V.Grigo teismas: bandydami traukti ligoninę įklimpo patys

Sima Kazarian
2024-06-13
Medikų trūkumas ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos reikalavimai pastūmėjo nusikalsti? Tokios išvados peršasi po antradienį, birželio 11 dieną, vykusio Molėtų ligoninės direktoriaus Vaidoto Grigo baudžiamosios bylos teismo posėdžio. Po ilgos pertraukos ši byla pasiekė teismą, kur ligoninės vadovas į kaltinamųjų suolą sėdo su administratore, buhaltere ir dar aštuoniais medikais. Prokuroras pasiūlė bausmes.
V.Grigo teismas: bandydami traukti ligoninę įklimpo patys
Prokuroro verdiktas: Molėtų ligoninės vadovo Vaidoto Grigo fiktyvaus medikų įdarbinimo motyvas – siekis ne asmeninės naudos, o ištaisyti Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos patikrinimo metu rastus pažeidimus, susijusius su paslaugų prieinamumu ir medikų trūkumu, turint tikslą išvengti poveikio priemonių.

Siekė naudos ne sau
 
Porą metų įšaldyta Molėtų ligoninės vadovo Vaidoto Grigo ir dar dešimties darbuotojų baudžiamoji byla pajudėjo – birželio 11 dieną ji buvo nagrinėjama Molėtų teismo rūmuose. Pirmos instancijos teismo sprendimas paaiškės po paskutinio posėdžio, kuris planuojamas rugsėjį.
 
Panevėžio apygardos prokuratūra pateikė daugiau nei trijų šimtų puslapių kaltinamąjį aktą, kuriuo V.Grigas kaltinamas klastojęs duomenis, švaistęs įstaigos turtą, fiktyviai įdarbinęs asmenis, kurie jokių funkcijų ligoninėje neatliko. Prokuratūra neabejoja, kad buvo tik imituojama ir laboratorijos veikla.
 
Įvertinęs surinktą medžiagą Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Mantas Jurkėnas posėdžio metu nurodė, kad V.Grigo fiktyvaus medikų įdarbinimo motyvas – siekis ne asmeninės naudos, o ištaisyti Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos patikrinimo metu rastus pažeidimus, susijusius su paslaugų prieinamumu ir medikų trūkumu, turint tikslą išvengti poveikio priemonių. „Visgi pasirinkti būdai – fiktyvus medikų įdarbinimas mokant jiems darbo užmokestį – neteisėti“, – konstatavo prokuroras.
Nei pats V. Grigas, nei jo advokatas teisme dar nepasisakė.
 
Pripažino
 
Kartu su V.Grigu kaltinamųjų suole ir administratorės pareigas ėjusi, įdarbinimą forminusi L. L., buhalterė E. G. bei aštuoni, kaip nustatė prokuratūra, fiktyviai pareigas ėję medikai. Pastarieji gavo finansinę naudą – jiems ligoninė mokėjo darbo užmokestį.
 

V.Grigas su sekretore L. L. prisipažino ir sutiko su Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro M.Jurkėno kaltinimais. Kiti – buhalterė E. G. ir medikai – ne.
 
Dar keturi fiktyviai įdarbinti medikai su jiems pareikštais įtarimais sutiko jau ikiteisminio tyrimo metu. Jie grąžino neteisėtai išmokėtą darbo užmokestį ir šioje byloje kaip kaltinamieji nedalyvauja. Yra atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir dalyvavo teisme tik kaip liudytojai.
 
Siūlomos bausmės
 
Prokuroras M.Jurkėnas sakydamas baigiamąją kalbą nurodė, kad kadangi V.Grigas, L. L. prisipažino ir nesiekė jokios asmeninės finansinės naudos, jiems siūlomos palyginti švelnios bausmės.
 
V.Grigui siūloma 60 parų arešto bausmė, jos vykdymą atidedant devyniems mėnesiams. Pasak prokuroro, tą laiką direktoriaus elgesį prižiūrėtų Probacijos tarnyba ir nekartojant teisės pažeidimų bausmės realiai atlikti nereikėtų. Prokuroras taip pat prašė trejus metus uždrausti eiti pareigas valstybės tarnyboje ar eiti valstybės tarnautojui prilyginamas pareigas.
 
Kaltinamąją L. L. advokatas Arvydas Aranauskas paprašė atleisti nuo atsakomybės skiriant laiduotoja jos seserį. Taip pat prašė priteisti proceso išlaidas, jei kartais ši būtų išteisinta. Jo nuomone, tai būtų teisinga, nes L. L. pareigos mažiausiai reikšmingos, naudos ji negavo, pati sprendimų nepriiminėjo, todėl didelės žalos nepadarė.
 
Prokuroras sutiko, kad už L. L. būtų laiduojama, taigi ji taip pat kaip ir kiti prisipažinusieji būtų atleista nuo galimos bausmės vykdymo.
 
Buhalterei ir medikams, atsižvelgiant į jų finansinę padėtį ir vaidmenį nusikalstamų veikų padaryme, prokuroras siūlo skirti baudas nuo 5 iki 75 tūkst. eurų, sumokant jas per metus. Taip pat prokuroras prašė patenkinti civilinį ieškinį, grąžinti neteisėtai gautas pajamas, taip atlyginant ligoninei padarytą žalą. 
 
Pokalbių įrašai
 
Nors už įdarbinimo forminimą atsakinga L. L. sutiko su kaltinimais, teismo posėdžio metu ji vengė duoti detalesnius parodymus, kurie atskleistų informacijos apie galimai padarytas nusikalstamas veikas. Tai buvo paranku neprisipažinusių kaltinamųjų gynybai.
 
Tačiau ji neneigė savo kaltės ir pripažino dalyvavusi telefoniniuose pokalbiuose su direktoriumi ir buhaltere, kurių metu buvo aptarinėjami „fiktyvių darbuotojų“ atlyginimo ir darbo klausimai, kad „nieko dirbti nereikės“, „tik dokumentuose figūruosite“.
Kai kurie pokalbiai buvo paviešinti teisme. 
 
L. L.: Gal galim išdarbinti jau kažką?
Vaidotas Grigas: Aš manau, kol kas tai ne, paliksim ten, parodysim po pora valandų. Nereikia, nes jie seka, žinok.
L.L.: Vis tiek mes neužtikrinam šitų dalykų, tai kokia prasmė juos laikyt?
V. G.: Ne, tai tegu kabo, nieko tokio.
L.L.: (...)Pagal grafiką, kur jūs dedat, jei apmokam, tai labai didelės sumos yra, gal tabely nerodysim, kad jie ištisai dirbo, nei laboratorijos, nei...

V.G.: Aš manau, kad tabelį pakoreguosim, jei kažkas išėjo iš šitų, tabelį aišku pakoreguosim.
L.L.: Nes laboratorijos, man rodos, žiūrėjo, dieve brangus, dirbantys tiek neuždirba, jei taip paliekam.
V.G.: Nu. Nieko nieko, koreguosim kažką.
L.L.: Nu aišku.
V.G.: Tai va.
 
Kitas pokalbis:
V.G.: Dabar dar vienas klausimas, su tais echoskopuotojais, endoskopuotojai.... sutartyse kaip skamba? Kad už atliktą...
L.L.: Tai jooo, bet vis tiek yra tas „ne mažesniu ten tokiu ir tokiu krūviu už vieną konsultaciją“...
V.G.: Gerai, dabar sustatyti budėjimai, kaip jiems tą apmokėjimą rodysim?
 
Prasideda diskusija, kaip įforminti apmokėjimą, įsiterpia buhalterė E. G. (aut. past.)
V.G.:  Davai pagalvojam visi ir nuspręsim, kaip tą sutvarkyti, ar ne?
L.L.: Gerai, nes dar galim perrašyti, parašų kai neturim, tai...

V.G.: Gerai, bet tai vis tiek, jei mes nemokam už konsultacijas, ir jų nepadarom, kažką vis tiek turime parodyti, grafike kaip ir kabo. Vat čia tas, aišku, blogai ir taip, ir taip.
 
Diskutuoja, kaip spręsti problemas dėl važtarasčių (aut. past.).
V.G.: (...)Grafikas lieka grafku, bet vis tiek važtaraštis turėtų kažkas tai būti, nes pagal važtaraštį skaičiuojami atlyginimai...
L.L.: -Taip taip.
V.G.: Nu tai vat. Kaip vat blet tą važtaraštį parodyti (...) Davai tegu pabreinstormina Erika, Lina…
L.L.: Gerai!
V.G.: Su labora kaip ir viskas aišku (...).
L.L.: Tai ten valandiniai laboratorijoje.
V.G.: Ten valandiniai, ten viskas ok. Su radiologu išsisprendėm, dabar reik su šitais išspręsti. Su manim ten problemų nėra, važtaraščiai kaip ir viskas ok, nieko nereikės rodyti papildomai man (...) iš Konsultacijų poliklinikos gaunu pagal tą patį įkainį (...)
V.G.: Smegenai dirba, dirba dirba dabar visiems.
L.L.: Bandysim užvest smegenis.
 
Nagrinėjimas užtruko
 
Ši baudžiamoji byla dar 2022 metų birželį su kaltinamuoju aktu buvo perduota nagrinėti į Utenos apylinkės teismą. Utenos apylinkės teismo Kanclerio tarnybos vyriausioji specialistė Ligita Galvydienė paaiškino, kad nagrinėjimas užsitęsė dėl objektyvių priežasčių.
 
„Dėl teisėjo nusišalinimo ir nesant Teismo rūmuose galinčių bylą nagrinėti kitų teisėjų, byla 2022-ųjų metų gruodį perduota kitiems – Molėtų teismo rūmams. Teismo posėdžiai buvo atidedami dėl liudytojų apklausos, advokato pateisinamo negalėjimo dalyvauti posėdyje ir panašiai“, – vardijo L.Galvydienė.
 
Ligoninės neliks
 
Portale „Pincetas“ deklaruojama, kad V.Grigas dirba net keturiose gydymo įstaigose – Molėtų, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėse, Molėtų šeimos sveikatos centre, „Kardiolitos“ klinikoje. Tame pačiame „Pincete“ pacientų kaip gydytojas jis apibūdinamas šiltai – rūpestingas, geras daktaras.
 
Deja, ligoninė metus baigė su 189 751 eurų nuostoliu, joje vėluoja išankstinės pacientų registracijos sistemos diegimas. Taip pat įstaiga – vienintelė iš apskrities, turinti korupcijos rizikos veiksnių. Molėtų r. savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininkas Stasys Žvinys spėja, kad tai gali būti susiję su pradėta byla.
 
Liepos 1 dieną Molėtuose steigiamas struktūrinis sveikatos centras, jungiant polikliniką ir ligoninę. Kaip žinoma, PSPC darbuotojai tam prieštaravo. Pernai lapkritį jie kreipėsi į tarybos narius, prašydami atšaukti sprendimą. Jie mano, kad tai gali neigiamai atsiliepti pirminio lygio medicinai – jos pajamos bus nukreipiamos ligoninę kamuojančioms finansinėms problemoms spręsti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pavojinga infekcija plinta dėl COVID-19

    Japonijoje fiksuojamas itin didelis užsikrėtimų streptokokinio toksinio šoko sindromu (STŠS) atvejų paplitimas. Šalies institucijos praneša, kad šiuo metu liga serga jau apie tūkstantis žmonių. Ekspertai mano, kad atvejų šuolis susijęs ir su COVID-19 pandemija. Baiminamasi, kad dar šie...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris