Par­la­men­ta­rų per­ga­lė teis­me: smū­gis pi­giau­siam vais­tui

Deimantė Gruodė
2019-10-25
Sei­mo Svei­ka­tos rei­ka­lų ko­mi­te­to na­rys An­ta­nas Ma­tu­las drau­ge su ben­dra­par­tie­te Ire­na Ha­a­se šven­čia per­ga­lę: svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro Au­re­li­jaus Ve­ry­gos liaup­si­na­mai nau­jai vais­tų kom­pen­sa­vi­mo tvar­kai smū­gis iš teis­mo, į ku­rį ir krei­pė­si mi­nė­ti par­la­men­ta­rai. Teis­mas pa­skel­bė mi­nist­rą vir­ši­jus sa­vo įga­lio­ji­mus ir kom­pe­ten­ci­ją, o ne­tei­sė­tais pri­pa­žin­tos jo įsa­ky­mų da­lys ne­teks ga­lios šių me­tų gruo­džio 31-ąją.
Par­la­men­ta­rų per­ga­lė teis­me: smū­gis pi­giau­siam vais­tui
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, jog sveikatos apsaugos ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, kad pacientui skiriant vaistus pirmą kartą, būtų parduodamas tik pigiausias

Vir­ši­jo įga­lio­ji­mus

Lie­tu­vos vy­riau­sia­sis ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas (LVAT) iš­nag­ri­nė­jęs by­lą kon­sta­ta­vo, jog svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras vir­ši­jo sa­vo kom­pe­ten­ci­ją nu­sta­ty­da­mas, kad ap­draus­ta­jam ar­ba jo at­sto­vui pa­gal elek­tro­ni­nį re­cep­tą su žy­ma „Pir­mas pa­sky­ri­mas“ tu­ri bū­ti iš­duo­tas (par­duo­tas) pi­giau­sias kom­pen­suo­ja­ma­sis vais­ti­nis pre­pa­ra­tas. O jei ap­draus­ta­sis ar jo at­sto­vas at­si­sa­ko įsi­gy­ti pi­giau­sią kom­pen­suo­ja­mą­jį vais­ti­nį pre­pa­ra­tą, ki­to kom­pen­suo­ja­mo­jo vais­ti­nio pre­pa­ra­to įsi­gi­ji­mo iš­lai­dos jam vi­siš­kai ne­kom­pen­suo­ja­mos.

Kaip spren­di­me nu­ro­dė teis­mas – ap­ri­bo­ji­mai, ap­sun­ki­nan­tys pri­va­lo­muo­ju svei­ka­tos draudimu drau­džia­mų­jų as­me­nų tei­sės gau­ti vais­tų įsi­gi­ji­mo iš­lai­dų kom­pen­sa­vi­mą iš PSDF lė­šų įgy­ven­di­ni­mą, tu­ri bū­ti įtvir­tin­ti įsta­ty­me.

„Tai – su­dė­tin­gas at­ve­jis. By­los ap­im­tys la­bai di­de­lės: daug nor­mų, pas­ta­ro­sios yra su­dė­tin­gos. Ką mi­nist­ras pa­ra­šė po­įsta­ty­mi­nia­me ak­te, tai yra, ką nu­sta­tė  tvar­kos ap­ra­še, tei­sė­jų ko­le­gi­ja pa­da­rė iš­va­dą, kad tai ga­li bū­ti įtvir­tin­ta tik įsta­ty­me, bet ne po­įsta­ty­mi­nia­me tei­sės ak­te. To­dėl mes ir pa­da­rė­me iš­va­dą, kad mi­nist­ras, ne­tu­rė­da­mas įsta­ty­me nu­ma­ty­tos to­kios tei­sės, vir­ši­jo sa­vo įga­lio­ji­mus“, - teis­mo spren­di­mą pa­ko­men­ta­vo tei­sė­ja Vai­da Ur­mo­nai­tė - Ma­cu­le­vi­čie­nė.

LVAT taip pat pri­pa­ži­no, kad svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras nė­ra kom­pe­ten­tin­gas pri­im­ti spren­di­mą dėl vais­ti­nio pre­pa­ra­to iš­brau­ki­mo iš kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų kai­ny­no, nes to­kia jo tei­sė taip pat tie­sio­giai ne­nu­sta­ty­ta įsta­ty­me. Kaip kon­sta­tuo­ta iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja, vais­ti­nio pre­pa­ra­to iš­brau­ki­mu iš kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų kai­ny­no yra su­ke­lia­mos pa­sek­mės ne tik vais­ti­nių pre­pa­ra­tų tie­kė­jams, pa­gal ku­rių pra­šy­mą vais­ti­niai pre­pa­ra­tai įra­šy­ti į šį kai­ny­ną, bet ir pa­cien­tams, nes ri­bo­ja­ma jų tei­sė įsi­gy­ti vais­ti­nį pre­pa­ra­tą, ku­rio kai­na yra pri­im­ti­nes­nė.

Kels mi­nist­ro at­sa­ko­my­bės klau­si­mą

Tad Sei­mo Svei­ka­tos rei­ka­lų ko­mi­te­to na­rys A.Ma­tu­las drau­ge su ben­dra­par­tie­te I.Ha­a­se, iš­drį­sę teis­mui ap­skųs­ti mi­nist­ro liaup­si­na­mą nau­ją vais­tų kom­pen­sa­vi­mo tvar­ką, šven­čia per­ga­lę.

„Ma­nau, pir­miau­siai mi­nist­ras Au­re­li­jus Ve­ry­ga tu­ri pri­si­im­ti at­sa­ko­my­bę už to­kius da­ly­kus, nes, ma­no ži­nio­mis, dėl jo tvar­kos yra daug nu­ken­tė­ju­sių­jų“, - sa­ko A.Ma­tu­las.

„Nuo­tai­kos yra liūd­nos dėl­to, kad Lie­tu­vo­je de­da­si to­kie da­ly­kai ir kad to­kie mi­nist­rai, su­for­ma­vę ne­kom­pe­ten­tin­gų tei­si­nin­kų ko­man­dą, pri­imi­nė­ja po­įsta­ty­mi­nius tei­sės ak­tus, dėl ku­rių iš­ties ken­čia ir yra nu­ken­tė­ję dau­gy­bė pa­cien­tų.Bu­vo ke­li Kon­sti­tu­ci­nio teis­mo iš­aiš­ki­ni­mai, kad vis dėl­to įvai­rūs ri­bo­ji­mai tu­ri bū­ti įtvir­tin­ti įsta­ty­mu ir mi­nist­ras ga­li va­do­vau­tis tik jais. Da­bar šis teis­mo spren­di­mas aki­vaiz­džiai ro­do, kad mi­nist­ras vir­ši­jo sa­vo įga­lio­ji­mus įves­da­mas ap­ri­bo­ji­mus ir pa­tvir­tin­da­mas są­ly­gas, jog kom­pen­suo­ja­mas tik pi­giau­sias vais­tas. Ki­tu at­ve­ju žmo­gus per­ka ir mo­ka vi­sa kai­na. Aiš­ku, džiau­giuo­si to­kiu spren­di­mu. Bet man yra liūd­na, kad XXI am­žiu­je ga­li dė­tis to­kie da­ly­kai. Tai – gė­da ir grau­du. Ma­nau, pir­miau­siai mi­nist­ras Au­re­li­jus Ve­ry­ga tu­ri pri­si­im­ti at­sa­ko­my­bę už to­kius da­ly­kus, nes, ma­no ži­nio­mis, dėl jo tvar­kos yra daug nu­ken­tė­ju­sių­jų“, - kal­bė­jo A.Ma­tu­las.

Tie­sa, teis­mo spren­di­mo pa­skel­bi­mo iš­va­ka­rė­se par­la­men­ta­rą, kaip pa­sa­ko­ja, bu­vo apė­mu­sios įvai­rios abe­jo­nės. Nors šir­dy ir ju­to, kad spren­di­mas tu­rė­tų bū­ti jud­vie­jų su ben­dra­par­tie­te nau­dai.
Pa­klaus­tas, ar iš mi­nis­te­ri­jos, o gal mi­nist­ro jau su­lau­kė skam­bu­čio, A.Ma­tu­las nu­si­juo­kia: „Tur­būt juo­kau­ja­me, trys me­tai nė­ra taip bu­vę, kad iš jų kas nors pa­skam­bin­tų ir ko nors pa­si­tei­rau­tų. Tai­gi da­bar mes, opo­zi­ci­ja, esa­me nie­kas! Bet mes tik­rai kel­si­me mi­nist­ro at­sa­ko­my­bės klau­si­mą. Tai jau ne­be­juo­kin­ga! Ka­da skai­tai Kon­sti­tu­ci­nio teis­mo iš­aiš­ki­ni­mą, kad mi­nist­ras ne­ga­li sa­vo nuo­žiū­ra nu­sta­ty­ti to­kių są­ly­gų, ku­rios nė­ra įra­šy­tos į įsta­ty­mą, ką pa­tvir­ti­no ir Lie­tu­vos vy­riau­sia­sis ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas, nuo­šir­džiai dėl to džiau­giuo­si. Klai­da tu­ri bū­ti iš­tais­y­ta“, - kal­bė­jo A.Ma­tu­las.

Ne­tu­rė­jo tei­sės

Teis­mas taip pat kon­sta­ta­vo, kad kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų ba­zi­nės kai­nos ap­skai­čia­vi­mo tvar­kos nu­sta­ty­mas pri­skir­tas Vy­riau­sy­bės kom­pe­ten­ci­jai. „To­dėl iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja spren­dė, jog nu­ro­dy­da­mas kon­kre­čią duo­me­nų ba­zę, ku­ria tu­ri bū­ti va­do­vau­ja­ma­si ap­skai­čiuo­jant ba­zi­nes kai­nas, taip pat nu­ro­dy­da­mas, jog ap­skai­čiuo­jant ba­zi­nes kai­nas va­do­vau­ja­ma­si ne tik Eu­ro­pos Są­jun­gos vals­ty­bė­se de­kla­ruo­ja­mo­mis, ta­čiau ir did­me­ni­nė­mis kai­no­mis, taip pat nu­sta­ty­da­mas kon­kre­tų duo­me­nų ėmi­mo lai­ko­tar­pį, svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras vir­ši­jo sa­vo įga­lio­ji­mus ir kom­pe­ten­ci­ją“, - ra­šo­ma teis­mo pa­teik­ta­me pra­ne­ši­me.


Be  ki­ta ko, LVAT nu­spren­dė, kad svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras ne­tu­rė­jo tei­sės po­įsta­ty­mi­nia­me tei­sės ak­te įtvir­tin­ti sank­ci­ja teis­mo pri­pa­žin­tų nuo­sta­tų, įpa­rei­go­jan­čių grą­žin­ti į PSDF biu­dže­tą tam tik­rą iš­lai­dų su­mą, jei dėl tie­ki­mo su­tri­ki­mo vais­ti­nis pre­pa­ra­tas yra iš­brauk­tas iš kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­ti­nių pre­pa­ra­tų kai­ny­no ir dėl­to pa­di­dė­jo ki­tų tos gru­pės vais­ti­nių pre­pa­ra­tų ba­zi­nė kai­na bei PSDF biu­dže­to iš­lai­dos jiems kom­pen­suo­ti.

Ne­tei­sė­tais pri­pa­žin­tos svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mų da­lys, kaip nu­ro­do teis­mas, ga­lios ne­teks šių me­tų gruo­džio 31 d. teis­mo spren­di­mą pa­skel­bus Tei­sės ak­tų re­gist­re.
„Kad tu­rė­tų pa­kan­ka­mai lai­ko iš­spręs­ti ir pa­tai­sy­ti tei­sės nor­mas. Jog pa­cien­tai nelik­tų vi­siš­kai be kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­tų“, - aiš­ki­no tei­sė­ja. 
Ministerijos reakcija

Re­a­guo­da­ma į Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo (LVAT) spren­di­mą, ku­ria­me teis­mas pa­si­sa­kė dėl vais­to „pir­mo­jo pa­sky­ri­mo“ bei kom­pen­suo­ja­mų­jų vais­tų įra­šy­mo į kai­ny­ną tvar­kos, Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja (SAM) ar­ti­miau­siu me­tu ke­ti­na pa­reng­ti ati­tin­ka­mus tei­sės ak­tų pro­jek­tus, lei­sian­čius iš­pil­dy­ti teis­mo nu­tar­ties rei­ka­la­vi­mus. Tad ir to­liau bus sie­kia­ma, kad vi­si mū­sų ša­lies pa­cien­tai, ypač ser­gan­tys sun­kio­mis li­go­mis, ga­lė­tų gau­ti rei­kia­mus vais­tus. 
 
„Ma­nau, pir­miau­siai mi­nist­ras Au­re­li­jus Ve­ry­ga tu­ri pri­si­im­ti at­sa­ko­my­bę už to­kius da­ly­kus, nes, ma­no ži­nio­mis, dėl jo tvar­kos yra daug nu­ken­tė­ju­sių­jų“, - sa­ko A.Ma­tu­las.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris