Verslas pasiruošęs gaminti dezinfekcinį skystį, SAM pagreitins leidimų išdavimą

Erika Alonderytė, BNS
2020-03-02
Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės trūkstant dezinfekcinio skysčio rankoms, verslininkai sako pasiruošę jį gaminti, o Sveikatos apsaugos ministerija žada pagreitinti leidimų išdavimą jų gamybai. Antradienį ketinama pristatyti ir skysčio komponentų formulę.  
Verslas pasiruošęs gaminti dezinfekcinį skystį, SAM pagreitins leidimų išdavimą

„Reikia išsiaiškinti formules tų skysčių ir jas susiderinti su verslu, kiek yra galimybė gauti medžiagų tas formules išpildyti, nes etilo alkoholis yra tik viena sudedamoji dezinfekcinių skysčių dalis. Šitą padarysime maksimaliai greitai ir maksimaliai pagreitinsime procesus dėl leidimo išdavimo, informuosime, kas kam ir kokius prašymus turi pateikti, kad galėtų pradėti gaminti žinodami, kiek galės pagaminti skysčio pagal formules, kurios bus pateiktos iš mūsų“, – žurnalistams pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susitikęs su trijų įmonių atstovais.
Anot jo, antradienį turėtų paaiškėti ir skysčio formulė, ir tai, kiek jo galėtų pagaminti įmonės. 

„Pačios pagrindinės veikliosios medžiagos – etilo alkoholio – Lietuvoje, kaip paaiškėjo, galima pagaminti ir gauti ar įsivežti labai daug, mes tuos poreikius patenkintume, dabar yra klausimas dėl sudedamųjų medžiagų“, – sakė A.Veryga. 
„(...) Klausimas ne paties etilo alkoholio, o ingredientų, kurie naudojami dezinfekcinio skysčio gamybai“, – pridūrė ministras. 
 
Pasak jo, vien medicinos ir ugdymo įstaigoms per mėnesį reikėtų apie 200 tonų skysčio, o visai visuomenei reikėtų kelis kartus daugiau.  
Anot sveikatos apsaugos ministro, medicinos įstaigose skysčio netrūksta, tačiau visur kitur jo nusipirkti nėra galimybių.
Vienos didžiausių Lietuvoje kosmetikos bendrovių „Biok laboratorijos“ direktorė Romualda Stragienė sakė, kad dezinfekcinių skysčių poreikis rinkoje yra didžiulis, įmonę užplūdo užsakymai, tačiau reikia greitesnio leidimų išdavimo. 

„Panašu, kad yra galimybių pagaminti Lietuvoje tuos produktus, kokių reikia, labai greitai. Mums reikia greitesnių leidimų ir žaliavos tiekimo. Mes, kaip kosmetikos gamintojas, esme pasiruošę, formules turime, jeigu jų reikės kitokių, esame labai greiti tą sutvarkyti ir sukuri tai, ko reikia Lietuvos gyventojams“, – žurnalistams sakė R.Stragienė.
 
Koncerno „MG Baltic“ valdomos didžiausios Lietuvoje stipraus alkoholio gamintojos „MV Group Production“ vadovas Algirdas Čiburys sakė, kad įmonė dezinfekcinio skysčio negamina, tačiau esant poreikiui, galėtų tam pritaikyti kelias gamybos linijas. 
„Etilo alkoholio, žaliavų turime pakankamai, kad ministro įvardintus kiekius galėtume užtikrinti artimiausią laikotarpį“, – žurnalistams teigė A.Čiburys. 
„Vilniaus degtinės“ vadovas Rokas Mituzas taip pat užtikrino, kad įmonė gali pagaminti tiek skysčio, kiek reikės. 
„Labiausiai džiaugiuosi išgirdęs, kad vietoje registracijos keturių mėnesių galima padaryti ir per savaitę, tai labai smarkiai keičia situaciją ir mus visus gelbėja. (...) Galime užtikrinti, kad tikrai galime jo pagaminti ir tikrai jo netrūks, norėtume žinoti kiekius, poreikį, kaip planuotis, kada galima gauti licencijas, startuoti. Šiandien į daug klausimų gavom atsakymus, liko klausimų neatsakytų, bet esam sutarę, kad gausime juos“, – teigė R.Mituzas. 
Šiuo metu Lietuvoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis – jis praėjusį penktadienį diagnozuotas iš Italijos grįžusiai šiaulietei.  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris