Auksinės studijos. Viltys atsipirks?

Eimantas Šaulitis
2019-07-01
Jau tradicija tampa, kad paskelbus stojimų į aukštąsias mokymo įstaigas rezultatus, paaiškėja, kad medicinos studijos ir vėl tarp populiariausių dvyliktokų pasirinkimų. Abiturientų neišgąsdina nei milžiniška konkurencija, nei aukšta studijų kaina, nei perspektyva, kad ne visiems užteks rezidentūros vietų.
Auksinės studijos. Viltys atsipirks?
Nors medicinos studijos nuo šiemet pabrango trečdaliu, tai abiturientų neatbaido nuo noro tapti gydytojais.

Emigracinė specialybė?
Abiturientė Kamilė planuoja studijuoti mediciną, nes ją domina mokslas. Šioje srityje ji ir nori siekti karjeros. Tačiau viltis mergina sieja ne su Lietuva. Tokį sprendimą ji motyvuoja ir šiemet ženkliai šoktelėjusia studijų kaina. Didelių vilčių įstoti į valstybės finansuojamą vietą nepuoselėjanti mergina nori, kad už išsilavinimą sumokėti pinigai atsipirktų. Kamilė tvirtina, kad apie mediciną svajojo nuo vaikystės, tačiau vėliau aplinkiniai ėmė ją atkalbinėti. Vis dėlto moksleivė dar 11 klasėje tvirtai apsisprendė siekti svajonės ir pradėjo intensyviai ruoštis, bet vengdama neigiamos aplinkinių reakcijos planus nuo jų nusprendė nuslėpti. Kamilė tikino pagalvojusi ir apie studijas užsienyje, tačiau nusprendusi, kad medikus gerai paruošia ir Lietuvos universitetai.

Medicina išsiskiria kaip specialybė, kurios mokytis į užsienį išvyksta retas Lietuvos abiturientas. Tai patvirtino ir jaunuoliams į užsienio universitetus įstoti padedančios įmonės kalba.lt atstovė Diana Verikaitė. Anot jos, net ir saujelė medicinos studijomis užsienyje susidomėjusių abiturientų, galiausiai nusprendžia stoti į universitetą Lietuvoje. Taip jiems elgtis dažniausiai patarianti ir pati specialistė. Tokia situacija susiklostė todėl, kad į medicinos studijas užsienyje iš mokyklos Lietuvoje suolo įstoti be galo sunku. O norą ištrūkti į užsienį apmalšina faktas, kad Lietuvos universitetų teikiamas medicininis išsilavinimas vertinamas gerai. Apie studijas užsienyje gerokai dažniau susimąsto magistro studijas Lietuvoje pabaigę specialistai.
Savo ruožtu abiturientė Augustė svarsto rinktis farmacijos arba molekulinės biologijos studijas. Nuo medicinos studijų dvyliktokę atbaidė gydytojo profesijos Lietuvoje žadamos, jos manymu prastos, finansinės perspektyvos.


Susimokėti nebijo
Nors šių metų abiturientų pasirinkimų statistika paaiškės tik po mėnesio, tačiau jau dabar matyti ženklų, žadančių nemenką naujų medicinos studentų derlių. Biologijos egzaminą laikančių dvyliktokų ir šiemet buvo gerokai daugiau nei jaunuolių nusprendusių žinias pasitikrinti kituose gamtos moksluose. Biologijos egzaminą laikė dvigubai daugiau abiturientų nei fizikos, o pasirinkusių chemiją net keturis kartus mažiau. Panašios proporcijos buvo pastebimos ir pernai. Universitetai taip pat nusiteikę optimistiškai. Štai, LSMU tikimasi sulaukti ne mažiau studentų, nei pernai, tai yra 308 pirmakursių. Viltis išlaikyti pastovų naujų medikų skaičių puoselėja ir Vilniaus universitetas.
Dažnas, apie mediciną galvojantis, abiturientas reiškia nepasitenkinimą padidėjusia medicinos studijų kaina, o ji aktuali neretam būsimam gydytojui. LSMU medicinos studijas valstybės nefinansuojamose vietose pernai rinkosi apie 200, o VU už mokslą mokėjo 45 jaunuoliai. Pažymėtina, kad šių abiturientų būsimos išlaidos neišgąsdina. VU MF komunikacijos atstovė Lina Kocienė teigia, kad sutartis pasirašo kone visi pakviestieji.

Vienetai renkasi praktiką
Ilgametė Studentų atstovybės Medicinos fakultete narė ir pirmininkė Giedrė Mikulėnaitė teigia, kad ką tik įstoję į medicinos studijų programą studentai, yra nusiteikę sunkiam darbui ir ištroškę žinių. Jie žino kas yra ligoninė ir, kad ateityje nori ten dirbti, tačiau jei paklausi apie aktualijas ir naujoves, akivaizdu, kad dauguma viską sužino iš naujienų portalų, kur informacija neretai prasilenkia su realybe. Vienetai studentų domisi ir savarankiškai ieško informacijos apie sveikatos apsaugos sistemos situaciją Lietuvoje. Tas noras dažniausiai, atsiranda vėlesniuose studijų kursuose, artėjant stojimui į rezidentūrą.

Universitetų atstovai tikina sudarantys puikias sąlygas moksleiviams susipažinti su gydytojo profesija iš arčiau. Lietuvos sveikatos mokslų universitete vyksta ir Atvirų durų dienos renginiai, į kuriuos kasmet susirenka arti tūkstančio mokinių iš visų Lietuvos mokyklų. Jie lankosi LSMU fakultetuose, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose ir gali iš arti stebėti įvairių specialistų darbą. Tačiau tik vienetiniais atvejais moksleiviai pasirenka atlikti savanorišką praktiką Kauno klinikose.
Regis, nuo medicinos studijų dvyliktokų neatbaido nei viešojoje erdvėje vykstančios garsios diskusijos apie sveikatos apsaugos sistemos problemas, gydytojų nusiskundimai mažu atlyginimu ir prastomis socialinėmis garantijomis, nei miglotos perspektyvos tęsti studijas rezidentūroje.

 

Komentaras
Lietuvos medicinos studentų asociacijos viceprezidentė viešiesiems ryšiams ir komunikacijai Andra Kerševičiūtė:

LiMSA turimais apklausos duomenimis, medicinos studentai (I-VI kurso) kaip pagrindines priežastis, paskatinusias pasirinkti šias studijas, dažniausiai nurodo medicinos mokslo įdomumą ir nuo vaikystės kilusį, bet neišblėsusį norą būti gydytoju. Taip pat mažesnė medicinos studentų dalis teigia, kad įtakos turėjo ir suformuota nuomonė, jog įgijus medicinos diplomą darbo vieta bus garantuota, jog visuomenė gerbia medikus ar tai, kad renkantis studijas netenkino kitos kryptys. Tačiau noriu akcentuoti, kad tai tikrai nėra visos priežastys, o tik dažniausiai nurodytos apklausoje.

Aš dažnai girdžiu tiek esamus medicinos studentus, tiek abiturientus besipiktinančius studijų kaina - juk niekas nenori mokėti daugiau pirkdamas kokią nors prekę, tad natūralu, kad kylančios studijų kainos abiturientų ir jais besirūpinančių tėvelių veiduose šypsenos nesukelia. Daug diskusijų yra ir apie tai, kur bus naudojamos iš padidėjusios studijų kainos surinktos lėšos - ar kaina didėja dėl infliacijos ar universitetai sieks konkrečių studijų kokybės gerinimo pokyčių. Įdomu tai, jog LiMSA atliktos apklausos metu, daugiau nei pusė apklaustų medicinos studentų teigė, kad net jei nebūtų gavę pakvietimo studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje, vis tiek studijuotų mediciną, tačiau paklausus apie priežastis, kurios skatino dvejones prieš įstojant, studentai minėjo ir didelę studijų kainą. Būsimi medikai anketoje pasidalino, jog pasirinkimą studijuoti mediciną sunkino ir jaustas nerimas dėl studijų intensyvumo, konkurencingos atmosferos tarp studentų bei dėl studijų trukmės.


 
Studijų kainos

Pirmos pakopos medicinos studijų kaina (eurais)
  VU LSMU
2018 m. 19 800 22 200
2019 m. 30 500 33 780
 


Iš istorijos
Medicinos studijas lietuvaičiai noriai rinkosi ir tarpukariu. 1922 m. Kaune įkurtame Lietuvos universitete studentų skaičiumi didžiausias buvo medicinos fakultetas. 1922-1940 m. laikotarpiu gydytojo diplomą gavo arti 600 asmenų. Būsimų medikų negąsdino ir keleriopai mažesnis nei reikalingas gydytojams skirtų etatinių darbo vietų skaičius. Dauguma po studijų pasilikdavo Lietuvoje ir versdavosi laisva gydytojo praktika. Viena dažniausių retos gydytojų emigracijos priežasčių buvo žydų tautybės medikų noras persikelti į Palestiną.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris