Kauno ledo rūmuose atidarytas vakcinavimo nuo COVID-19 centras

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS
2021-02-26
Naujai pastatytuose Kauno ledo rūmuose pradėjo veikti vakcinavimo nuo COVID-19 centras: čia šiuo metu skiepijami vyresni nei 80 metų amžiaus kauniečiai.
Kauno ledo rūmuose atidarytas vakcinavimo nuo COVID-19 centras

Greta „Girstučio“ komplekso, Kovo 11-osios g. 26, esantys naujai pastatyti ledo rūmai dėl pandemijos oficialiai atidaryti kol kas nebuvo. Šiuo metu į juos lydimi artimųjų ar savarankiškai atvyksta garbaus amžiaus miestiečiai: jie pasitinkami prie įėjimo ir nukreipiami užpildyti reikiamų dokumentų – klausimynų bei sutikimo formų. Susitvarkiusieji dokumentus internetu iš karto keliauja arenos aikščių link, kuriose vietoj ledo šiuo metu įrengtos skiepijimo kabinos.
Iš karto po skiepų gyventojai nukreipiami į 170 vietų stebėjimo salę, kurioje privalo praleisti bent 15 minučių. Saugiais atstumais sėdinčius pacientus po skiepų procedūros prižiūri budintys Greitosios medicinos pagalbos medikai.
 
Pasak Kauno poliklinikos vadovo Pauliaus Kibišos, atverti vakcinavimo centrą ledo rūmuose nuspręsta sulaukus žinių apie tai, jog pristatomi vakcinų kiekiai artimiausiu metu ženkliai augs, todėl Kauno centrinis paštas, kuriame buvo skiepijama iki šiol, tapo per ankštas.
„Šiai dienai Kaune yra paskiepyta apie 2,5 proc. populiacijos. Jeigu mes laukiame ir norime turėti bent 70 proc. populiacijos, aišku, kad skiepijimo apimtis reikia kaip įmanoma didinti. Galiu pasakyti, kad šį tikslą, 70 proc. populiacijos, šiose patalpose su mūsų turimais galingumais, galima įvykdyti per 85 dienas“, – žurnalistams penktadienį sakė Kauno poliklinikos vadovais.

 
Per dieną – iki 10 tūkst. paskiepytųjų
P. Kibišos teigimu, turint pakankamai vakcinų ir paleidus skiepijimo procesą visu pajėgumu, per dieną čia būtų galima paskiepyti 4-6 tūkst. žmonių, o jeigu į procesą įsijungtų ir privačios poliklinikos – iki 10 tūkstančių.
Vis dėlto, kada pavyks pasiekti tokias skiepijimo apimtis ir kada galėtų būti baigti skiepyti vyriausi kauniečiai kol kas nėra žinoma, nes tai priklauso nuo vakcinų tiekimo.
Su privačiomis poliklinikomis šiuo metu yra derinamasi ir jos linkusios įsijungti į skiepijimo procesą. Kauno poliklinika skiepija tiek savo, tiek privačių įstaigų pacientus.
 
Vakcinacijos centre nuolat dirbs Kauno miesto poliklinikos suburta komanda iš 20 gydytojų, 40 slaugytojų ir apie dešimt žmonių kito personalo. 
Pasak P. Kibišos, įvertinus, jog ilgiausiai trunkanti proceso dalis yra pats skiepijimo procesas, kai slaugytoja priima pacientą, Kauno vakcinavimo centre viena slaugytoja vienu metu aptarnaus pacientus dviejose kabinose.
„Tokiu būdu mes padarome žymiai didesnį pralaidumą“, – sakė P. Kibiša.
Vakcinavimo centre taip pat realiu laiku stebimas visas procesas: administratoriai gali stebėti, kiek pacientų laukia eilėje, kiek laiko trunka kiekvieną žmogų aptarnauti. Atsižvelgiant į šiuos duomenis, galima paskirstyti personalą ir planuoti darbus.

 
Šiuo metu rūmuose veikia 16 kabinų, kitą savaitę jų skaičius padvigubės.
Iki šiol vakcinacija vyko Kauno centrinio pašto rūmuose, prie jų neretai nusidriekdavo skiepytis atvykusiųjų eilės. Atidarius vakcinavimo centrą ledo rūmuose, centriniame pašte vakcinacija nebevyks, ją šiose patalpose būtų svarstoma atnaujinti tuo atveju, jeigu vienu metu prisireiktų paskiepyti itin didelį kiekį žmonių.
 
Procesą apsunkina dvejojantieji

Pasak poliklinikos atstovų, procesą kiek apsunkina žmonės, kurie dvejoja dėl skiepų: užsiregistravę neatvyksta, o vėliau persigalvoja ir vėl stoja į eilę. Nors jie tokią teisę turi, skiepijimo proceso koordinatoriai prašo gyventojų nesiblaškyti.
„Labai kviestume visus aktyviai ir drąsiai registruotis ir skiepytis ir, priėmus sprendimą, mums būtų žymiai lengviau dirbti ir žymiai greičiau procesas vyktų, jeigu sprendimas nebesikeistų“, – pabrėžė P. Kibiša.
 
Tokių atvejų, jų teigimu, pasitaiko tarp pedagogų: jų, iš nepilnų 5 tūkstančių, kurie buvo numatyti vakcinuoti, šiuo metu paskiepyta apie 4 tūkstančiai, dalis atsisakiusiųjų grįžta.
„Mokytojai, kurie anksčiau atsisakė skiepytis, šiuo metu patys aktyviai domisi ir registruojasi į vakcinavimą“, – sakė Kauno poliklinikos skiepijimo koordinatorius Justinas Dzidzevičius.
Jo duomenimis, iš maždaug 30 procentų nepasiskiepijusių prioritetinių grupių žmonių apie pusė domisi galimybe pasiskiepyti.
 
„Mes matome, kad pradžioje turėjome daugiau atsisakiusių pedagogų, dabar kiekvieną dieną atsiranda vis dar norinčių vakcinuotis ir manau, kad ta situacija juda pakankamai sklandžiai“, – sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.
Dainavos mikrorajone, „Girstučio“ baseino kaimynystėje įsikūrę Kauno ledo rūmai lengvai pasiekiami viešuoju transportu, o automobiliu atvykstantiems kauniečiams paruošta 100 vietų stovėjimo aikštelė. Sunkiau judantiems senjorams yra skirtas vežimėlis, be to, į sales galima patekti liftu. 
7,5 tūkst. kvadratinių metrų plote gyventojų srautai proporcingai išskirstomi ir nesimaišo tarpusavyje. Į vakcinavimo centrą kauniečiai patenka per vieną įėjimą, o išvyksta kitu. Orientuotis lankytojams padeda Raudonojo Kryžiaus savanoriai.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris