, patinka intensyvus skonis, aštrus, keptas maistas.

Ugningam sumuštiniui reikės:  avokado, šlakelio citrinos sulčių, saulėje džiovintų pomidorų, skrudintų sėklų (saulėgrąžų, moliūgų), aitriosios paprikos dribsnių, ruginės duonos. 

Gaminame: avokadą sutriname, užtepame ant paskrudintos duonos ir užlašiname citrinos sulčių. Smulkiai supjaustome saulėje džiovintus pomidorus, beriame ant avokado. Ant viršaus barstome skrudintas sėklas bei aitriosios paprikos dribsnius. 
 
Jautis
 
Jaučiai – tikri gurmanai, vertinantys kokybę ir estetiką. Jiems maistas yra malonumo šaltinis, todėl jų sumuštiniai būna ne tik skanūs, maistingi, bet ir vizualiai patrauklūs.

Gurmaniškam sumuštiniui reikės: raudonųjų ikrų, virtų kiaušinių, šlakelio majonezo, kefyro duonos.

Gaminame: kiaušinį sutriname šakute su majonezu, tepame ant duonos sudarydami viduje įdubimą. Į vidų dedame raudonuosius ikrus ir skanaujame.

 
Dvyniai
 
Dvyniams svarbi įvairovė bei pagaminimo greitis. Idealiu atveju jie rinktųsi keletą skirtingų mini sumuštinukų, tačiau gamindami patys nesivargins ir neskirs daug laiko maisto ruošai.

Greitam sumuštiniui reikės: migdolų sviesto (tinka ir kitų riešutų), šviežių obuolių ar kitų vaisių, cinamono, sumuštinių duonos.

Gaminame: ant duonos tepame riešutų sviestą, dedame griežinėliais pjaustytą vaisių, beriame cinamoną.
 
Vėžys
 
Vėžiai mėgsta tradicinius skonius – maistą, kuris primena vaikystę, kelia sentimentus, ar patiekalus, kuriuos ruošdavo mama. Jiems svarbu, kad maistas teiktų jaukumo, komforto jausmą.

Komfortiškam sumuštiniui reikės: varškės užtepėlės, keptų daržovių (tinka paprikos, baklažanai), ruginės duonos.

Gaminame: ant raugo duonos tepame varškės užtepėlę, dedame keptas daržoves ir skanaujame.
 
Liūtas
 
Liūtams svarbiausia – vizualinis vaizdas, patiekimas. Jie nori jausti prabangą ir dėmesį net valgydami pusryčius. Idealus sumuštinis – pagardintas išskirtiniais ar egzotiškais ingredientais.

Išskirtiniam sumuštiniui reikės: bri sūrio, apelsinų džemo, gražgarsčių, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame apelsinų džemą, dedame griežinėliais pjaustytą bri sūrį ir gražgarstes. Skanaujame.
 
Mergelė
 
Mergelės renkasi sveikus, subalansuotus ir ekologiškus pusryčius. Siekiant užtikrinti maksimalią maistinę vertę, jų sumuštiniai yra kruopščiai apgalvoti.

Subalansuotam sumuštiniui reikės: grūdėtos varškės, šviežių ridikėlių, petražolių, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame grūdėtą varškę, dedame griežinėliais pjaustytus ridikėlius, beriame petražoles.
 
Svarstyklės
 
Svarstyklėms maistas yra meno forma, todėl pusryčiai turi būti ne tik skanūs, bet ir estetiškai patrauklūs. Svarstyklės renkasi ingredientus, kurie sukuria harmoniją tarp skonio ir vaizdo. Skoniai turėtų būti subalansuoti, svarbus ne tik maistas, bet ir patiekimas.


Estetiškam sumuštiniui reikės: lašišos, granatų sėklų, varškės užtepėlės, krapų, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame varškės užtepėlę, dedame lašišą, pabarstome granatų sėklomis ir krapais.
 
Skorpionas
 
Skorpionams patinka intensyvūs ir kontrastingi skoniai, aštrūs, pikantiški priedai, egzotiniai deriniai. Skorpionai mėgsta valgyti lėtai, įsigilindami į kiekvieną niuansą, todėl jų sumuštiniai turi būti atskleidžiantys netikėtus skonius, kurie ne tik nustebintų, bet ir sudomintų.

Išraiškingam sumuštiniui reikės: juodųjų alyvuogių, keptų paprikų, kietojo sūrio, baziliko, šviesios duonos.

Gaminame: ant duonos tepame trintas juodąsias alyvuoges, dedame keptą papriką ir pabarstome kietuoju sūriu.
 
Šaulys
 
Šauliai – pasaulio virtuvių skonių gerbėjai, todėl jų sumuštiniai dažnai atspindi paskutinės kelionės įspūdžius. Jie drąsiai eksperimentuoja, mėgsta derinti neįprastus ingredientus ir atrasti naujus skonių derinius.

Artimųjų Rytų sumuštiniui reikės: tahini pastos, keptų avinžirnių, kalendros, batono.

Gaminame: batoną apkepame, užtepame tahini pasta, dedame keptus avinžirnius su prieskoniais (druska, rūkytų paprikų milteliais), barstome smulkintą kalendrą.
 
Ožiaragis
 
Ožiaragiai renkasi klasikinius ir praktiškus sumuštinius, kurie yra paprasti ir sotūs. Jie mėgsta tradicinius skonius, todėl pirmenybę teikia ingredientams, kurie yra pažįstami ir patikimi. Jų pusryčiai turi būti greitai paruošiami, bet maistingi.

Tradiciniam sumuštiniui reikės: keptos vištienos, sviesto, pomidoro, sumuštinių duonos.

Gaminame: ant duonos tepame sviestą, dedame griežinėliais pjaustytą vištieną ir pomidorą.
 
Vandenis
 
Vandeniai dievina inovatyvumą, originalumą, todėl jų sumuštiniai kaskart bus unikalūs ir eksperimentiniai. Greičiausiai jie rinksis veganiškus ingredientus, ekologiškus produktus, neįprastas tekstūras ar egzotinius skonius – jiems pusryčiai yra kūrybinis procesas.

Nestandartiniam sumuštiniui reikės: kepto baklažano, tahini pastos, granatų, kefyro batono. 

Gaminame: ant duonos tepame tahini pastą, dedame keptą baklažaną ir beriame granatų sėklas. 
 
Žuvys
 
Žuvims maistas yra emocijų ir kūrybos dalis, todėl sumuštiniai atspindi jų nuotaikas. Jų pusryčiai dažnai būna subtilūs, estetiški ir jausmingi, sukuriantys ramybės ir kūrybinio polėkio pojūtį. 

Švelniam sumuštiniui reikės: avokado, citrinos sulčių, sūdytos lašišos, agurko, kefyro sumuštinių duonos. 

Gaminame: ant duonos tepame trintą avokadą, pašlakstome citrinos sultimis, dedame sūdytą lašišą ir agurkų griežinėlius. 
Parengė Miglė Petkutė


Komentaras
„Dietos sistema“ gydytoja dietologė-psichoterapeutė Žana Antonova:
 
- Valgydamas pusryčius žmogus gali gauti iki trečdalio visų reikalingų maistinių medžiagų ir energijos. Pusryčiai turi didelės reikšmės, nes padeda reguliuoti apetitą ir kūno masės indeksą (KMI), turi įtakos cholesteroliui, taip pat normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Asmenys, kurie nepusryčiauja, turi didesnį cholesterolio kiekį kraujyje bei dažnai sveria daugiau. Ir, žinoma, pusryčiai turi didelės reikšmės kognityviniams gebėjimams.
Sumuštinio pasirinkimas nėra blogas – svarbu, kokie maisto produktai pasirenkami jį ruošiant. Svarbu atsižvelgti ne į patiekalą, bet jo sudėtį.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.V.Alšauskė: ateities medicinai mūsų neruošia

    S.V.Alšauskė: ateities medicinai mūsų neruošia

    Biologinio laikrodžio reguliavimas – ne tik estetika, bet ir medicina – tuo įsitikinusi Kauno klinikų šeimos gy...
    Prof. P.Šerpytis: „Bendruomeniškumas gali tapti vaistu nuo vienišumo“

    Prof. P.Šerpytis: „Bendruomeniškumas gali tapti vaistu nuo vienišumo“

    Vasario 14-ąją daugybė žmonių visame pasaulyje švenčia Valentino dieną. Tačiau ne visi turi su kuo ją praleisti, o ir vieni...

    Budinti vaistinė


    Ministerijos pasiteisinimas sukasi prieš ją pačią

    Ministerijos pasiteisinimas sukasi prieš ją pačią

    Netylant kalboms apie inovatyvių vaistų trūkumą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) išplatino pranešimą, esą didelė...
    Lietuvos vaistinių asociacija ir LSMU sveikatos ministrę kviečia atkreipti dėmesį į nerimą keliančią vaistininkų situaciją

    Lietuvos vaistinių asociacija ir LSMU sveikatos ministrę kviečia atkreipti dėmesį į nerimą keliančią vaistininkų situaciją

    Nors farmacijos ir farmakotechnikos studijų diplomas suteikia kone šimtaprocentinę galimybę įsidarbinti, Lietuvos vaistinių...

    razinka


    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Indijoje – progresuojančiojo paralyžiaus protrūkis

    Indijoje nuo metų pradžios reta neurologine liga, sukeliančia viso kūno paralyžių, susirgo daugiau nei pusantro šimto žmonių. Giljeno-Barė sindromas sparčiai plinta technologijų centre Punėje, keldamas nerimą tiek medikams, tiek visuomenei.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Planuoto elgesio teorija
    Henrikas Vaitiekūnas Planuoto elgesio teorija
    Klampūs privilegijų pančiai Klaipėdoje
    Audrius Petrošius Klampūs privilegijų pančiai Klaipėdoje
    Atvirai apie Lietuvos sveikatos sistemos skaudulius: ar esame pasirengę pokyčiams?
    Andrej Rudanov Atvirai apie Lietuvos sveikatos sistemos skaudulius: ar esame pasirengę pokyčiams?

    Naujas numeris