Konkurencijos taryba siūlo įvertinti, ar mažinant vaistų kainas nebus neigiamų pasekmių

www.lsveikata.lt
2020-06-08
Konkurencijos taryba savo iniciatyva išnagrinėjo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtą Vyriausybės nutarimo „Dėl ambulatoriniam gydymui skiriamų vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių bazinių kainų ir paciento priemokų už juos apskaičiavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo projektą ir rekomendavo ministerijai išsamiau įvertinti planuojamo reguliavimo poveikį konkurencijai bei svarstyti, ar siūlomi pakeitimai yra būtini.
Konkurencijos taryba siūlo įvertinti, ar mažinant vaistų kainas nebus neigiamų pasekmių

Nutarimo projektu ketinama nustatyti kompensuojamųjų vaistinių preparatų priemokos apskaičiavimui naudojamo rodiklio – 20 proc. vidutinės recepto kompensuojamosios kainos – viršutinę ribą, sieksiančią 4,71 Eur, taip pat suvienodinti galimos priemokos dydį vieno, dviejų ir daugiau tiekėjų sudėtiniams vaistams, kad, kaip teigia SAM, nedidėtų paciento priemoka už kompensuojamuosius vaistus ir galimai mažėtų vieno tiekėjo sudėtinių vaistų kainos.

Nors SAM parengtoje pažymoje teigiama, kad siūlomi pakeitimai neturės poveikio verslui ir neturėtų pabloginti vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną sąlygų, Konkurencijos tarybos vertinimu, ministerijos pozicija turėtų būti tikslinama.
Konkurencijos tarybos nuomone, reguliavimas, kuriuo siekiama beveik trečdaliu – nuo 6,36 iki 4,71 Eur – sumažinti paciento priemokai apskaičiuoti naudojamą rodiklį, galimai privers vaistų tiekėjus gerokai mažinti Lietuvai tiekiamų vaistų kainas ar bent jau jų nekelti, kad preparatai liktų kainyne, bet būtina įvertinti ir kitas tokių pokyčių rizikas.
 
„Konkurencijos taryba supranta ministerijos siekį atpiginti kompensuojamuosius vaistus vartotojams, tačiau mano, kad priverstinis kainų mažinimas gali sudaryti kliūtis vaistų tiekėjams patekti į kainyną ir taip neišvengiamai paveikti konkurenciją tarp jų rinkoje. Minėta aplinkybė gali lemti tam tikrų vaistų prieinamumo vartotojams sumažėjimą, atitinkamai išaugusias išlaidas tiek valstybei, tiek pačiam vartotojui, kai, pavyzdžiui, eliminavus konkretų sudėtinį vaistą iš kainyno, vartotojas bus priverstas įsigyti kelis atskirus vaistus su tomis pačiomis veikliosiomis medžiagomis“, – rašoma Konkurencijos tarybos SAM adresuotame rašte.
Institucija taip pat atkreipė dėmesį, kad ministerija teisės akto pažymoje nepateikė duomenų, kokiai daliai kainyne esančių sudėtinių vaistų ir kiek turės būti sumažintos kainos, kad jie ir toliau jame išliktų, neaptarta, kokios pasekmės tiek pacientui, tiek Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui kiltų, jeigu minėtų vaistų tiekėjai, nesugebėdami sumažinti kainų, pasitrauktų iš Lietuvos rinkos.
Ministerijai pasiūlyta atlikta išsamią ir skaičiavimais paremtą analizę, kuri padėtų nustatyti siūlomo teisinio reguliavimo galimas pasekmes ir įvertinti, ar pakeitimai būtini ir proporcingi siekiamiems tikslams.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris