SAM savivaldybėms siūlo steigti „karščiavimo“ klinikas

Margiris Meilutis, BNS
2020-03-25
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį pranešė apie pasiūlymą Lietuvos savivaldybėse įsteigti specialias klinikas, kuriose pagal šeimos gydytojo siuntimą būtų tiriami kvėpavimo takų infekcijos simptomus jaučiantys žmonės. 
SAM savivaldybėms siūlo steigti „karščiavimo“ klinikas

Vadinamosiose „karščiavimo“ klinikose pacientams būtų atliekamas išsamus sveikatos patikrinimas – bendras kraujo tyrimas, C reaktyvinio baltymo tyrimas, krūtinės ląstos rentgenografinis tyrimas, paimamas tepinėlis iš nosiaryklės dėl koronavirusinės infekcijos ir – jei reikia – paskiriamas gydymas.
Numatyta, kad į šias klinikas galės kreiptis 18-60 metų amžiaus pacientai, kurių temperatūra kreipimosi į šeimos gydytoją dieną bus 37,8⁰ C ir daugiau (iki karščiavimą mažinančių vaistų vartojimo), taip pat jaučiantys viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus. 
Pasak SAM, šių klinikų kūrimui jokių naujų įstaigų neprireiks, savivaldybės paskirtų teikti tokias paslaugas jų teritorijoje esančioms sveikatos priežiūros įstaigoms.  

 
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, stebint augantį užsikrėtusiųjų skaičių, svarbu didinti pacientų ištyrimo galimybes maksimaliai saugiomis sąlygomis tiek pacientams, tiek medikams.
„Pasitarę su specialistais, plečiame galimybes dėl tyrimo atlikimo. Vadinasi,į visoje šalyje veiksiančias klinikas galės kreiptis karščiuojantys, jaučiantys šaltkrėtį, kosulį, gerklės skausmą, pasunkėjusį kvėpavimą. Tokia naujovė leis plačiau įvertinti pacientų būklę ir  reaguoti į kiekvieną situaciją individualiai taip, kad pacientas reikiamą pagalbą gautų kuo greičiau“, – sako ministras A.Veryga.
 
A.Verygos įsakymu patvirtintame apraše, kartu su naujų klinikų steigimu, numatyta, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui visų pirma turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Šeimos gydytojas priėmus sprendimą dėl paciento siuntimo į karščiavimo kliniką, šis užpildomas elektroniniu būdu.

Tuomet karščiavimo klinikos koordinatorius nedelsdamas susisiekia su karščiuojančiu pacientu jo nurodytu telefonu ir praneša klinikos adresą, vizito laiką, išsiaiškina, ar karščiuojantis pacientas gali į karščiavimo kliniką atvykti pats savo automobiliu arba būti atvežtas kito žmogaus.
 
Atvykus į karščiavimo kliniką žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip. Kartu su savimi žmogus turi turėti tapatybę patvirtinantį dokumentą bei A4 formato lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į karščiavimo kliniką, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salono viduje. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.
Automobilio langą atidaryti bus leidžiama tik gavus darbuotojo leidimą, o į kliniką užeiti – tik užsidėjus apsauginę kaukę.
Priklausomai nuo paciento būklės, jis galės būti išleidžiamas izoliuotis į izoliavimo vietą arba nukreipiamas į gydymo įstaigas.
Savivaldybės turės užtikrinti transportavimą patiems negalintiems atvykti žmonėms ir pačios nuspręsti dėl klinikų ir jose veikiančių kabinetų skaičiaus. 


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris