Prof. V.Kasiulevičius: nesiėmus griežtų veiksmų, balandžio pabaigoje šalyje gali būti registruota 10 tūkst. COVID - 19 atvejų

www.lsveikata.lt
2020-03-23
Prof. Vytautas Kasiulevičius feisbuke pasidalijo COVID-19 prognozėmis artimiausiam mėnesiui.
Prof. V.Kasiulevičius: nesiėmus griežtų veiksmų, balandžio pabaigoje šalyje gali būti registruota 10 tūkst. COVID - 19 atvejų
V.Kasiulevičius

Pateikiame tekstą: 
COVID-19 prognozė artimiausiam mėnesiui ir siūlomi veiksmai
 

Lietuva yra labai intensyvaus viruso plitimo zonoje. Iki šiol kasdienių naujų atvejų skaičius daugiau kaip du kartus viršija įprastus COVID-19 infekcijos plitimo modelius, kurie numato atvejų dvigubėjimą kas 5 paros arba padidėjimą 10 kartų kas 19 parų. Šiuo metu naujų atvejų skaičius dvigubėja kas 2 paros.
Tikėtina, kad plitimo tempai kiek sulėtės pasiekus didesnes testavimo apimtis. Čia svarbu suvokti, kad pradžioje didėjant testavimo apimtims reikšmingai didėja nustatomų atvejų skaičius, tačiau kai testavimo intensyvumas viršija naujų ligos atvejų skaičiaus augimo greitį, situacija stabilizuojama.
Tačiau kitas veiksnys gali bloginti situaciją - tai nauji įvežtiniai atvejai, bei nevaldoma situacija gydymo įstaigose. Todėl po 1 mėnesio, balandžio pabaigoje šalyje gali būti registruota jau ne 5 000, bet 10 000 registruotų COVID - 19 atvejų, iš jų 2 000 pacientų bus gydomi ligoninėse, iš kurių nemažiau kaip 500 pacientų bus reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. Pirmoji mūsų gydymo patirtis leidžia teigti, kad virusas Lietuvoje nėra kaip nors švelnesnis negu kitur.
 
Pandemijos trukmė iki šiol nežinoma. Šylančio oro įtaka jau pripažįstama, tačiau kiek tai efektyviai stabdys infekciją nėra aišku. Pesimistinis scenarijus modeliuoja, kad infekcijos plitimas gali sustoti tik birželio pabaigoje. Optimistinis - gegužės viduryje. Beveik visi ekspertai sutaria, kad mūsų laukia blogesnis negu dabar rudens - žiemos scenarijus nuo spalio pabaigos ar lapkričio pradžios. Iki to laiko būtina surasti efektyvų gydymą.

Ką reikia daryti nedelsiant, kad infekcijos plitimo greitį sumažinti dvigubai?
1. Visų medikų apsauga (respiratoriai ir kt. visiems, minimalūs kontaktai tarp kolegų ir nuotolinės darbo formos ligoninėse). Privalomas visų medikų PGR testavimas kas 7 paras. Grįžusių po karantino medikų privalomas testavimas prieš grįžtant į darbą.
2. Privalomas 14 parų karantinas visiems atvykstantiems iš užsienio ir PGR testavimas prieš vykstant į darbą.
3. Maksimali (2 metrų) distancija ir judėjimo kontrolė iš ir į COVID-19 plitimo židinius.
4. Keičiame taktiką dėl medicininių kaukių. Kol atvejai buvo atvežtiniai, galėjome jų nenaudoti. Esant tokiam infekcijos plitimo greičiui ir klastingai ligos eigai (inkubacinis periodas 5 paros, užkrečiamumas 2-3 paros iki simptomų pasireiškimo ir iki 21 paros nuo susirgimo pradžios), medicinines kaukes rekomenduoti naudoti viešose vietose, kur galimas bet koks kontaktas arčiau kaip 2 metrų atstumu.
5. Visų sergančiųjų izoliavimas iki 21 paros skaičiuojant nuo susirgimo pradžios namuose arba kitose saugiose vietose užtikrinat šių asmenų judėjimo kontrolę ir apsaugant kitus asmenis nuo užsikrėtimo.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris