Startuolis – NSO sveikatos sektoriuje?

Rūta Kerulytė
2019-10-21
Lietuviški medicinos startuoliai skina tarptautinius apdovanojimus ir kuria sistemą keičiančius atradimus. Nepaisant sėkmės, jų kūrėjai tikina, kad medicinos sritis jaunam verslui – rizikinga.
Startuolis – NSO sveikatos sektoriuje?
„Kitaip nei įprastos įmonės, startuolis kelia klausimą ne kas jau padaryta, o kada pavyks pasiekti“, - sako verslininkas, „Breathcount“ kūrėjas Povilas Sidaravičius. „Breathcount“ technologija – į delną telpantis plaučių funkcijos matuoklis – palengvins astma sergančiųjų gyvenimą.

(Ne)atpažintas gyvūnas

Iš pirmo žvilgsnio naujieji ekonomikos lauko žaidėjai, startuoliai, atrodo nepraktiški: pirmuosius kelerius metus išgyvena tik dešimtadalis užsimezgusių įmonių. Be to, jei startuolis atlaikys pirmąjį išbandymą, turtų aitvarai nesuneš: kol įsivažiuos, praeis nemažai laiko. Startuolių kūrėjai ramina: jų išmanieji projektai atsako į rytojaus klausimus, taigi praktinių vaisių, produktų, pasirodymo rinkoje tikrai sulauksime. „Kitaip nei įprastos įmonės, startuolis kelia klausimą ne kas jau padaryta, o kada pavyks pasiekti“, - sako verslininkas, „Breathcount“ kūrėjas Povilas Sidaravičius. „Breathcount“ technologija – į delną telpantis plaučių funkcijos matuoklis – palengvins astma sergančiųjų gyvenimą.
„Kuo didesnis potencialas, tuo vėliau startuolis pradeda nešti pelną. Per penkerius veiklos metus tik dabar priėjome tam tikrą finišo tiesiąją. Laukia investavimas į gamybą, rinkodarą. Artimiausiais metais apie pelną nesvajosime“, - pripažįsta ir „Fidens“ savininkas Mantas Venslauskas. Jo kūrinys - „ViLim Ball“ kamuoliukas - mažina rankų drebulį ir artrito skausmus.

Jam antrina ir kardiologijos doktorantas Arnas Karužas. Jo „kūdikis“ – vos daugiau nei pusmetį veikianti dirbtinio intelekto technologija „Ligence“. Inovacija bus taikoma vykdant širdies ultragarso tyrimą ir kitas medicinos procedūras. Nors tikslai ambicingi, studentiška komanda kol kas dirba iš idėjos. „Pirmosios investicijos numatomos artimoje ateityje. O šiuo metu dalyvaujame konkursuose, gauname įvertinimus ir prizus. Esame jauni, tad pelnų generavimai numatyti kelerių metų laikotarpiu“, - pasakoja medikas.


Nepaisant rizikų ir lėtos sėkmės, ekspertai teigia, kad startuoliai - ateities ekonomikos pamatas, o jų kuriamos inovacijos itin svarbios ir sveikatos sektoriui.
 
Alkūnėmis nesistumdo

Lietuviški startuoliai jau spėjo įgauti nacionalinį braižą. P.Sidaravičius teigia, kad mūsų sveikatos startup‘ai rūpinasi netiesiogine pagalba pacientams: „Lietuviški startuoliai dažnai orientuojasi į pačius sistemos vidurius, lengvina darbą gydytojams“. Medicinos inovacijų kūrėjai džiaugiasi, kad gyvena ramiai: alkūnėmis nesistumdo, konkurentai intrigų nerezga. „Sveikatos srityje konkurencija tarp startuolių mažesnė, nes į medicinos rinką ateiti gerokai sunkiau“, - pastebi M.Venslauskas.

Nors universitetuose ir mokslo slėniuose gabių protų nestinga, inovacijų autoriai pastebi: į kuriamą startuolių ekosistemą universitetai įsijungia iš lėto. „Sveikatos moksluose verslo vadybos, administravimo nesimokome, tad jaučiame lyderystės įgūdžių, verslumo stoką. Mums reikėjo nemažai pasimokyti. Tokiuose universitetuose, kaip, pavyzdžiui, Kembridžas, patirtis labiau išvystyta. Aukštoji mokykla suformuoja inkubatorines sąlygas, kad sveikatos – ir ne tik – startuoliai būtų skatinami. Jiems pritaikoma aplinka: infrastruktūra, bendradarbiavimas su investuotojais. Pats universitetas kuruoja fondus, kad startuolis galėtų gauti pirmąją finansinę injekciją“, kitų šalių patirtimi dalijosi „Ligence“ kūrėjas.
 
Biurokratijos takai ir klystkeliai

Lėtą sveikatos startuolių sėkmę lemia toli gražu ne idėjų ar mąstančių galvų stygius. Pasirodo, situaciją vilkina sertifikavimo procedūros. „Nors veiklą plėtojame nuo 2014 metų, pagrindiniai iššūkiai atsiranda tik dabar. Sertifikavimų procesas nepritaikytas mažoms įmonėms ir startuoliams. Vargina pinigų, laiko, kompetencijų prasme“, - pripažįsta M.Venslauskas. Sveikatos startuolių ekosistemą plečiantys lietuviai sutinka: medicinos verslas rizikingas. Čia veikia ne tik brangios technologijos: ant kortos statomos ir žmonių gyvybės.

Nepaisant sunkumų, inovacijų kūrėjai sakosi žinoję, kur lenda. Jų teigimu, startuoliai prisideda prie valstybinės sveikatos politikos pokyčių. „Smagu, kad Lietuva pradeda orientuotis startup‘ams naudinga linkme, matome ir Europos Sąjungos projektų. Terpė medicinos startuoliams Lietuvoje tikrai gerėja. Viskas klostytųsi dar sparčiau, jei valstybė ar universitetai susirūpintų tikrųjų inkubatorių steigimu ir visapusiškai palankios aplinkos – infrastruktūrinės, finansinės, kompetencinės – kūrimu“, - viltimis dalijosi A.Karužas.


 
Komentaras:

„Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė:

- Iš praktikos sakoma, kad 90 procentų startuolių žlunga per pirmus trejus metus. Gyvybės mokslų startuolių kelias dar ilgesnis nei kitų. Jiems rasti sėkmingą verslo modelį, išlaukti būtinųjų tyrimų procesą gali trukti ir dešimtmetį.


Sveikatos startuolių sukurtus produktus sunku komercializuoti. Su edukavimu irgi reikėtų padirbėti: universitetai dar tik susivokia, reikia startuolių. Kol kas nejaučiame, kad būtų kažkas nuveikta. Medicinos studentai neturi verslo darymo įgūdžių, o tai svarbi sėkmės dalis. Juk mūsų talentai gali sukurti puikius produktus, tačiau sudėtinga juos parduoti. Negana to, startuoliai – aukštos rizikos verslai, tad jų bankai nefinansuoja. Lėšų skiria rizikos kapitalo fondai. Taigi pritraukti investicijas medicinos startup‘ams tikrai sunkiau.

Tačiau manau, kad Lietuva palanki medicinos startuoliams, matome labai didelį potencialą ir stiprius sveikatos mokslų universitetus. Didelė talentų bazė ir stiprus tarpdiscipliniškumas: gydytojai su programuotojais gali kurti inovatyvius sprendimus. Tai priskiriama vienai prioritetinių Lietuvos sričių.

Šiandien mūsų duombazėje – 996 startuoliai. Iš jų 55 startuoliai save priskiria sveikatos sričiai. Tiesa, visiškai tikslaus startup‘ų skaičiaus pasakyti nepavyks. Šios įmonės kuriasi ir žlunga dinamiškai. Be to, yra daug komandų, kurios vis dar neišėjo iš universitetų ir mokslo slėnių į platesnius vandenis.

L.S. skaičius: 

55. - tiek sveikatos sistemos startuolių šiuo metu priskaičiuojama Lietuvoje.

Faktas: 

Šiais metais Lietuvoje patvirtintas oficialus startuolio apibrėžimas. Tai – didelės plėtros potencialą turintis ne vyresnis nei penkerių metų verslas, kuriantis inovatyvius produktus arba paslaugas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris