STT: socialinės globos įstaigose trūksta skaidrumo

Margarita Meškaitė
2019-06-06
Po atliktos analizės Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pasigedo skaidrumo socialinės globos įstaigų veikloje. „Nustatyti atvejai, kai tam tikrų savivaldybių administracijų atsakingi darbuotojai yra tiesiogiai susiję su privačiomis globos įstaigomis“, - rašoma išplatintame pranešime.
STT: socialinės globos įstaigose trūksta skaidrumo
Specialiųjų tyrimų tarnyba socialinės globos įstaigų veikloje įžvelgia neskaidrumų.

Glaudus ryšys su įstaigomis
STT pareigūnai atliko korupcijos rizikos analizę Socialinių paslaugų priežiūros departamente prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinės globos veiklos licencijavimo ir kontrolės srityse, taip pat Neįgaliųjų reikalų departamento veikloje išduodant siuntimus asmenims apsigyventi valstybės socialinės globos įstaigose.
Nustatyti atvejai, kai tam tikrų savivaldybių administracijų atsakingi darbuotojai yra tiesiogiai susiję su privačiomis globos įstaigomis.

 
„Įvertinus, kad privačios socialinės globos įstaigos yra finansiškai suinteresuotos, kad būtų didesnis gyventojų skaičius, o finansavimas už apgyvendintus asmenis biudžeto lėšomis apskaičiuojamas lygiai taip pat, kaip ir savivaldybių ar valstybės globos namuose, manoma, kad egzistuoja rizika, jog savivaldybių administracijų darbuotojai, tiesiogiai dalyvaujantys socialinės globos skyrimo procedūroje (bet kuriame jos etape), galėtų veikti tam tikrų privačių globos įstaigų interesais (pavyzdžiui, vertinant asmens socialinės globos poreikį, teikiant konsultacijas apie veikiančias socialinės globos įstaigas savivaldybės teritorijoje, sudarant eiles ir išrašant siuntimus į konkrečias socialinės globos įstaigas)“, - rašoma STT pranešime.
Dėl šių priežasčių STT priėmė sprendimą papildomai įvertinti savivaldybių veiklą, nustatant asmens ar šeimos specialiųjų socialinių paslaugų, įskaitant socialinės globos, poreikį.
 
Be kita ko, STT korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė atvejį, kai buvo pakeistos socialinės globos normos, siekiant išduoti socialinės globos licenciją konkrečiai socialinės globos įstaigai.
„Tyrimas parodė labai glaudų ryšį tarp ministerijos ir įstaigų. O kad keičiamos normos – iš viso yra baisu. STT išvadose pateikta, kad pagal privatininko pageidavimus buvo pakeistos normos, ką apskritai ir dabartiniame kontekste matau – žmonių su negalia slaugos, priežiūros, globos – kaip norime vadinkime – normos nėra diferencijuotos, tad  susidaro prielaidos tokiems pasinaudojimams“, - sako Lietuvos negalios organizacijų forumo atstovė Henrika Varnienė.
 

Nusidriekia eilės
„Laikausi pozicijos, kad tokių įstaigų turėtų būti kuo mažiau. Kalbant apie žmones su negalia, girdėjau, kad eilėje stovi keturi šimtai norinčiųjų pakliūti į tokias įstaigas. Vadinasi, paslaugų bendruomenėje nėra. Ką tik ministras kalbėjo vienoje konferencijoje ir susirinkusiems sakė, kad pinigų yra. Toks pasakymas man kaip šlapiu skuduru per veidą. Pavyzdys – pasimirė asmuo, prižiūrėjęs žmogų su proto negalia, kuriam – keturiasdešimt šešeri. Kur jį dėti? Jei mama jį prižiūrėjo, vadinasi, jis visiškai socialiai apleistas, nes nėjo į darbą, nelankė dienos centro, apskritai greičiausiai gyveno vienkiemyje. Ir ką man dabar pasakyti tam skambinančiajam? Nėra vietos. Aš pati laukiu paslaugos kad ir vienam vasaros mėnesiui, nes neturėsiu kur išvežti vaiko kiekvieną dieną. Vadinasi, turėsiu imti atostogų. Man atsiuntė socialinių darbuotojų sąrašą, kur galima kreiptis. Bet nėra vietų tose įstaigose. Tai kaip pasijuokimas. Čia tas pats kaip aš dalinčiau bilietus į mėnulį kai niekas neveža“, - sako Lietuvos negalios organizacijų forumo atstovė H.Varnienė. 

Tarp kitko
Siekiant užtikrinti vienodą socialinės globos taisyklių taikymą visiems socialinės globos namams, STT rekomenduoja SADM tikslinti ir sukonkretinti Socialinės globos normų aprašą, nustatant aiškius jų vertinimo kriterijus, pagal kuriuos būtų įmanoma objektyviai patikrinti jų įgyvendinimą, atliekant licencijavimo procedūras ar socialinės globos įstaigų veiklos kokybės vertinimus. SPPD siūloma antikorupciniu požiūriu tobulinti visą socialinės globos įstaigų veiklos atitikties Socialinės globos normoms priežiūros sistemą: sukurti socialinės globos įstaigų rizikingumo vertinimo sistemą, patvirtinti kontrolinius tikrinimo klausimynus, apibrėžti mažareikšmius pažeidimus, užtikrinti tinkamą patikrinimų rezultatų fiksavimą. 

Komentaras
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas:

- Iš konkrečių įstaigų darbuotojų gauname nuolatinių signalų. Ne vieną kartą atkreipiau ministerijos dėmesį į situaciją globos įstaigose. Ministerija yra ta institucija, kuri prižiūri. Manau, kad galbūt ir ne be pagrindo visi šie tyrimai vyko. Džiaugiuosi, kad skaidrumas socialinėje srity tikrai atsiranda ir nemažai temų atiduodama Specialiųjų tyrimų tarnybai. Net neabejoju, kad ministerija prisidėjo prie to skaidrinimo, nes toje sistemoje yra daug nekeičiamų vadovų ir taip toliau.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris