Odontologai įspėja: po SAM reformos prasidės suirutė

Deimantė Gruodė
2019-06-10
„Kam griauti, o paskui iš šukių lipdyti ką nors nauja“, - gūžčioja pečiais kalbinti parlamentarai, kuomet Seime turėjo prasidėti svarstymai dėl Odontologų rūmų likimo, tiksliau – jiems deleguotos licencijavimo funkcijos perdavimo Akreditavimo tarnybai. Bet klausimas staiga buvo išbrauktas iš dienotvarkės. Dalis parlamentarų pasimetę: nežino, kaip teisingai apsispręsti. Juolab kad iš sveikatos apsaugos ministro pusės plaukiantys argumentai jų neįtikina.
Odontologai įspėja: po SAM reformos prasidės suirutė
Odontologai teigia, kad po SAM planuojamos reformos odontologų paslaugos vienareikšmiškai brangs, be to, daug mažų įmonių, kuriose dirba vienas du žmonės, žlugs.

Melagingi argumentai
„Argumentai nepagrįsti, o kai kurie tiesiog pritempti arba melagingi. Pavyzdžiui, kiek išlaidų reikia išlaikyti tokiam mechanizmui, kaip brangiai kai kurios paslaugos Rūmuose kainuoja, kaip skaidriai ar neskaidriai atrodo palyginti su kitomis organizacijomis. Jei pasižiūrėtumėte Ūkio, o dabar Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vertinimuose, Odontologų rūmai geriau atrodo negu Akreditavimo tarnyba, kuriai ruošiamasi perduoti licencijavimo funkcijas“, - sako į Europos parlamentą išrinktas Juozas Olekas.
Politikas mena laikus, kuomet licencijavimas buvo ministerijos rankose, o Rūmus, kurie dienos šviesą išvydo 2004-aisiais, vadina savo kūdikiu.

„Mačiau odontologų bendruomenės geranorišką nusiteikimą tobulinti veiklą, o ne buką užsispyrimą, kurį dabar demonstruoja sveikatos apsaugos ministras, bandydamas visiškai apkarpyti Rūmų funkcijas ir juos padaryti dar labiau suvaržytus negu eilinė asociacija.
Dauguma Seimo narių, tikiuosi, supras, kad taip nereikėtų daryti, nes valdantieji deklaravo daugiau teisių savivaldai, o dabar viskas daroma priešingai.

Matėme, kad ši valdančioji dauguma atėjo su gan dideliu žmonių palaikymu iškėlusi savivaldos ir regionų paramos vėliavą, o dabar elgiasi visiškai priešingai. Tai yra tam tikra žmonių apgavystė ir gėda. Manau, nedidelės valdančiųjų galimybės, kad jiems pavyks tai pasiekti, nes jau kelis kartus Seime nepavyko net įtraukti šio klausimo į darbotvarkę“, - sako Seimo narys Juozas Olekas.

 
Paslaugos brangs
Daugiau negu trisdešimties metų patirtį turintis gydytojas odontologas Valentinas Drozd juokauja, kad gali iki ryto kalbėti apie Odontologų rūmų privalumus.
„Rūmų renginiuose galima už sąlyginai nedidelę kainą (vienos tobulinimosi valandos kaina apie 3,5 EUR) gauti kokybiškos ir šiuolaikiškos informacijos. Renginiuose netelpa klausytojai, nes ir naudinga, ir įdomu, ir pigu, ir arti namų – veikia penki teritoriniai skyriai didžiuosiuose miestuose. Gydytojams ne odontologams kursų kaina prasideda nuo trisdešimties eurų už valandą, taigi dešimtkart brangiau. Be to, visos tobulinimo valandos matyti prisijungus prie narių portalo Rūmų puslapyje, nereikia rinkti jokių popierinių sertifikatų.
Odontologų rūmuose informacijos sklaida yra skaidri ir aiški, sistema veikia kaip geras šveicariškas laikrodis: paskambinus į Rūmus, jei atsiliepęs žmogus negali atsakyti į klausimą, tuoj pat sujungia su kolega, kuris turi kompetencijos rūpimu klausimu. Be kita ko, Rūmai užtikrina nemokamą licencijų pratęsimą.
 

„Valdiška“ struktūra nėra pajėgi kokybiškai aptarnauti odontologų, nes Akreditavimo tarnyba (VASPVT) nesugeba susitvarkyti su jai pavestomis funkcijomis. Pastaroji nesugebės taip dirbti, kaip bendruomenės vardan dirba Rūmai“, - sako gydytojas odontologas Valentinas Drozd.

 
Pasak jo, jei Rūmų licencijavimo ir tobulinimo funkcijos bus perduotos VASPVT, odontologijos sektoriuje įvyks suirutė.
„Reikia gerai pagalvoti, ar verta griauti tai, kas buvo sukurta per penkiolika metų. Jokia ministerija, vėliau persigalvojusi, kad pasielgė neteisingai su Rūmais, nebus pajėgi jų atkurti.
Po SAM planuojamos reformos odontologų paslaugos vienareikšmiškai brangs, be to, daug mažų įmonių, kuriose dirba vienas du žmonės, žlugs.
Kas galėtų paneigti, kad šiuo metu yra ruošiama dirva tinklinių odontologijos įstaigų įvedimui į rinką? Gal specialiai norima išgąsdinti odontologus, kad kuo greičiau jie persikvalifikuotų, susirastų kitą specialybę?
Europos Sąjungoje pirmaujame pagal odontologų skaičių dešimt tūkstančių gyventojų. Paslaugų prieinamumas tikrai didelis. Be to, Europoje esame žinomi kaip gydytojai, kurių paslaugos turi gerą kainos ir puikaus aptarnavimo santykį“, - sako gydytojas odontologas.
 
Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos tikrasis narys, „Linavos“ prezidiumo narys verslininkas Anatolijus Ašmankevičius gyvena Šalčininkuose – regione, kur odontologijos paslaugų prieinamumas yra tiesiog tragiškas, prasčiausias Lietuvoje. Turėdamas žmoną odontologę ir suprasdamas, kad odontologija yra ne verslas, o labiau amatas, šiuo metu kuria keturias darbo vietas gydytojams odontologams Šalčininkuose.
Anatolijus sako, kad klinikų įkūrimo darbus jis stengiasi tvarkyti kuo greičiau, kol LR odontologų rūmų funkcijų neperėmė VASPVT.

 

„Matau, kaip sklandžiai veikia licencijavimo, tobulinimo sistemos, o jei Rūmai pagal šiuo metu Seime gulintį įstatymo projektą neteks licencijavimo ir tobulinimo funkcijų nuo lapkričio 1-osios, kaip numatyta projekte, – bus visuotinė suirutė, krachas. Licencijavimo ir tobulinimo funkcijas ne odontologams atliekanti VASPVT jau šiandien nesusitvarko su darbais, net telefono linija veikė tik viena, ten buvo neįmanoma prisiskambinti“, - pasakoja verslininkas Anatolijus Ašmankevičius, prisidėjęs prie „Linavos“ kūrimo ištakų 1999 metais, kuomet valstybėje, kaip sako, visko tragiškai trūko, buvo krizė, tad savireguliaciją ši patikėjo patiems vežėjams.

 
Odontologų rūmai buvo įkurti po penkerių metų. Tiek asociacija „Linava“, tiek Odontologų rūmai yra asociacijos, veikiančios tam tikrose srityse ir vykdančios valstybės deleguotas funkcijas, t.y. valstybė joms suteikė savireguliacijos teises ir nusimetė nuo pečių naštą reguliuoti tiek vežėjų, tiek odontologų darbą.
 
Reikės papildomų lėšų
Seimo koridoriuose šiuo klausimu užvirusios aršios diskusijos. Dalis parlamentarų prisipažino dar nežinantys, kurią pusę palaikys. O štai Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas nuo šio klausimo iš viso nusišalinęs – jo žmona odontologė.
„Aš labiau linkęs, kad veiktų savivalda ir jie patys reguliuotųsi, o valstybė mažiau kištųsi.
Jei sistema veikia, geriau jos nekeisti, negu daužyti ir po to galvoti, kaip supildyti iš šukių ką nors naujo“, - svarsto Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis.


„Mes frakcijoje kalbėjome: tikrai nepalaikome Vyriausybės ir ministro siūlymo sugriauti gerai veikiančią sistemą. Juolab kad dar papildomai reikės mokesčių mokėtojų pinigų naujai struktūrai išlaikyti. Manau, kad tai - nelogiška. Jei būtų nusiskundimų, suprastume. Bet tokių negirdėjome. Visada savireguliavimas yra geriausia. Nebent jis blogai sutvarkytas, tik tuomet turėtų kištis valstybė.
Matyt, čia iš tos operos, kad ministras turėtų galimybę reguliuoti, ką nors uždrausti ir kitaip padaryti, negu reikia. Nemanau, ar jie turės daugumą, netgi jei būtų įstatymo pateikimas šiandien. Juolab kad yra alternatyvinis pono Gentvilo įstatymo projektas, kuris kaip tik stiprina dabar veikiančią sistemą“, - sako socialdemokratas Algirdas Sysas.

Pasak J.Oleko, būtų gerai Odontologų rūmų pavyzdžiu organizuoti galbūt net ir farmacijos ar kitų gydytojų specialybių savivaldas.
„Šeštame atkuriamajame Lietuvos gydytojų suvažiavime mano kolega Vytenis Povilas Andriukaitis kalbėjo apie medikų rūmus, kuriuose Odontologų rūmai būtų tik viena dalių. O kitos specialybės taip pat turėtų tokią savireguliaciją. Nes tikrai, jeigu palyginsime ir nusiskundimus, ir pasiekimus, odontologai gražiai susitvarko ir gerai atrodo kitų kolegų atžvilgiu“, - pridūrė J.Olekas.

 
Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė:

- Manau, kad licencijavimas turėtų būti perduodamas Akreditavimo tarnybai. Nežinau, kodėl yra lyginama su architektais, teisininkais ar kokiais nors kitais specialistais. Manau, turėtume lyginti su kardiologais, nefrologais, chirurgais ir kitais. Tai - medicininė specialybė, mes turime Akreditavimo tarnybą ir ji turėtų išduoti licencijas. Nemanau, kad norint gauti licenciją, turėtų būti taisyklė, kad tu priklausai kokiai nors profesinei organizacijai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris