Naujas izoliacijos taisyklės: jokia savivalė nebus toleruojama

Margiris Meilutis, BNS
2020-03-16
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį patvirtino naujas izoliacijos taisykles sergantiems koronavirusu, įtariantiems, kad serga ar turėjusiems sąlyti su sergančiais šia liga. 
Naujas izoliacijos taisyklės: jokia savivalė nebus toleruojama

„Šiuo sudėtingu metu ypač svarbu sutelktumas ir aiškumas, kas ką ir kaip privalo daryti. Neturi būti jokių asmeninių interpretacijų, išimčių ar svyravimų. Tai sutaupys brangaus laiko ir maksimaliai apsaugos visuomenę ir, tikėtina, išgelbės gyvybes. Jokia savivalė nebus toleruojama – tai aiškiai apibrėžta ir šiuo įstatymu“, – teigia sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.
Kiekvienas žmogus, kuris privalo save izoliuoti, negalės palikti savo namų ar kitos vietos, kurioje yra, be sveikatos priežiūros specialisto leidimo. Taip pat, izoliacijos metu negalima priimti svečių ir privalu maistu, medikamentais ar kitais namų apyvokos daiktais pasirūpinti nuotoliniu būdu ar paprašyti neizoliuotų asmenų pagalbos. 
 

Privaloma kiekvieną dieną matuotis temperatūrą ir stebėti save dėl kosulio ar pasunkėjusio kvėpavimo, o pastebėjus pablogėjusią būklę būtina nedelsiant kreiptis į bendrąjį pagalbos centrą. 
Taip pat taisyklėse nurodoma, kad žmogus, kuriam įtariamas COVID-19, privalo būti izoliuotas atskiroje nuo kitų žmonių gerai vėdinamoje patalpoje su atskira vonia ir tualetu. 
Jei tenka naudotis bendromis erdvėmis, tuomet privaloma naudotis atskirais valgymo įrankiais, buitines atliekas mesti į atskiras šiukšliadėžes, dažnai dezinfekuoti visus paviršius ir bent kelis kartus per dieną vėdinti patalpas.  
 
Naujosios SAM taisyklės yra privalomos ne tik pavieniams žmonėms, kurie įtaria, kad serga ar turėjo sąlytį su sergančiuoju, bet ir visoms šalies ligoninėms, ambulatorinėms įstaigoms, šeimos klinikoms bei nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). 
Nuo pirmadienio, kiekvienas pas medikus apsilankęs asmuo, kuriam įtariamas COVID-19, bus išleidžiamas namo tik pasirašęs naujai patvirtintą sutikimą būti izoliuotas.  
Kiekvienam tokiam žmogui privalės būti paskirtas kontaktinis asmuo, kuris, nerečiau kaip kartą per 48 valandas, privalės su juo susisiekti ir sekti būklę bei koreguoti gydymo procesą ar užtikrinti, kad žmogus laiku būtų hospitalizuotas, jei toks poreikis atsirastų. 

 
Paskirtieji kontaktiniai asmenys taip pat turės sekti, ar žmogus laikosi izoliacijos taisyklių ir pranešti apie jų pažeidimus NVSC. 
Dėl šių taisyklių pažeidimų ar nesilaikant užkrečiamųjų ligų prevencijos įstatymo, NVSC darbuotojai gali surašyti administracinių nusižengimų protokolus arba kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl baudžiamosios atsakomybės taikymo. 
SAM primena, kad šios taisyklės gali būti pažeidžiamos tiek veikimu, tiek neveikimu, o dėl visų pažeidimų gali būti taikomos būtinoji hospitalizacija ar būtinoji izoliacija. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pirmadienį teigė, kad šiuo metu saviizoliacijos taisyklių turi laikytis „tūkstančiai žmonių“.
„Supraskim, kad policijos pareigūnų mes prie kiekvieno žmogaus, kurių dabar tūkstančiai turi saviizoliacijoj būt, nepastatysim“, – sakė ministras.
A.Veryga ragino būti pilietiškais ir perspėti, jei gyventojai susiduria su žmonėmis, pažeidžiančiais taisykles.
„Būkim pilietiški, pasakykim, kad turite būti saviizoliacijoj, ir jei jos nesilaikysite, pranešim pareigūnams ir informuosim. Aš manau, kad to bus daugiau nei pakankamai, kad žmonės reaguotų ir grįžtų namo ir sėdėtų ten, kur jie turi sėdėt“, – kalbėjo ministras.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris