Kada reikalingas dantų plombavimas: pagrindiniai požymiai

www.lsveikata.lt
2024-10-15
Dantų plombavimas - dažna procedūra, padedanti išsaugoti dantis ir užkirsti kelią tolesniam ėduonies plitimui. Tačiau kaip žinoti, kada kreiptis į odontologą?
Kada reikalingas dantų plombavimas: pagrindiniai požymiai

Nors daugelis žmonių suvokia, kad dantų skausmas - rimtas signalas, yra ir kitų, subtilesnių požymių, rodančių, kad dantis gali būti pažeistas ir jam reikalinga specialistų pagalba. Šiame straipsnyje išsamiau aptarsime pagrindinius požymius, kurie turėtų paskatinti jus apsilankyti pas odontologą.
 
Dantų ėduonis: dažniausia priežastis
 
Dantų ėduonis - dažniausia priežastis, dėl kurios žmonėms reikia plombuoti dantis. Ertmės susidaro, kai emalį, kietą išorinį dantų paviršių, pažeidžia burnoje esančios bakterijos gaminamos rūgštys. Šios rūgštys susidaro, kai bakterijos skaido cukrų ir krakmolą, gautą iš valgomo maisto.
 
Emaliui toliau ardantis, dantyje susidaro mažos skylutės ar ertmės. Negydomos šios ertmės gali padidėti, ilgainiui pasiekti vidinius danties sluoksnius ir sukelti skausmą, infekciją ir net dantų netekimą. Dantų plombavimas naudojamas atkurti danties struktūrą ir funkciją, užpildant ertmę tokiomis medžiagomis kaip kompozitinė derva, amalgama ar porcelianas.
 
Jautrumas karščiui ir šalčiui
 

Jei jaučiate jautrumą karštam ar šaltam maistui ir gėrimams, tai gali būti ženklas, kad jums reikia kreiptis pas dantistą. Jautrumas atsiranda, kai emalis nusidėvi, atidengdamas dentiną, po emaliu esantį sluoksnį, kuriame yra mažyčių nervų galūnėlių. Kai šie nervai yra atviri, tai gali sukelti diskomfortą arba aštrų skausmą vartojant karštus ar šaltus produktus.
 
Jautrumas dažnai rodo, kad formuojasi ertmė, todėl labai svarbu kuo anksčiau užirsti kelią jos augimui. Dantų plombavimas padengia atvirą dentiną, apsaugo nervus ir užkerta kelią tolesniam ėduonio keliavimui.
 
Matomos skylės arba tamsios dėmės
 
Vienas iš ryškesnių požymių, kad jums gali prireikti dantų plombavimo, yra matomos skylės ar tamsios dėmės ant dantų. Tai gali būti negydytų ertmių ar net nedidelių danties įtrūkimų pasekmė.
 
Nors iš pradžių šios dėmės ne visada sukelia skausmą, jos aiškiai rodo, kad jūsų dantis buvo pažeistas. Jei pastebėjote tokius dantų pokyčius, būtina kuo greičiau pasikonsultuoti su savo odontologu. Plomba užsandarina šias skylutes ir įtrūkimus, neleisdama bakterijoms patekti į vidų ir sukelti tolesnį puvimą ar infekciją.
 
Suskilinėję arba įtrūkę dantys
 
Dantys gali nuskilti ar lūžti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip traumos, kieto maisto vartojimas ar net dantų griežimas. Kai dantis yra įskilęs ar lūžęs, pažeidžiamas danties struktūrinis vientisumas, todėl jis labiau linkęs pasiduoti ėduoniui ir infekcijai.
 
Dantų plombavimas gali atkurti nuskilinusio ar nulūžusio danties formą ir funkciją, taip užkertant kelią tolesniam pažeidimui. Tais atvejais, kai žala yra didelė, jūsų odontologas gali rekomenduoti papildomus gydymo būdus, tokius kaip vainikėlis, tačiau esant mažesnėms drožlėms ar pertraukoms, paprastai pakanka plombavimo.
 
Dantų skausmas ir diskomfortas
 
Nuolatinis dantų skausmas ar diskomfortas yra ženklas, kad jūsų dantų būklė pakrikusi. Šis skausmas gali svyruoti nuo lengvo iki aštraus, pulsuojančio skausmo. Jis gali kartotis nuolat arba atsirasti tik tada, kai kąndate ar valgote tam tikrą maistą ir gėrimus.
 
Dantų skausmas dažnai yra pagrindinės problemos, tokios kaip ertmė, įskilęs dantis ar net infekcija, požymis. Jei pajutote bet kokį dantų skausmą, labai svarbu nedelsiant apsilankyti pas odontologą. Daugeliu atvejų dantų plombavimas gali sumažinti skausmą pašalinus pagrindinę priežastį.
 

Nusidėvėję dantys
 
Dantys laikui bėgant susidėvi dėl įvairių veiksnių, tokių kaip dantų griežimas, rūgštus maistas ir gėrimai ar net per stiprus dantų valymas. Kai emalis yra nusidėvėjęs, gali padidėti dantų jautrumas, skausmas ir didesnė ertmių atsiradimo rizika.
 
Jei jūsų dantys susidėvėję, odontologas gali rekomenduoti dantų plombavimą, kad atkurtų prarastą struktūrą ir apsaugotų likusį dantį. Be plombavimo, jūsų odontologas taip pat gali pasiūlyti kitus gydymo būdus, pavyzdžiui, naktinės apsaugos nuo dantų griežimo.
 
Senų plombų keitimas
 
Dantų plombos, kaip ir visos dantų restauracijos, turi savo tarnavimo laiką. Laikui bėgant, plombos gali susidėvėti, įtrūkti ar net iškristi, todėl jūsų dantis gali būti pažeidžiamas ėduonies. Jei turite senesnių plombų, svarbu, kad odontologas reguliariai jas tikrintų.
 

Jei plomba turi nusidėvėjimo ar pažeidimo požymių, labai svarbu ją pakeisti, kad būtų išlaikytas danties vientisumas. Palikus seną, pažeistą plombą, ji gali toliau pūti taip iššaukdama net dantų šaknies kanalo ar vainiko uždegimą.
 
Profilaktinis plombavimas
 
Kai kuriais atvejais odontologai gali rekomenduoti plombavimą kaip prevencinę priemonę, net prieš visiškai susiformuojant ertmei. Šis metodas dažnai taikomas, kai yra ankstyvų ėduonies požymių, tokių kaip demineralizacija arba mažos duobutės ir įtrūkimai dantyse, dėl kurių gali atsirasti ėduonies.
 
Profilaktinis plombavimas gali padėti apsaugoti dantį nuo tolesnio ėduonies, ypač tais atvejais, kai pacientas turi ėduonies arba yra didelės rizikos dėl tokių veiksnių, kaip dieta ar burnos higienos įpročiai. Laikydamiesi iniciatyvaus požiūrio, galėsite išvengti didesnio odontologinio darbo poreikio ateityje.
 
Kaip išvengti plombų poreikio
 
Nors plombavimas yra įprasta dantų procedūra, galite imtis tam tikrų veiksmų, kad sumažintumėte jų poreikio riziką. Geros burnos higienos praktikos, kaip valymas šepetėliu du kartus per dieną, dantų siūlų valymas kasdien ir fluoro turinčios dantų pastos naudojimas, gali padėti išvengti ėduonies ir išlaikyti sveikus dantis.
 
Reguliarus dantų patikrinimas taip pat yra labai svarbus norint anksti nustatyti ir užkirsti kelią dantų problemoms. Jūsų odontologas gali nustatyti galimas problemas, kol jos netampo rimtesnėmis, ir rekomenduoti reikiamą gydymą.
 
Įperkamų odontologijos paslaugų radimas
 
Su dantimis susijusios procedūros, dažnai gali būti brangios, o eilės patekti - tikras košmaras. Tačiau itin svarbu neatidėlioti būtinos dantų priežiūros dėl išlaidų ar laiko stokos. Nepamiškite, jog pavėluotas gydymas gali sukelti rimtesnių dantų problemų taip tik dar labiau padidindamas išlaidas.
 
Laimei, tokie portalai, kaip BookitNow gali padėti greitai rasti prieinamų dantų priežiūros paslaugų, bei sujungia jus su patikimais odontologijos specialistais jums patogioje vietovėje. Naudodamiesi šia paslauga galite palyginti kainas, skaityti atsiliepimus ir užsisakyti susitikimą vienoje vietoje.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

    „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Sharentingas: kai tėvų meilė vaikams kelia pavojų

    Ekspertai kalba, kad socialiniuose tinkluose netikėtu pavojaus vaikams šaltiniu vis dažniau tampa mylintys tėvai. Neatsargus dalijimasis atžalų nuotraukomis, vadinamasis sharentingas, ne tik didina patyčių tikimybę, bet ir gali suteikti įrankių nusikaltėliams.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris