Smėlio dėžės pavojai mažiesiems

Evelina Machova
2019-05-09
Sušilus orams vaikų žaidimų aikštelės prisipildo mažųjų krykštavimo. Tačiau tėvai turėtų neprarasti budrumo ne tik saugodami mažylius nuo traumų, bet ir leisdami žaisti smėlio dėžėse. Šioje, iš pirmo žvilgsnio žaidimams saugioje, vietoje gali knibždėti ne viena rūšis parazitų. Tad prieš pramogaujant vertėtų patikrinti, ar smėlis švarus.
Smėlio dėžės pavojai mažiesiems

Iš kur parazitai? 
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai sako, jog didžiausi parazitų smėlio dėžėse atsiradimo kaltininkai - benamiai šunys ir katės. Deja, dar ir ne visi šunų šeimininkai elgiasi atsakingai: kai kurie jų nesurenka augintinių išmatų. O jose, anot specialistų, gali knibždėti žmogaus sveikatai pavojingų parazitų: plaukagalvių, toksokarų ir kitų kirmėlių kiaušinėlių.
Kaip jais užsikrečia žmogus? Vienintelis būdas – pro burną patekus į virškinamąjį traktą. Numojantiesiems ranka, esą jie smėlio nevalgo, specialistai primena pasirūpinti vaikais. Juk jei - pagrindiniai smėlio dėžių šeimininkai: pilių statytojai ir „tortų“ kepėjai.

Kaip jau minėta, žmogus kirmėline liga, kitaip helmintoze, užsikrečia kiaušinėliams pro burną patekus į virškinamąjį traktą. Išsiritusios kirmėlės žaloja virškinimo sistemą, silpnina imunitetą, blogina maisto medžiagų pasisavinimą, o jų išskiriami toksinai nuodija organizmą. Simptomai ir ligos sunkumas priklauso nuo į organizmą patekusio parazito rūšies.

Didžiausias pavojus
Žaidžiant užterštame smėlyje didžiausias pavojus užsikrėsti toksokaromis. Žmogaus organizme lervos nesidaugina. Vis dėlto, jeigu kiaušinėliai praryjami, iš jų išsiritusios lervos nežūva. Migruoja po visą organizmą ir, pažeisdama vidaus organus, gali sukelti grėsmę žmogui. Dažniausiai migruojančios lervos atsiduria plaučiuose, audiniuose tarp bronchų ar po oda, tačiau taip pat gali pažeisti kepenis, žarnyną, skydliaukę, regos organus. Toksokarų lervos gyvybingos išlieka kelerius metus, po to suyra. Ligos sunkumas priklauso nuo lervų kiekio, jų buvimo vietos bei žmogaus imuniteto būklės. Ligai būdingi plaučių uždegimo simptomai: kosulys, skausmas krūtinėje, dusulys, kvėpavimo ūžesiai. Migruojančioms lervoms patekus į akis, prasideda regos organo pažeidimas, gali sutrikti regėjimas. Taip pat galimas nervų sistemos pakenkimas.

Kitos dvi pavojingos parazitinės kirmėlės yra askaridė ir plaukagalvis. Askaridės parazituoja žmogaus plonajame žarnyne. Prarijus jų kiaušinėlių ir subrendus kirmėlėms, pasireiškia pilvo skausmas, pykinimas, apetito stoka, sutrinka miegas, gali atsirasti dantų griežimas, sulėtėja vaikų augimas ir raida. Kirmėlės išskiria medžiagų apykaitos produktus, kurie nuodija žmogaus organizmą, todėl atsiranda alerginės ir uždegiminės reakcijos. Suaugusios kirmėlės žarnyne parazituoja iki 12–24 mėnesių. Svarbu paminėti, kad kirmėlių kiaušinėliai dirvožemyje arba smėlyje išlieka gyvybingi iki 7 metų.

Trichiurozė – kirmėlinė liga, kuria per smėlį užsikrečiama retai. Ją sukelia plaukagalvis (Trichocephalus trichiurus), parazituojantis žmogaus aklojoje žarnoje. Mažas kirmėlių kiekis dažniausiai nesukelia jokių klinikinių simptomų. Sunkiais atvejais pacientai skundžiasi skausmais storosios žarnos srityje. Gali atsirasti aklosios ar storosios žarnų uždegimai, mažakraujystė, galvos skausmas, svaigimas. Plaukagalviai subręsta per 1–2 mėn. Žmogaus žarnyne jie gali parazituoti iki 5 metų.

 

Kur atlikti tyrimus?
Pasak specialistų, smėlis žaidimų aikštelėse turi būti pakeičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį. Pakeitus ar atnaujinus smėlį dėžėse turi būti atliekamas parazitologinis tyrimas. Jis atliekamas Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.


Kaip tai padaryti? 

NVSPL specialistai nurodo, kad mėginį reikėtų paimti iš 5–10 taškų, iš 2–3 cm gylio (nubraukti paviršinį smėlio sluoksnį), po 10–20 g smėlio, kad susidarytų mėginys maždaug 150–200 g. Visa tai yra vienas mėginys vienoje taroje (stiklinis indelis, standus polietileninis maišelis). Svarbu, kad iš indo neišsipiltų mėginys ar tara nepraplyštų transportuojant. Taip pat reikia nurodyti, iš kur paimtas mėginys. Jei yra daugiau smėlio dėžių, reikėtų įvardinti jų numerius ar kokį kitą žymėjimo būdą, kad radus mėginyje parazitų kiaušinėlių, galima būtų atsekti, iš kur jis paimtas. Negalima smėlio imti iš kelių dėžių ir sumaišyti padarant vieną mėginį. Tokiu atveju, radus mėginyje parazitų kiaušinėlių, teks keisti visų dėžių smėlį, vietoje to, kad būtų pakeista tik toje, kurioje aptikta užkrato.
Nenaudojamos smėlio dėžės turi būti uždengiamos, taip apsaugant smėlį nuo užteršimo.

 
Svarbu žinoti
Visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2018 m. toksokarozė buvo diagnozuota 41 vaikui, askaridozė – 175 vaikams. Trichiurozės atvejų 2018 m. nediagnozuota.
Pernai Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų laboratorijoje buvo ištirta 560 smėlio dėžių mėginių. Su identifikuotais helmintų kiaušinėliai buvo rasta 0,4 proc. visų mėginių.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris