Gintautas Jakštas: „Nuo­to­li­nis mo­ky­mas iš­lais­vi­na ge­og­ra­fiš­kai“

Giedrius Gaidamavičius
2021-05-10
Net ir pa­kė­lus nor­mi­nes stu­di­jų kai­nas, vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų skai­čius pir­mo­sios pa­ko­pos ir vien­ti­so­ sioms svei­ka­tos prie­žiū­ros stu­- di­joms liks toks pat kaip ir pra­ėju­siais me­tais, ža­da švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to vi­ce­mi­nist­ras Gin­tau­tas Jakš­tas.
Gintautas Jakštas: „Nuo­to­li­nis mo­ky­mas iš­lais­vi­na ge­og­ra­fiš­kai“
G.Jakštas

- Ko­kį po­vei­kį aukš­to­jo moks­lo stu­di­joms tu­rės COVID-19 pan­de­mi­ja?
Pan­de­mi­jos pa­da­ri­nius ver­tin­ti dar su­dė­tin­ga – juos ga­li­ma tik prog­no­zuo­ti. Di­džiau­sią įta­ką tu­rė­jo ka­ran­ti­nas, pri­ver­tęs vi­sas veik­las or­ga­ni­zuo­ti nuo­to­li­niu bū­du. Aukš­ta­sis moks­las tu­rė­jo grei­tai per­sio­rien­tuo­ti. Tai tur­būt es­mi­nis po­ky­tis, apie ku­rį bu­vo kal­ba­ma ge­rą de­šimt­me­tį. Bet kol ne­at­si­ra­do į jį stip­riau ga­lin­čios pa­stū­mė­ti iš­ori­nės jė­gos, į šį po­ky­tį ne­bu­vo kon­cen­truo­ta­si. Ta­čiau pri­ver­tus pan­de­mi­jai aukš­to­sios mo­kyk­los grei­tai pri­si­tai­kė. Ma­nau, kad po pan­de­mi­jos uni­ver­si­te­tai elg­sis skir­tin­gai: vie­ni grįš prie įpras­ti­nio mo­ky­mo, ki­ti da­lį veik­los at­ei­ty­je ban­dys vyk­dy­ti nuo­to­li­niu bū­du. Ži­no­ma, nuo­to­li­nės pa­skai­tos vi­siš­kai ne­pa­keis „gy­vo“ mo­ky­mo – ypač ten, kur rei­ka­lin­gi la­bo­ra­to­ri­niai dar­bai ar­ba me­nų kryp­ties stu­di­jo­se. Ta­čiau kai ku­rio­se pa­skai­to­se ne­ma­ža da­lis tu­ri­nio ga­lė­tų bū­ti pa­tei­kia­ma nuo­to­li­niu bū­du. Tai mus iš­lais­vin­tų ge­og­ra­fiš­kai, vis­kas bū­tų ar­čiau. Jei prieš tris­de­šimt me­tų sie­kė­me, kad kiek­vie­na ap­skri­tis tu­rė­tų aukš­tą­ją mo­kyk­lą, o nuo na­mų ją bū­tų ga­li­ma pa­siek­ti per ke­lias­de­šimt mi­nu­čių, da­bar at­stu­mas ne­bė­ra tiek svar­bus. Bū­da­mi Lie­tu­vo­je, ga­li­me stu­di­juo­ti ir už­sie­nio uni­ver­si­te­tuo­se. Nuo­to­li­nis ug­dy­mas stu­di­jų pro­ce­sui su­tei­kia lanks­tu­mo. Ži­no­ma, aukš­tes­nės jo ko­ky­bės link dar rei­kia at­lik­ti daug žings­nių.
 
- Me­tų pra­džio­je pa­di­din­tos nor­mi­nės stu­di­jų kai­nos, taip pat pa­skelb­ti pla­nai ma­žin­ti vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų skai­čių. Kaip šie po­ky­čiai pa­lies svei­ka­tos prie­žiū­ros stu­di­jas?
- Nor­mi­nių stu­di­jų kai­nų pa­di­di­ni­mas svei­ka­tos prie­žiū­ros stu­di­joms ne­tu­rė­tų at­neš­ti di­de­lių po­ky­čių. Pa­di­dė­jus vie­nam stu­den­tui ten­kan­čiam vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mui, ga­li­ma ti­kė­tis aukš­tes­nės stu­di­jų ko­ky­bės. Nei­gia­mų pa­da­ri­nių ne­tu­rė­tų bū­ti. Dar iki šio spren­di­mo pri­ėmi­mo vals­ty­bės ne­fi­nan­suo­ja­mų vie­tų kai­nos svei­ka­tos prie­žiū­ros stu­di­jo­se bu­vo di­des­nės nei tos, ku­rias ap­mo­kė­da­vo vals­ty­bė. Aukš­tų­jų mo­kyk­lų tei­gi­mu, vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mas ne­pa­deng­da­vo stu­di­jų pro­ce­sui rei­ka­lin­gų iš­lai­dų.
Vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų ma­ži­ni­mas pir­mo­sios pa­ko­pos bei vien­ti­so­sioms stu­di­joms šie­met vy­ko so­cia­li­nių moks­lų, tei­sės, ver­slo ir va­dy­bos kryp­ty­se. Pra­ėju­siais me­tais ne­mo­ka­mų vie­tų skai­čius joms bu­vo pa­di­din­tas dau­giau nei du kar­tus, o tai su­kė­lė sis­te­mi­nį šo­ką – į jas pra­dė­jo per­sto­ti už sa­vo lė­šas stu­di­ja­vę, ta­čiau vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mą no­rė­ję gau­ti ant­ra­kur­siai. Vi­so­se ki­to­se kryp­ty­se pa­lik­tas pra­ėju­sių me­tų vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų skai­čius.

Pa­ly­gin­ti su pra­ėju­siais me­tais su­ma­žė­jo vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų skai­čius me­di­ci­nos re­zi­den­tū­rai. Lie­tu­va yra tarp tri­jų Eu­ro­pos ša­lių, kur šim­tui tūks­tan­čių gy­ven­to­jų ten­ka di­džiau­sias gy­dy­to­jų skai­čius, o tūks­tan­čiui gy­ven­to­jų ten­kan­tis me­di­ci­nos ab­sol­ven­tų skai­čius – ket­vir­tas pa­gal dy­dį. Su slau­gy­to­jais si­tu­a­ci­ja prie­šin­ga – jų skai­čius šim­tui tūks­tan­čių gy­ven­to­jų ma­žes­nis nei Eu­ro­pos vi­dur­kis, o pa­ren­gi­mas – ket­vir­tas pa­gal že­mu­mą. Ar no­ri­me, kad iš­lik­tų to­kia sis­te­ma? Ma­tyt, kad ne. To­dėl tu­ri­me gal­vo­ti, kaip pri­trauk­ti dau­giau slau­gy­to­jų. Me­di­kų pa­ren­gi­mas, žiū­rint į vi­są stu­di­jų cik­lą, pats bran­giau­sias. To­dėl pla­na­vi­mas šio­je sri­ty­je tu­ri vyk­ti la­bai at­sa­kin­gai.
 
- Aukš­tų­jų mo­kyk­lų at­sto­vai tei­gia, kad eg­zis­tuo­ja svei­ka­tos prie­žiū­ros spe­cia­lis­tų ir pa­slau­gų po­rei­kio pla­na­vi­mo pro­ble­ma. Tai pri­pa­žįs­ta ir Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos at­sto­vai. Ar nu­ma­to­ma ką nors keis­ti pla­nuo­jant spe­cia­lis­tų po­rei­kį, kaip prie to ža­da pri­si­dė­ti Švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to mi­nis­te­ri­ja?
- Mi­nis­te­ri­ja sky­rė pro­jek­ti­nių Eu­ro­pos Są­jun­gos fon­dų lė­šų Vy­riau­sy­bės stra­te­gi­nės ana­li­zės cen­trui (STRATA – red. past.), ku­ris tu­rė­jo su­kur­ti vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mo pla­na­vi­mo mo­de­lį. Bu­vo pa­reng­ta abst­rak­ti me­to­di­ka, ku­rią siek­si­me pri­tai­ky­ti. Esa­me su­kū­rę dar­bo gru­pę, ku­ri per­žiū­rės moks­lo ir stu­di­jų ins­ti­tu­ci­jų fi­nan­sa­vi­mo mo­de­lį. Šio pro­ce­so da­lis bus ir vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų pla­na­vi­mas. STRATA prog­no­zuo­ja me­di­ci­nos spe­cia­lis­tų po­rei­kį. Ta­čiau no­rė­da­mi tiks­les­nių prog­no­zių, tu­ri­me tu­rė­ti aiš­kią svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų tin­klo vi­zi­ją. Anks­tes­nė Vy­riau­sy­bė bu­vo pa­ruo­šu­si ati­tin­ka­mą re­for­mą, ta­čiau ji ne­bu­vo pa­tvir­tin­ta. Žiū­rė­si­me, ar bus to­liau ban­do­ma to­bu­lin­ti svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų tin­klą, nes jis nė­ra efek­ty­vus ir ne­at­lie­pia da­bar­ti­nių stan­dar­tų. Už spe­cia­lis­tų pla­na­vi­mą at­sa­kin­ga Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja, o mes pa­dė­si­me įves­ti ben­drus prin­ci­pus ir įgy­ven­din­ti pla­nus. Pats pla­na­vi­mas da­bar nė­ra blo­gas, tie­siog rei­kė­tų pa­to­bu­lin­ti kiek­vie­ną jo ele­men­tą.
Re­zi­den­tams vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mų vie­tų ski­ria­ma ne ma­žiau, nei jų su­pla­nuo­ta vien­ti­so­sioms stu­di­joms. Pro­ble­mų at­si­ran­da ta­da, kuo­met tiek dėl kai­nų, tiek dėl me­di­ci­nos stu­di­jų po­pu­lia­ru­mo uni­ver­si­te­tai pri­ima daug stu­den­tų į vals­ty­bės ne­fi­nan­suo­ja­mas vie­tas. Pas­ta­rai­siais me­tais jų skai­čius iš­au­go dvi­gu­bai. Vien­ti­są­sias me­di­ci­nos stu­di­jas bai­gę ab­sol­ven­tai dau­ge­liu at­ve­ju ne­ga­li tap­ti tik­rais gy­dy­to­jais ne­bai­gę re­zi­den­tū­ros. Šia­me eta­pe bū­tų sie­kis tu­rė­ti tik vals­ty­bės fi­nan­suo­ja­mas vie­tas. Ta­čiau, kai vals­ty­bės ne­fi­nan­suo­ja­mų stu­den­tų skai­čius yra taip iš­pūs­tas, vals­ty­bė tik­rai nė­ra pa­jė­gi vi­siems stu­di­juo­jan­tiems re­zi­den­tū­ro­je už­tik­rin­ti fi­nan­sa­vi­mą. To­dėl tik­rai tu­ri­me per­gal­vo­ti spe­cia­lis­tų pla­na­vi­mo sis­te­mą. Ži­no­ma, aukš­to­sios mo­kyk­los yra au­to­no­mi­nės ins­ti­tu­ci­jos, to­dėl ne­ga­li­me re­gu­liuo­ti pri­ėmi­mo į vals­ty­bės ne­fi­nan­suo­ja­mas vie­tas. 
 
- Kaip rei­kė­tų su­val­dy­ti jau­nų svei­ka­tos prie­žiū­ros spe­cia­lis­tų mig­ra­ci­ją?
- Mig­ra­ci­jos ne­su­val­dy­si­me. Pa­sau­lis yra glo­ba­lus, to­dėl žmo­nės mig­ruo­ja. Tu­rė­tu­me siek­ti, kad mig­ra­ci­ja ne­bū­tų vien­kryp­tė – kad ne­bū­tu­me tik spe­cia­lis­tus eks­por­tuo­jan­ti ša­lis, bet ir jų pri­trauk­tu­me. Pa­lai­ky­ti spe­cia­lis­tų, ku­rie ki­to­se ša­ly­se gau­na di­des­nius at­ly­gi­ni­mus nei Lie­tu­vo­je, tei­gia­mą mig­ra­ci­ją yra su­dė­tin­ga. Vis­kas re­mia­si į tai, ko­kias jiems ga­li­me pa­siū­ly­ti są­ly­gas. Ta­čiau net jei jos pri­lyg­tų toms, ko­kios yra ki­to­se ša­ly­se, vis tiek at­si­ras iš­vyks­tan­čių, ku­rie no­rės pa­gy­ven­ti ar pa­dirb­ti ki­tur – na­tū­ra­li mig­ra­ci­ja bus. Ži­no­ma, mig­ra­ci­ja, ku­ri vyks­ta vien ieš­kant ge­res­nių dar­bo są­ly­gų, mū­sų ne­ten­ki­na. Svei­ka­tos ap­sau­gai ski­ria­ma lė­šų da­lis nuo BVP nė­ra di­de­lė. O spe­cia­lis­tų kie­kis, pa­ly­gin­ti su ki­to­mis ša­li­mis pa­gal gy­ven­to­jų skai­čių, yra la­bai di­de­lis. To­dėl už­tik­rin­ti ge­ras są­ly­gas su­dė­tin­ga. Jei­gu pa­to­bu­lin­si­me sis­te­mą ir in­ves­tuo­si­me į gy­ven­to­jų ska­ti­ni­mą rū­pin­tis sa­vo svei­ka­ta, spor­tuo­ti, tuo­met rei­kės ma­žiau svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų, o spe­cia­lis­tams bus ga­li­ma mo­kė­ti di­des­nį dar­bo už­mo­kes­tį ir su­kur­ti ge­res­nes są­ly­gas.
Dirb­ti­nai su­lai­ky­ti mig­ruo­jan­čių spe­cia­lis­tų, ma­tyt, ne­pa­vyks. Gal­būt ga­li­ma svars­ty­ti apie ab­sol­ven­tų įsi­pa­rei­go­ji­mą ke­le­tą me­tų pa­dirb­ti Lie­tu­vo­je mai­nais už vals­ty­bės fi­nan­sa­vi­mą ar pa­pil­do­mą ska­ti­ni­mą. Ta­čiau, kaip ro­do sta­tis­ti­ka, ab­sol­ven­tai ir taip ke­le­rius me­tus po stu­di­jų dir­ba Lie­tu­vo­je. Di­džio­ji mig­ra­ci­ja vyks­ta, kai yra su­kaup­ta šio­kia to­kia dar­bi­nė pa­tir­tis. Me­di­ci­na, IT, in­ži­ne­ri­ja – pro­gra­mos, kur ruo­šia­mi uni­ver­sa­lūs spe­cia­lis­tai, ga­lin­tys pri­si­tai­ky­ti dirb­ti bet ku­rio­je ša­ly­je. To­dėl jų iš­lai­ky­mas ke­lia dau­giau­sia pro­ble­mų.
 
- Lie­tu­vos moks­li­nin­kai, tarp jų ir bio­me­di­ci­nos ty­rė­jai, pa­si­žy­mi aukš­ta kom­pe­ten­ci­ja, ta­čiau jų at­lie­ka­miems ty­ri­mams trūks­ta pa­kan­ka­mo fi­nan­sa­vi­mo. Ne­kon­ku­ren­cin­gas ir moks­li­nin­kų (ypač jau­nų­jų) dar­bo už­mo­kes­tis. Ar nu­ma­to­mi po­ky­čiai šio­se sri­ty­se?
- Tai pa­grin­di­nis tiek mū­sų, tiek ben­dras Vy­riau­sy­bės sie­kis. Pa­žvel­gus į Vy­riau­sy­bės pro­gra­mą ir prie­mo­nių pla­ną, jau pir­ma­me pri­ori­te­te su­pran­ta­me, kad ne­skir­da­mi di­des­nio fi­nan­sa­vi­mo, ne­tu­rė­si­me pa­kan­ka­mo aukš­to­jo moks­lo ly­gio. Da­bar­ti­nė­mis są­ly­go­mis, tu­rint ir taip de­fi­ci­ti­nį biu­dže­tą bei pla­nuo­jant sko­los grą­ži­ni­mą, ras­ti lė­šų bus su­dė­tin­ga. Bet ti­kiu, kad mums pa­vyks pa­siek­ti nu­ma­ty­tus įsi­pa­rei­go­ji­mus, jog ty­rė­jų dar­bo už­mo­kes­tis iki Vy­riau­sy­bės ka­den­ci­jos pa­bai­gos vi­du­ti­niš­kai siek­tų šim­tą pen­kias­de­šimt pro­cen­tų ša­lies vi­du­ti­nio dar­bo už­mo­kes­čio. Di­des­nis dar­bo už­mo­kes­čio fi­nan­sa­vi­mas reikš­tų ir di­des­nes ga­li­my­bes gau­ti fi­nan­sa­vi­mą iš Eu­ro­pos Są­jun­gos fon­dų. Jų re­mia­muo­se pro­jek­tuo­se dar­bo už­mo­kes­tis ne­ga­li bū­ti di­des­nis nei mo­ka­mas iš na­cio­na­li­nio biu­dže­to. Dėl to da­ly­va­vi­mas tarp­tau­ti­nė­se pro­gra­mo­se nė­ra ak­ty­vus, nes dir­bant vie­na­me pro­jek­te kar­tu su ty­rė­jais iš ki­tų ša­lių, mū­sų moks­li­nin­kai gaus ma­žes­nį dar­bo už­mo­kes­tį – nu­sta­ty­tą pa­gal tai, koks mo­ka­mas Lie­tu­vo­je. Tai pa­grin­di­nė pro­ble­ma, ku­rią sie­kia­me spręs­ti ir di­din­ti fi­nan­sa­vi­mą, kad ty­rė­jų dar­bo už­mo­kes­tis bū­tų kon­ku­ren­cin­gas.

Kar­tu no­ri­me per­žiū­rė­ti ir ty­rė­jų kar­je­rą, kad ji at­liep­tų tarp­tau­ti­nius prin­ci­pus bei bū­tų pa­trauk­li – ne tik dėl dar­bo už­mo­kes­čio, bet ir dėl ga­li­my­bės kil­ti kar­je­ros laip­tais. Jau šie­met pa­pil­do­mas fi­nan­sa­vi­mas bu­vo skir­tas jau­nie­siems ty­rė­jams. Aiš­ku, tai nė­ra sis­te­mi­nis spren­di­mas. Da­ly­je uni­ver­si­te­tų net ir vy­res­niems ty­rė­jams mo­ka­mas ma­žes­nis nei dok­to­ran­tū­ros sti­pen­di­ja dar­bo už­mo­kes­tis. Tai su­si­ję ir su iki ga­lo ne­su­tvar­ky­tu tin­klu, ku­ris at­liep­tų mū­sų žmo­nių kom­pe­ten­ci­jas, ty­rė­jų ir stu­den­tų skai­čių. Mū­sų fi­nan­sa­vi­mas moks­li­niams ty­ri­mams ir eks­pe­ri­men­ti­nei plėt­rai nuo BVP – per­pus ma­žes­nis nei tu­rė­tų bū­ti no­rint pro­ver­žio. To­dėl gal­vo­ja­me ly­giuo­tis bent į ša­lis vi­du­ti­nio­kes.

 
Dosjė
Gi­mi­mo da­ta ir vie­ta:  1990 m. ge­gu­žės 28 d., Plun­gė
Iš­si­la­vi­ni­mas
• 2013–2014 m. Til­bur­go uni­ver­si­te­to Eko­no­mi­kos ir va­dy­bos fa­kul­te­tas, fi­nan­sų  ir drau­di­mo ma­te­ma­ti­kos ma­gist­ras, Ny­der­lan­dai

• 2008–2012 m. Vil­niaus uni­ver­si­te­to Ma­te­ma­ti­kos ir in­for­ma­ti­kos fa­kul­te­tas, eko­no­met­ri­jos ba­ka­lau­ras
• 2006–2008 m. Plun­gės „Sau­lės“ gim­na­zi­ja
Dar­bo pa­tir­tis
• Nuo 2020 m. gruo­džio 21 d. pa­skir­tas švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to vi­ce­mi­nist­ru stu­di­jų, moks­lo sri­tims
• 2016–2020 m. Vy­riau­sy­bės stra­te­gi­nės ana­li­zės cen­tro (STRATA) Stu­di­jų po­li­ti­kos ir kar­je­ros ana­li­zės sky­riaus va­do­vas
• 2015–2016 m. Vy­riau­sy­bės stra­te­gi­nės ana­li­zės cen­tro po­li­ti­kos ana­li­ti­kas
• 2015– 2016 m. AB Lie­tu­vos drau­di­mas, kai­no­da­ros eks­per­tas
• 2012–2013 m. Lie­tu­vos sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­tas, Kai­nų sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tas
Ki­ta dar­bo pa­tir­tis
Nuo 2018 me­tų bu­vo lais­vai sam­do­mas švie­ti­mo eks­per­tas. 2020 m. Na­cio­na­li­nei švie­ti­mo agen­tū­rai ren­gė ana­li­zę ir re­ko­men­da­ci­jos, kaip ge­riau­siais bū­dais įver­tin­ti mo­ki­nius, Eu­ro­pos pro­fe­si­nio mo­ky­mo plėt­ros cen­trui (CEDEFOP) - Eu­ro­pos įgū­džių in­dek­so ap­žval­gą,  2018–2019 m. Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos re­ko­men­da­ci­jas Veng­ri­jos su­au­gu­sių­jų švie­ti­mui, „Dvy­nių pro­jek­to“ re­ko­men­da­ci­jas Azer­bai­dža­no švie­ti­mui. Da­ly­va­vo na­cio­na­li­nė­se ir tarp­tau­ti­nė­se (EBPO ir Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos) eks­per­tų ir dar­bo gru­pė­se.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris