Parlamentarai siūlo GMP brigadas išplėsti nuo dviejų iki trijų asmenų

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2019-09-02
Dešimt valdančiųjų Seimo narių siūlo, kad nuo kitų metų greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigadas sudarytų ne du, kaip daug kur yra iki šiol, o trys nariai. 
Tam pritaria ir sveikatos apsaugos ministras.
Parlamentarai siūlo GMP brigadas išplėsti nuo dviejų iki trijų asmenų

Parlamentarai teigia, kad padidinti brigadų narių skaičių reikia norint apsaugoti medikus nuo patiriamų grasinimų ir bauginimų, dėl papildomos pagalbos nešant pacientus bei vis sunkėjančią medicinos įrangą.
Seimo nariai siūlo galimybę į GMP brigadas įtraukti ne tik papildomus darbuotojus, tačiau ir praktikantus bei savanorius, siūloma galimybė įtraukti ir alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą atliekančius karo prievolininkus.
 
Siūlymui pritaria ir A.Veryga
Kaip BNS teigė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, ministras Seime registruotam pasiūlymui pritaria, nes tai palengvintų medikų darbą ir keltų paslaugų kokybę.
„Ministro nuomone, šis siūlymas yra logiškas, nes jis palengvintų darbo sąlygas GMP brigadoje dirbantiems specialistams, ypač, kai tenka vykti į sudėtingus iškvietimus, esant stipriems sužeidimams, kur reikia kelti, nešti, teikti skubią pirmąją pagalbą“, – teigia ministro atstovė.

 
Pasak jos, gausesnės brigados pagerintų paslaugų kokybę, jos būtų teikiamos efektyviau, tačiau kol kas tai įgyvendinti būtų sudėtinga dėl„ribotų finansinių galimybių.
„Kokie galutiniai sprendimai bus – sunku atsakyti, nes juos priims Seimas. Galbūt šį klausimą galima spręsti nebūtinai teisės aktų pakeitimais, o, pavyzdžiui, tam tikrais bendradarbiavimo susitarimais tarp Lietuvoje veikiančių GMP stočių“, – teigė L.Bušinskaitė-Šriubėnė. 
Pasak jos, ministras yra pasiruošęs diskutuoti ir ieškoti būdų, kaip užtikrinti kuo geresnes paslaugas greitosios pagalbos laukiantiems pacientams.
 
Kai kur jau dabar dirbama po tris
Šiuo metu GMP brigadose į iškvietimus važiuoja mažiausiai du darbuotojai, tačiau kai kurios stotys turi specialias brigadas po tris žmones.
Viena tokių įstaigų – Vilniaus GMP stotis. Jai vadovaujantis Zdislavas Skvarciany teigia, kad trijų žmonių brigada skirta ypatingiems atvejams. 
„Įprastai siunčiame artimiausiai esančią brigadą, o esant reikalui, siunčiame antrą brigadą į pagalbą, kartais – tą pažangaus gyvybės palaikymo brigadą, kurioje yra papildomas pagalbinis darbuotojas“, – BNS sakė Z.Skvarciany.
 
Jis teigė palaikantis idėją padidinti minimalų brigadų narių skaičių, tačiau tam reikėtų papildomo finansavimo.
„Čia viskas tvarkoj, bet reikėtų didinti finansavimą, nes kitu atveju GMP įstaigos tokio krūvio neištemps. Čia būtų labai neblogai. Trys žmonės yra kur kas paprasčiau“, – teigė Vilniaus GMP stoties vadovas.
Anot jo, šiuo metu įstaigoje yra ir savanorių, ir praktikantų, tačiau jų laikyti tvirtais brigadų nariais specialistas nesiryžta. 
 

Provincijoje susiduriama su slaugytojų trūkumu
Joniškio GMP stotyje slaugos administratore dirbanti Zina Pundzienė BNS teigė palaikanti idėją išplėsti brigadų narių skaičių, tačiau iš esamų lėšų to padaryti nepavyktų.
„Daug geriau būtų. Ypač jeigu reanimuoti reikia, tai kviečiasi kolegos kitą brigadą. Kartais nebūna kam padėti, pasitaiko, kad ir ugniagesius kviečiame, jeigu labai sunkus pacientas. Bet jeigu iš tų pačių resursų reikėtų, tai ir viskas, jau nepavyktų“, – sakė Z.Pundzienė.
Pasak specialistės, šiuo metu Joniškio GMP stotyje susiduriama su darbuotojų senėjimo problema, taip pat juntamas slaugytojų trūkumas.
 
„Jaučiam slaugytojų trūkumą – jau net pensinio amžiaus žmonės dirba, kai kurie už didesnį krūvį dirba. Trūksta slaugytojų. Brigadose dirba devyni vairuotojai ir devynios slaugytojos“, – teigė slaugos administratorė.
Anot Z.Pundzienės, slaugytojų ir vairuotojų amžius svyruoja nuo 40 iki 60 metų, taip pat slaugėmis dirba dvi pensininkės.

„Jau senokai naujų žmonių buvo atėję dirbti. Ypač slaugytojų. Vairuotojai dar kažkaip keitėsi – pensininkai išėjo, atėjo jaunesni dirbti“, – sakė Z.Pundzienė.
Ji teigė, kad pilnu etatu dirbantis vairuotojas įstaigoje uždirba apie 600 eurų „į rankas“, o slaugytojo alga siekia apie 800 eurų, įskaitant visus priedus ir priemokas.
 
Sostinėje – ir algos didesnės, ir trūkumo nėra
Vilniaus GMP stoties vadovas Z. Skvarciany teigė, kad jo įstaigoje iš viso dirba apie 400 žmonių brigadose, su darbuotojų trūkumu nesusiduriama.
„Vilniuje mes neturime slaugytojų trūkumo problemos, bet žinau, kad rajonuose problema yra. Slaugytojų tikrai ateina naujų, mes ir patys juos mokome, mokame už mokslą, štai praėjusį mėnesį septyni žmonės atėjo – jauni ir darbingi“, – sakė Z. Skvarciany.
Jo duomenimis, Vilniaus GPM stoties vairuotojai „į rankas“ uždirba apie 800 eurų, o slaugytojų alga siekia apie 1200 eurų. 

„Čia su priedais, su viskuo“, – teigė Vilniaus GMP vadovas.
Jis atskleidė matantis daugiau problemų. Pasak Z.Skvarciany, jos – sisteminės ir jas reikia spręsti. 
„Yra 49 GMP stotys. Kur pas mus yra 40 automobilių, tai kokiame rajone yra du automobiliai. Vienas išvažiuoja kur nors toliau ir tas rajonas iš viso lieka be pagalbos. Čia yra sisteminis dalykas ir jį reikėtų spręsti“, – sakė Z.Skvarciany.  
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris