Vėl prisiminti defibriliatoriai

Greta Vanagienė
2019-05-30
Staiga gatvėje krentantys, o vėliau dėl laiku nesuteiktos pagalbos sunkiai už gyvybę kovojantys pacientai – įrodymas, kad nesame apsirūpinę priemonėmis, galinčiomis padėti skubiai suteikti pagalbą. Širdies chirurgai tai patvirtina: ir norėdami gatvėje parpuolusiajam padėti to padaryti negalėtume. Mat neturine pakankamai širdies defibriliatorių, kurie veiksmingiausiai padeda atkurti širdies darbą.
Vėl prisiminti defibriliatoriai
Pasak medikų, gaivinant, kaip spėjama, širdies smūgį patyrusį žurnalistą bei etiketo ekspertą Giedrių Drukteinį būtų itin pravertęs defibriliatorius.

Nėra defibriliatorių
Panašu, kad šalyje apie sveikatos apsaugos spragas imama kalbėti tik negandoms ištikus – tai įrodo ir savaitės pradžioje gatvėje parpuolęs žinomas žurnalistas bei etiketo ekspertas 49-erių Giedrius Drukteinis, kurį, kaip spėjama, ištiko širdies smūgis.

 

„Pas mus, kitaip nei visose vakarų šalyse, nėra lengvai prieinamų defibriliatorių. Seniai mokslo patvirtinta, kad jie išgelbėja gyvybes. Pavyzdžiui, Čikagos oro uoste penkių šimtų metrų koridoriuje kabo penkiolika defibriliatorių. Mūsų šalyje tokių aparatų tektų su prožektoriais, šunimis ir spec. tarnybomis paieškoti“, - sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Širdies chirurgijos centro širdies chirurgas Aleksejus Zorinas.

 
Gydytojas užduoda retorinį klausimą – ar jauno mokesčių mokėtojo mirtis mūsų šalyje yra pigesnė nei aparato?
„Pas mus niekas neįvertina gyvenančio žmogaus naudos finansine prasme. Visi skaičiuoja, kiek reikia išleisti, o ne kiek žmogus atneša mokesčių ar kitokios naudos visuomenei“, - piktinasi medikas.
 
Sekti įspėjamuosius signalus
Kol šalyje aparatai, galintys padėti atkurti širdies veiklą, - retenybė, tenka įsiklausyti į kūno siunčiamus įspėjamuosius signalus, kurie, anot gydytojo, ne visa ir pasireiškia.

Apie gresiantį infarktą gali įspėti už krūtinkaulio ryškiau juntamas spaudžiantis skausmas.
„Žmonės, kuriems gresia infarktas, tokį simptomą gali justi jau seniai, o apie netrukus įvyksiantį širdies smūgį gali įspėti ir prieš kelias valandas prasidėję stipresni skausmai krūtinės srityje. Tačiau tokių įspėjamų signalų gali nebūti visai“, - sako A.Zorinas.
 
Serga visais laikais
„Žiniasklaidos dėmesys vis dažnesnis, todėl visuomenei susidaro vaizdas, kad širdies infarktas pakerta kur kas dažniau, tačiau jauni vyrai visais laikais miršta nuo infarkto, - sako specialistas ir priduria, kad moterims lygiai taip pat kaip ir vyrams gresia patirti infarktą, tik ženkliai vėliau. - Jos biologiškai panašėja į vyrus apie 50-60-uosius gyvenimo metus, tai yra po menopauzės. Kita vertus, vyrai turi daugiau žalingų įpročių nei moterys.“
A.Zorinas pabrėžia, kad žalingi įpročiai – ne tik rūkymas ar alkoholio vartojimas, bet ir stresas. Be to, širdies ligą lemia kitos gretutinės ligos. Jei pacientas diabetikas ar serga inkstų funkcijos nepakankamumu, jo išgyvenimo prognozė prastesnė nei keturiasdešimtmečio vyro be kitų gretutinių ligų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris