Į Briuselį važiuos keisti Europos Sąjungos

Sima Kazarian
2024-06-13
Sveikatos sritis iki pandemijos buvo Europos Sąjungos paraštėse. Tiesą tariant, teisiškai ir dabar ES sutartys neleidžia į ją kištis, nes tai – nacionalinių valstybių reikalas. Vis dėlto į Europos Parlamentą išrinkti lietuviai tikisi daryti pokytį.
Į Briuselį važiuos keisti Europos Sąjungos
Naujai išrinkti Europos Parlamento nariai – socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis (kairėje) ir „valstietis“ Aurelijus Veryga – tikina Europos institucijoje būsiantys partneriai.

Renkasi komitetus
 
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausantis Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Aurelijus Veryga Europos Parlamente (EP) keičia bendrapartietį Bronį Ropę. „Lietuvos sveikatai“ A.Veryga pasakojo, kad partija tikėjosi bent dviejų mandatų, tačiau mažas rinkėjų aktyvumas jų partijai nepalankus.
 
Rytą po rinkimų pakalbintas parlamentaras pasakojo, kad jei pavyks suderėti, norėtų dirbti dviejuose komitetuose: žemės ūkio, kuriam priklausė B.Ropė, bei aplinkos apsaugos ir visuomenės sveikatos. „Man arčiau širdies pastarasis, tačiau turime įsipareigojimą tęsti žemės ūkio liniją“, – komentavo A.Veryga.

 
Kitas nuo sveikatos srities neatskiriamas naujai išrinktas europarlamentaras – Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Vytenis Povilas Andriukaitis. Jam sėkmę atnešė rinkėjai, išreitingavę iš ketvirto numerio sąraše į antrąjį (partija gavo du mandatus). Šis politikas tikisi patekti į Konstitucinių reikalų komitetą, o aplinkos apsaugos ir visuomenės sveikatos rinktis kaip papildomą.
 
V.P.Andriukaitis turi patirties tarptautinėje politikoje – buvo eurokomisaras, paskutinius ketverius metus patarinėjo PSO Europos regiono biuro direktoriui dr. Hansui Kliugei.
 
Klausimų – ne vienas
 
Kokius sveikatos klausimus A.Veryga kels Briuselyje? „Jų – ne vienas. Pirmasis susijęs ir su žemės ūkiu. Tai – maisto saugos, kokybės klausimas, genetiškai modifikuotų produktų buvimas rinkoje. Mūsų manymu, jų nereikėtų. Teikiame pirmenybę sveikam produktui ir manome, kad esame pajėgūs užauginti maistą be šios technologijos, – kalbėjo A.Veryga. – Aktualu ir visuomenės sveikata, galimybė sveikai auginti vaikus.“ A.Veryga taip pat patikino, kad nepaliks ramybėje elektroninių cigarečių daromos žalos: „Dabar to niekas nesprendžia. Lietuvoje pabandėme pajudinti šį klausimą – nepavyko, nepalaiko Seimas, paskendęs kažkokiose mistinėse diskusijose.“
 
„Kitas dalykas, kuris nepavyko dabartinei europarlamento kadencijai – bendri vaistų pirkimai“, – tęsė pašnekovas, pažymėjęs, kad vaistų prieinamumas ES nevienodas, o bendros iniciatyvos apsiriboja HERA projektu, susijusiu su ekstremalių situacijų valdymu, pandemijomis.
 
„Jei ES su vaistų gamintojais derėtųsi kaip vienas pirkėjas, pozicija nepalyginamai sustiprėtų. Manau, ši kryptis teisinga, nes jau ir dabar diegiami bendri procesai susiję su sveiktos technologijų vertinimu. Tačiau nereikia būti naiviems: didžiosios valstybės – vaistų gamintojos tikrai nebus suinteresuotos parduoti pigiau. Nebus lengva šiuos klausimus įtraukti į darbotvarkę“, – konstatavo A.Veryga.

 
„Tokie pagrindiniai tikslai. Žinant, koks klampus ES mechanizmas, duok Dieve, šiuos reikalus pajudinti“, – buvo realistiškas pašnekovas.
 
V.P.Andriukaitis: turiu milžinišką siekį
 

V.P.Andriukaitis džiaugiasi A.Verygos norais dėl bendrų vaistų pirkimo ir tvirtina pats seniai keliantis šią idėją, todėl mato turėsiantis puikų partnerį.
T
ačiau jis patvirtina prieš tai išsakytas mintis – bus sunku. Ir ne tik dėl didžiųjų valstybių interesų, bet ir dėl pačios ES mechanizmų. Sveikatos sritis ES yra tarp tų, kurios priklauso nacionalinių valstybių politikai ir į ją menkai kišamasi.
„Bendras vakcinų pirkimas buvo galimas dėl mažytės landos ES sutartyse, kuri leidžia bendrus pirkimus krizių valdymui. Tačiau pirkti kitus medikamentus konstitucinės nuostatos neleis“, – konstatavo politikas.
 
Todėl jis ir renkasi Konstitucinių reikalų komitetą tikėdamasis pakeisti pačius ES mechanizmus, kad galėtų formuoti bendrą ES sveikatos politiką, įskaitant ir vaistų pirkimus. V.P.Andriukaitis tvirtina: valstybės susiduria su iššūkiais sveikatos srityje, kurių vienos pačios spręsti nepajėgia.
 
„ES pamatas yra jos valstybių susitarimas – Lisabonos sutartis. Joje nesuteikiama teisė nei Europos Komisijai, nei Parlamentui, nei Tarybai priimti šią sritį liečiančių sprendimų“, – sakė politikas, kuris tikisi, kad jam pavyks tai pakeisti.
 
Jis pabrėžia: nepakeitus sutarčių, apibrėžiančių ES mechanizmus, nepavyks įgyvendinti bendrų sveikatos politikos siekių. „Atėjo laikas permąstyti pamatinius ES mechanizmus. Mano programa milžiniška ir sudėtinga, tačiau ieškosiu galimybių, sąjungininkų, kad ta kryptimi ES pajudėtų stipriau“, – sakė V.P.Andriukaitis ir neleido suabejoti, kad dėl to bendradarbiaus ir su kitais lietuviais europarlamente.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...
    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    S.Miežinienė: už gražias akis neapdovanoja

    VšĮ Panevėžio miesto odontologijos poliklinikos laikinoji vadovė Santa Miežinienė, šiemet įsisegusi Nusipelniusio Li...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pavojinga infekcija plinta dėl COVID-19

    Japonijoje fiksuojamas itin didelis užsikrėtimų streptokokinio toksinio šoko sindromu (STŠS) atvejų paplitimas. Šalies institucijos praneša, kad šiuo metu liga serga jau apie tūkstantis žmonių. Ekspertai mano, kad atvejų šuolis susijęs ir su COVID-19 pandemija. Baiminamasi, kad dar šie...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris