Šalies sanatorijos ruošiasi priimti lengva koronaviruso forma sergančius pacientus

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2020-04-02
Penkios šalies medicininės reabilitacijos įstaigos ruošiasi priimti lengva koronaviruso forma sergančius pacientus, neturinčius galimybės izoliuoti save namuose.
Šalies sanatorijos ruošiasi priimti lengva koronaviruso forma sergančius pacientus
V.Glamba

Abromiškių reabilitacinėje ligoninėje, „Eglės“ sanatorijoje, reabilitacijos centruose „Palangos Linas“ ir „Palangos Žvorūnė“, vidaus reikalų ministerijos poilsio ir reabilitacijos centre „Pušynas“ bei sanatorijoje „Draugystė“ izoliavimui numatyta 1120 lovų.
Daugiausia lovų – šalia Elektrėnų esančioje Abromiškių reabilitacinėje ligoninėje, čia vienu metu galės būti izoliuojama 300 pacientų.
„Ruošiamės, jau išleidome pacientus, kuriuos anksčiau gydėme. Patalpos yra rengiamos ir dalis jų jau parengtos“, – BNS sakė ligoninės direktorius Vitalijus Glamba.
„Su ministerija diskutavome ir anksčiau, situaciją žinojome ir tam ruošėmės – tiek priemonėmis, tiek maitinimu, kad pacientams ir darbuotojams, visų pirma, būtų saugu“, – pridūrė jis.
 

Pasak vadovo, šiuo metu ligoninėje yra aštuoni pacientai, kurie jau anksčiau buvo nusiųsti savivaldybės izoliuotis numatytose patalpose.
„Mes ir šiuo metu turime pacientų, kuriuos savivaldybė nukreipė izoliacijai. Šiuo metų jų yra aštuoni“, – teigė įstaigos vadovas.
Jis teigė kol kas neturintis sąrašo, kiek žmonių, sergančių lengva koronaviruso forma, turėtų atvykti izoliuotis, tačiau jo vadovaujama įstaiga pasiruošusi pasirūpinti visais 300 pacientų.
„Pagal tą aprašą, kokios pagalbos reikės, tai tikrai būsime pasirengę, kol kas kalbame apie normalias sąlygas, o normaliomis sąlygomis mes galime priimti iki 300 pacientų“, – kalbėjo V. Glamba. 
 
Užsipildžius 300 lovų Abromiškėse, pagal nustatytą prioritetinę tvarką, pacientai bus gabenami į kitą įstaigą.
„Numatyta, kad kai mes užsipildysime, pranešime ministerijai, kitai įstaigai po mūsų ir tada pacientai bus nukreipiami jau į kitą įstaigą“, – pasakojo Abromiškių reabilitacinės ligoninės vadovas.
 
„Apie finansavimą kol kas tik šnekos“
Antra sąraše yra 270 lovų turinti „Eglės“ sanatorija, trečias – reabilitacijos centras „Palangos Linas“, kuriame paruošta 200 lovų.
„Sudarėm komandą iš bendrosios praktikos slaugytojų ir gydytojų, užsisakėm kursus nuotoliniu būdu ir laukiam, kada bus tie kursai, susistatysim personalą, kiek jo reikės, ir lauksim komandų, kada jau pradės vežti pacientus“, – BNS sakė „Palangos Lino“ vadovas Algirdas Jonaitis.

Skirtingai nei viešoji įstaiga Abromiškių reabilitacinė ligoninė, kurios steigėja yra Elektrėnų savivaldybė, reabilitacijos centras „Palangos Linas“ yra privati bendrovė.
Palangoje įsikūrusio reabilitacijos centro vadovas sako, kad kol kas tikslios kalbos apie finansavimą nebuvo.
 
„Apie finansavimą kol kas tik šnekos, aišku, finansuos Sveikatos apsaugos ministerija per Ligonių kasą“, – sakė reabilitacijos centro vadovas.
Pasak jo, Ligonių kasa buvo atsiuntusi pasiūlymą už kiekvieną pacientą mokėti 33 eurus, tačiau įstaigos vadovas teigė prašęs, kad vieno paciento izoliavimas būtų įvertintas 93 eurais.

„Tai nebuvo nurodymas, čia tik pasiūlymas. Konkrečios kalbos apie apmokėjimą dar nebuvo. Manau, kad viskas ruošiama su tikromis kainomis ir su viskuo“, – teigė A. Jonaitis.
„Mes prašėm per asociaciją 93 eurų, man atrodo, už žmogų. Bet nemanau, kad duos tokius pinigus“, – tvirtino jis.
„Palangos Lino“ vadovas įsitikinęs, kad jeigu žmogaus išlaikymas sieks 33 eurus, jo vadovaujama bendrovė patirs nuostolių.
„Suprantat, jeigu laikysim vieną, du, penkis žmones, tai bus baisiai nuostolinga, bet jeigu užsipildysim, tai bus gal mažiau nuostolinga. Kad 33 eurai bus nuostolis, tai faktas, čia kalbos nėra“, – kalbėjo A.Jonaitis.
 
„Po tų visų buvimų daug dezinfekcijos, neaišku, kaip su baldais, kiliminėmis dangomis. Neaišku, kiek ten reikės dezinfekuot, kiek reikės keisti po visko“, – sakė „Palangos Lino“ vadovas.
Pagal sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą, medicininės reabilitacijos centrai turės pasirūpinti pacientų maitinimu, paskirti slaugytojus, kurie stebėtų pacientus ir jų būklę, užtikrinti dezinfekciją, higienos normą atitinkantį drabužių skalbimą.
Pareigos taip pat numatytos ir savivaldybėms – atvežti pacientus iš ligoninių bei namų ir pasirūpinti medicininės reabilitacijos centrų apsauga bei viešosios tvarkos užtikrinimu.
Pacientai iš medicininės reabilitacijos centro bus išleidžiami namo tada, kai atlikus du koronaviruso infekcijos testus per parą abu gauti rezultatai bus neigiami.
Pasveikusiu taip pat bus laikomas ir toks pacientas, kuriam nebuvo atlikti pakartotiniai tyrimai, tačiau po ligos diagnozavimo jau praėjo 37 dienos ir nebėra jokių simptomų.
Pacientai, kuriems nereikia specifinio simptominio gydymo, nėra guldomi į ligonines – laikydamiesi izoliavimosi taisyklių, jie gydosi namuose, kitoje gyvenamojoje vietoje ar savivaldybės numatytose patalpose. 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris