Klaipėdos meras: „Dividendų nesiekiu“

www.lsveikata.lt
2020-03-19
Šiandien Klaipėdos miesto savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas atsakė į šiuo metu aktualiausius klausimus. Mat dabar ypač svarbu informaciją gauti nedelsiant. „Nenustokite komunikuoti nuotoliniu būdu. Informacija – ne brangus vynas ar konjakas, kurią reikėtų brandinti“, - kalbėjo uostamiesčio meras.
Klaipėdos meras: „Dividendų nesiekiu“
V.Grubliauskas

V.Grubliauskas atkreipė dėmesį, nors tarybos susirinkimai kovo mėnesį nėra planuojami, pasirašytas savivaldos įstatymo pakeitimas, numatantis nuotolinį tarybos ir komiteto posėdžių darbo organizavimą.
„Nuotoliniu būdu vykstančiuose savivaldybės tarybos posėdžiuose priimami tik neatidėliotinai būtini sprendimai, susiję su nepaprastąja padėtimi, ekstremalia situacija ar karantinu“, - pagrindinę pasirašytą nuostatą įvardijo meras.
 
Kodėl savivaldybė perka respiratorių už 200 tūkstančių eurų, kai gydytojams trūksta apsauginių kombinezonų? Tuo tarpu greitosios pagalbos medikai ir policija jais aprūpinta.

- Pirmiausiai turi būti aprūpintas tas medicinos personalas, kuris dirba tiesiogiai priėmime, susiduria su galimai infekuotais pacientais. Natūralu, kad visam ligoninės personalui centralizuotai parūpinti medicinos apsaugos priemonių neįmanoma, nors stengiamasi kaip galima labiau tai įgyvendinti. Visi turi suvokti, kiek biudžete bebūtų pinigų, visi atiduodami prioritetiniams tikslams.
 
- Kiek yra gaunama skundų ir kaip vertinama ta įmonių veikla, kuri nenutraukė darbo, nepaisant primygtinių reikalavimų?
- Įmonės, kurios pasiryžta dirbti toliau, pretenduoja gauti ypač griežtų auklėjimo ir bausmių priemonių. Šiuo metu atsakingos institucijos keičiasi informacija su policija. Nors tiesioginiai reidai masiškai kol kas nevykdomi, dėmesio ir reagavimo netrūks. Įmonių veikla bus tikrinama tiek prevenciškai, tiek gavus signalų.
 
- Ar Klaipėdos miesto savivaldybė gauna skundų dėl saviizoliacijos pažeidimų, pavyzdžiui, pasišalinimų iš gydymo įstaigų? Ar pritartumėte griežtesniam ribojimui lankytis viešuose vietose?
- Nors būti parke savaime nėra blogai, tačiau masiškai būriuotis nėra saugu net ir esat gamtoje. Turime netrukus sulaukti griežtesnių reikalavimų.
Klaipėdos ligoninėse buvo agresyvių piliečių. Pacientams priėmimo skyriuose teko susitikti ir su policijos pareigūnais. Nesilaikant karantino taisyklių užsitraukiama administracinė atsakomybė, tikiu bus ir baudžiamoji. Stokojant sąmoningumo teks pasitelkti didesnes pareigūnų pajėgas.
 
- Premjeras Saulius Skvernelis teigė, esą merai skelbdami nepatikrintą informaciją apie užsikrėtusiuosius koronavirusu siekia pigių politinių taškų. Kaip vertinate tokį pasisakymą?

- Kažin taip kalbantys ar užsidirba brangių politinių taškų? Kiek ir kokios informacijos buvo, kuri nepasitvirtino, buvo klaidinanti, ar ją reikėjo paneigti? Kalbama be jokio pagrindo. Nenoriu ieškoti tiesos. Galiu tik užtikrintai pasakyti - nerenku politinių taškų. Dividendų nesiekiu. Žinau tik tai, kad kiekviena minutė dabar yra labai brangi. Informacija, kurią pateikiame, – ne brangus vynas, ar konjakas, kurį reikia brandinti. Tai informacija, kuri reikalinga užtikrinti mūsų visų saugumą. Turėtume baigti šias kalbas apie pigų dėmesio siekimą.
 
- Kokia situacija su keltais? Kokie iššūkiai šioje sferoje? Ar iš čia sulaukiama karščiuojančių?
- Nors šiuo metu situacija yra valdoma, didelės grėsmės nėra, reali situacija paaiškėja tik keltų keleiviams pasiekus Klaipėdos centrinį terminalą ir visuomenės sveikos centro specialistams atlikus išorinę patikrą, tyrimus. Kontrolė, mano manymu, reikli ir griežta. Tie, kas kelia įtarimų, vežami tiesiai į ligoninę. Šiomis dienomis keleivių srautai yra pikiniai, tačiau jau netrukus matysime sumažėjusį keleivių kiekį. Bet kuriuo atveju keleiviui ar vairuotojui dėmesys skiriamas labai didelis.

 
- Siūloma netrukus dar labiau griežtinti gyventojų judėjimą viešose erdvėse. Ar Klaipėdos miestas turėtų šiai kontrolei užtikrinti reikiamą žmogiškųjų išteklių kiekį?
- Tai priklausys, kiek griežtas bus reglamentavimas ir kiek įpareigojanti kontrolė. Šiuo metu daugelis dirba nuotoliniu būdu.
Visų pirma dėmesys būtų sutelktas į policijos pareigūnus, vėliau būtų pasitelkti kiti statutiniai pareigūnai. Tektų kalbėti apie viešojo saugumo tarnybos pagalbą, taip pat pasitelkti kariuomenės pagalbą. Pasitelkti visus, kurie turi tokius įgaliojimus.
 
Vyriausybė žada pratęsti tranzitinio koridoriaus terminą. Kaip vertinama, kokią įtaką tai gali daryti uostamiesčiui? Ar bus prašoma riboti keliones keltais?
- Vyriausybė turi galias, gali stabdyti. Kuo ilgiau tęsis šis koridorius, tuo susidursime su galimomis grėsmėmis. Jei keleivių srautai nemažėja, tai dėmesys turi ne silpti, o didėti. Iš privačių gydymo įstaigų vadovų sulaukiau pastebėjimų esą matė žmones, kurie aiškiai išėjo iš kelto su lagaminais ieškodami, kur nukeliauti. Jei keliauja su lagaminu, vadinasi, į Klaipėdą. Žinoma, po patikros. Todėl tikiuosi patikra atlikta tinkamai. Specialistai turi suprasti, kokia atsakomybė gula ant jų pečių. Jei po patikrinimo virusas kažkam praslysta nepastebėtas, grėsmė tampa didesnė negu didelė. Laikas pabusti ir suvokti, kur priešakinė fronto linija, o kur užnugaris.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris