Efektyvesniam darbui Kauno klinikose – pneumopaštas

Aigustė Tavoraitė
2019-03-14
Nuo šiol dokumentai, kraujo ir audinių mėginiai Kauno klinikose „skrieja“ su vėjeliu – juos į kitame ligoninės korpuse esančias laboratorijas pristato nebe darbuotojai, o speciali pneumatinio transportavimo sistema. Įstaigos generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius pabrėžia, kad naujoji sistema – ne tik didžiulis darbo palengvinimas ligoninės darbuotojams, bet ir tiesioginė nauda pacientams. 
Efektyvesniam darbui Kauno klinikose – pneumopaštas
Jei anksčiau iš vieno taško į kitą mėgintuvėliams su tyrimais ar vaistams transportuoti darbuotojai tuneliais sukardavo kilometrus, dabar speciali kapsulė tikslą pasiekia per kelias minutes. Jos greitis siekia penkis šešis metrus per sekundę. Tai yra keletą kartų greičiau, nei neštų žmogus.

Padidins efektyvumą
Jau kelias savaites visu pajėgumu veikiantis 8,5 kilometrų ilgio pneumopaštas jungia net 91 Kauno klinikų skyrių, o dokumentus ir mėginius išsiųsti galima iš 107 stotelių. Tai – ilgiausia tokio tipo sistema Lietuvoje, savo ilgiu nenusileidžianti ir kitose Vakarų valstybių ligoninėse veikiančioms tokioms transportavimo sistemoms.
 

„Kauno klinikos – nemaža miestelio tipo ligoninė, išsidėsčiusi 36 hektarų teritorijoje. Septyniolika įstaigai priklausančių pastatų sujungti tuneliais, kurių ilgis siekia apie 4,5 kilometrus. Pacientų srautas didžiulis – per metus siekia daugiau nei milijoną tris šimtus tūkstančių apsilankymų. Tad sprendėme problemą, kaip būtų galima palengvinti darbą medikams ir pagreitinti procesus. Nusprendėme, kad būtų naudinga turėti visus klinikų skyrius ir pastatus sujungiančią transportavimo sistemą. Tokios sistemos, kuri jungtų visą ligoninę, Lietuvoje nėra“, – kalbėjo įstaigos generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

 
Jis priminė, kad vakuumo principu veikianti technologija siekia dar 19 amžių. „Atsiradus elektroninėms sistemoms popierių įstaigose nešioti nebereikia, bet medicinos įstaigose, kur yra transportuojami mėginiai, vaistai pasaulyje yra kuriamos tokios sistemos. Didelėse ligoninėse jos yra seniai įdiegtos, bet dabar stebimas tam tikras jų renesansas. Ligoninės stengiasi efektyvinti darbą, siekia, kad pacientas kuo labiau būtų patenkintas teikiamomis paslaugomis. Šios sistemos modernios, kompiuterizuotos ir pritaikytos gydymo įstaigoms“, – kalbėjo Kauno klinikų vadovas.

 
Pagreitins ištyrimo laiką
Jei anksčiau iš vieno taško į kitą mėgintuvėliams su tyrimais ar vaistams transportuoti darbuotojai tuneliais sukardavo kilometrus, dabar speciali kapsulė tikslą pasiekia per kelias minutes. Jos greitis siekia penkis šešis metrus per sekundę. Tai yra keletą kartų greičiau, nei neštų žmogus.
 
Skubios pagalbos skyriaus, kuriame kraujo ar audinių mėginiai iš pacientų yra paimami nuolat visą parą, darbuotojams tekdavo medžiagą tyrimams nešioti vos ne kas pusvalandį, laukti, kol susidarys daugiau tyrimų. Tačiau tuomet sistema būdavo labiau apkraunama, vienu metu į laboratoriją atkeliaudavo daugiau tyrimų. Dabar galima net vieno paciento paimtą mėgintuvėlį įdėti į kapsulę ir siųsti į laboratoriją.
„Mėginys iškart paimamas prie paciento ir darbuotojas – tiek slaugytojas, tiek pagalbinis darbuotojas, tiek paramedikas – jį gali iškart išsiųsti. Turime labai sunkių pacientų, patyrusių daugybines traumas, insultą, kai gauti atsakymą iš laboratorijos reikia kuo greičiau“, – komentavo SPS vyresnioji slaugytoja-slaugos administratorė Liana Mitkienė.
 
Kita operatyvumo reikalaujanti situacija – operacija, kai įtariamas auglys ir reikia greito histologinio ištyrimo tam, kad būtų numatyta operacijos apimtis. „Mūsų operacinės išsibarsčiusios po didelę teritoriją ir nunešti tyrimą iki Patologinės anatomijos klinikos, suvaikščioti į vieną ir kitą pusę, persirengti užtrunka kelias ar keliolika minučių. O šiandien tą galime padaryti kur kas greičiau, gavę atsakymą gydytojai chirurgai žino, kaip elgtis toliau, trumpėja operacijos laikas. Tad įdiegus pneumopaštą didžiulę naudą pajaus tiek darbuotojai, tiek pacientai. Nauja sistema leis stipriai sutrumpinti ištyrimo laiką ir optimizuoti darbą visoms grandims. O tas laikas, kurį darbuotojas anksčiau skirdavo dokumentų ar mėginių nešiojimui iš vieno skyriaus į kitą, dabar gali būti skiriamas pacientui“, – pabrėžė įstaigos vadovas.
Esant poreikiui taip pat greitai gali būti transportuojami vaistai iš vidinės vaistinės.
 



Patikima sistema
Pneumopaštas – sudėtinga kompiuterizuota sistema, garantuojanti saugų ir greitą tyrimų transportavimą. „Kiekviena kapsulė turi savo kodą ir sistema jos nepameta. Kiekvienam pacientui užsakius kraujo mėginį sistemoje yra užfiksuojama, kad mėginys paimtas, jis nuskenuojamas ir yra siunčiamas su pneumopaštu. Mėginys dedamas į maišiuką, šioje talpoje gali būti iki 20 mėginių“, – aiškino L.Mitkienė. Ji patikino, kad naudotis naująja sistema labai paprasta, o naudą spėjęs pajausti kone kiekvienas Skubios pagalbos skyriaus darbuotojas. Naująja sistema gali naudotis visi darbuotojai, kuriems reikia pristatyti dokumentus arba mėginius į kitą skyrių ar laboratorijas. Tačiau sistema yra apsaugota, tam reikia turėti specialų raktą.

 
Šiuo metu tarp skyrių įrengtuose vamzdžiuose per parą praskrenda daugiau kaip pusantro tūkstančio kapsulių. Piko metu 9–13 val. sistema apkrauta visu šimtu procentų, kartais reikia ir palaukti, kol kapsulė yra kompiuterio išsiunčiama reikiamu adresu. Tikimasi, kad per mėnesį kapsulės bus išsiųstos daugiau nei 50 tūkstančių kartų.
Anot prof. habil. dr. R.Jurkevičiaus, tai – patikrintos ir mokslu pagrįstos sistemos. „Esama publikacijų, kurios patvirtina, kad siunčiant kraują jo savybės ir parametrai nepasikeičia. Nors kapsulė ir juda greitai, prieš pasiekiant kelionės tikslą sulėtėja, sušvelninti nusileidimui laboratorijoje įrengti specialūs takai“, – pabrėžė jis.
 
Sistema leidžia matyti kiekvienos kapsulės judėjimą, tad ją „pamesti“ neįmanoma. „Aišku, elektronika yra elektronika. Tačiau net ir sistemai užstrigus yra sprendimas – sistemos prapūtimas, kai visi oro kompresoriai pučia maksimaliai ir visos kapsulės paleidžiamos į laboratorinį korpusą. Tai – vadinamasis sistemos pravalymas“, – sakė Elektros ūkio skyriaus vedėjas Ramūnas Jasiulevičius. Be to, privalumas tas, kad sistemoje atsiradusius defektui, jį galima šalinti nuotoliniu būdu darbuotojui net fiziškai nesant ligoninėje.
Nuo nulio pradėta diegti sistema buvo įrengta per pusantrų metų. Pneumopašto sistemą Kauno klinikos įsirengė savo lėšomis, o projekto vertė siekia arti 600 tūkst. eurų. Tačiau vadovas džiaugėsi, kad investicijos atsiperkamumas labai geras: „Vien skaičiuojant laiką, kurį darbuotojai sugaišdavo nešdami mėgintuvėlius, metinis sutaupymas būtų apie 200 tūkst. eurų mūsų ligoninės mastu.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris