VPT žinia laboratorijai: įstatymas pirkimų „patobulintų“ neskelbiamų derybų būdu nenumato

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2020-11-26
Viešųjų pirkimų įstatymas nenumato pirkimų „patobulintų“ neskelbiamų derybų būdu, kuriuo įsigyti medžiagų COVID-19 tyrimams ketina Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL), nurodo Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).
VPT žinia laboratorijai: įstatymas pirkimų „patobulintų“ neskelbiamų derybų būdu nenumato

„Įstatymas tokio pirkimo būdo kaip patobulintos neskelbiamos derybos nenumato. Neskelbiamos derybos yra neskelbiamos derybos“, – BNS ketvirtadienį sakė laikinoji tarnybos vadovė Jovita Petkuvienė.
„Jeigu laboratorija mano, kad kreipimasis į daugiau tiekėjų nei į vieną, čia kažkokiu kitokiu padaro tą pirkimo būdą, tai vis tiek lieka neskelbiamos derybos“, – pridūrė ji.
J. Petkuvienė taip pat teigė, kad VPT ketina laboratorijai suteikti pagalbą dėl vykdomų pirkimų.
„Mes ketiname kreiptis, suteikti metodinę pagalbą laboratorijai, raštu išdėstyti, kad neskelbiamos derybos turėtų būti pasirenkamos tik išimtiniais atvejais“, – sakė tarnybos vadovė.

 
Jos teigimu, neskelbiamų derybų būdu priemonėmis galima apsirūpinti tik trumpajam laikotarpiui, tačiau ilgajam – reikia vykdyti atvirus pirkimus.
„Jeigu dabar susiduriama su dideliu priemonių stygiumi, tai pasirūpinti neskelbiamų derybų būdu galima tik trumpajam periodui, bet ilgalaikėje perspektyvoje reiktų galvoti apie atvirų pirkimų vykdymą“, – tvirtino J. Petkuvienė.
 
Pasak jos, Europos Komisija numato, kaip turėtų būti vykdomos neskelbiamos derybos, tačiau Lietuvoje šis būdas suprastas kitaip.
„EK akcentuoja vieną svarbų dalyką, kad kai yra neskelbiamos derybos vykdomos dėl skubos, tai yra absoliučiai išimtinis atvejis ir net negali būt galvojama apie kreipimąsi į vieną dalyvį. EK sako, kad į vieną dalyvį galima kreiptis, kai dėl objektyvių priežasčių tik tas vienas dalyvis ir gali pateikti pasiūlymą“, – teigė VPT vadovė.
„Tai čia Lietuva nuėjo tokiu keliu, įsivaizdavimas nuo pavasario buvo, kad jeigu neskelbiamos derybos, tai kreipiuosi į tą vieną, bet vis dėlto turėtų būti net ir tokiu atveju bandoma užtikrinti konkurenciją“, – pridūrė ji.
 

Laboratorijai – kritika dėl netinkamo planavimo
VPT vadovė J. Petkuvienė taip pat teigė, kad COVID-19 tyrimams medžiagų trūkumą jaučianti laboratorija turėtų daugiau dėmesio skirti pirkimams, o ne viešoms diskusijoms.
„Apmaudu yra tai, kad pakankamai daug laiko yra prarasta, nes jeigu mažiau būtų koncentravimosi į kažkokias viešas diskusijas, o daugiau galvojama, kaip tinkamai vykdyti pirkimus, tai šiandien turbūt sutrumpintomis pirkimų procedūromis jau būtų galima nagrinėti tiekėjų gautus pasiūlymus“, – sakė J. Petkuvienė.
Ji ir anksčiau yra kritikavusi laboratoriją dėl netinkamo pirkimų planavimo.

NVSPL vadovas Danas Bakša trečiadienį išplatintame pranešime teigė, kad kai kurių medžiagų, reikalingų tyrimams, neužteks nė iki Kalėdų, todėl šios medžiagos bus perkamos „patobulintu“ neskelbiamų derybų būdu.
Anot įstaigos vadovo, ketinama pakviesti visus norinčius tiekėjus dalyvauti pirkime.
 
Pirkimas tokiu būdu, anot NVSPL, leis greičiau įsigyti reikalingas priemones ir jas pristatyti gydymo įstaigoms, laboratorijoms ir mobiliesiems punktams.
Toks sprendimas, pasak laboratorijos, priimtas dėl to, kad vykdant įprastas viešųjų pirkimų procedūras priemonės greičiausiai būtų pristatytos tik 2021-ųjų pradžioje
NVSPL vadovas D. Bakša trečiadienį išplatintame pranešime teigė besiimąs „asmeninės atsakomybės dėl skaidraus ir greitesnio priemonių įsigijimo koronaviruso tyrimams“.
Jis vienai svarbiausių koronaviruso situacijos valdymo įstaigų vadovauja nuo spalio mėnesio.
D. Bakša pastaruoju metu kritikavo Viešųjų pirkimų įstatymą, kai užsitęsus pirkimų procedūroms įstaigoje buvo likę nedaug mėgintuvėlių, reikalingų testams atlikti.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris