Pajūris reikiamo jodo kiekio neužtikrina

Greta Vanagienė
2019-07-04
Gyvenimas pajūryje teikia ne tik emocinę naudą, bet ir papildo organizmą jodo atsargomis, o šis - pagrindinė medžiaga, lemianti gerą skydliaukės funkcijos sistemą. Tačiau endokrinologo profesoriaus Antano Norkaus teigimu, įsitikinimas, kad savaitė atostogų pajūryje užtikrins organizmą jodo atsargomis, – klaidingas, todėl semtis jo atsargų reikėtų iš papildomų šaltinių.
Pajūris reikiamo jodo kiekio neužtikrina
Nors gyvename šalyje, kurioje galime džiaugtis jūros pakrante, anot specialistų, net ir gyvendami pajūryje vien tuo jodo atsargų papildyti nepakaktų.

Lietuva – deficito zonoje 
Prof. Antanas Norkus sako, kad jodas yra mikroelementas, būtinas skydliaukės hormonų gamybai. Pastarieji lemia organizmo audinių ląstelių diferenciaciją, vaisiaus vystymąsi, augimą, protinę veiklą, reguliuoja visą organizmo medžiagų apykaitą. Trūkstant jodo trinka skydliaukės hormonų produkcija, o tai lemia įvairias skydliaukės ligas.
Nors gyvename šalyje, kurioje galime džiaugtis jūros pakrante, anot profesoriaus, net ir gyvendami pajūryje vien tuo jodo atsargų papildyti nepakaktų.
 

„Lietuva yra jodo deficito zonoje. Net ir prie jūros gyvenantiems kraštiečiams jo nepakanka. Paprastai jodo gaunama su maistu, tačiau reikalinga užtikrinti, kad racione būtų pakankamai žuvies, jūros gėrybių, taip pat vartoti joduotos druskos“, - aiškina prof. Antanas Norkus pridurdamas, kad kai kuriais atvejais stebimas ir jodo perteklius. Tai dažniausiai lemia perteklinis jodo vartojimas, gydymas jodo turinčiais preparatais (pvz., amiodaronas, kai kurie ličio preparatai ir kt. priežastys).

 
Jei su maistu organizmas jodo gauna nepakankamai, profilaktiškai pastiprinti skydliaukės veiklą A.Norkus siūlo specialiais geriamaisiais jodo preparatais, tačiau įtariant skydliaukės veiklos sutrikimą nepatartina užsiimti savigyda, bet kreiptis į specialistą – gydytoją endokrinologą, kuris nustatys ligą ir skirs tinkamą gydymą.

 
Sutrinka skydliaukės veikla
Anot profesoriaus, trūkstant jodo arba esant jo pertekliui galimi įvairūs skydliaukės struktūros ir funkcijos pokyčiai. Skydliaukės struktūros pokyčiams priklauso skydliaukės mazgai arba difuzinis skydliaukės išvešėjimas. Funkciniai skydliaukės pokyčiai pasireiškia jos veiklos susilpnėjimu arba priešingai – suaktyvėjimu. Tai lemia skydliaukės hormonų produkcijos lygiai.
 
„Trūkstant skydliaukės hormonų vystosi liga, vadinama hipotiroze, kurios metu pacientai skundžiasi nuovargiu, silpnumu, mieguistumu, plaukų slinkimu, atminties pablogėjimu, šaltos aplinkos netoleravimu, stebimas svorio augimas, odos sausumas, gali trikti lipidų apykaita, būti kt. simptomai ir požymiai. Randamas tirotropinio hormono (TTH) koncentracijos padidėjimas, dažniausiai sumažėja tiroksino (T4). Gali būti ir įgimta hipotirozė. Tokiais atvejais svarbi naujagimių profilaktinė patikra“, - aiškina profesorius.
Esant skydliaukės hormonų hiperprodukcijai vystosi liga, vadinama tirotoksikoze. Jos metu pacientai skundžiasi svorio kritimu, šiltos aplinkos netoleravimu, padidėjusiu jautrumu, verksmingumu, širdies ritmo trikimais, virškinamojo trakto veiklos trikimais – dažnas tuštinimasis.





Skydliaukės funkciją gali sutrikdyti
stresas, 

lėtinė infekcija, 
aplinkos užterštumas cheminiais junginiais,
neracionali mityba, 
antisanitarinės gyvenimo sąlygos, 
jonizuojančioji spinduliuotė, 
jodo apykaitos sutrikimai, 

įvairios fiziologinės būklės (brendimas, nėštumas, klimaksas), 
taip pat genetiniai veiksniai.


Gydytojo komentaras
Šeimos gydytojas Kęstutis Jokimaitis: 

- Nors visuomet patariama jodo semtis prie jūros, esama ir kitokių priemonių, kaip organizmą papildyti jo atsargomis.
Prekybininkai šiandien siūlo įvairių papildų – pavyzdžiui, negyvosios jūros preparatų. Šie net parduodami ne tik vaistinėse, bet ir prie kosmetikos skyrių. Be abejo, reikėtų išstudijuoti sudėtį, pasitarti su vaistininkais ir pasitikslinti, kaip tiksliai papildus vartoti.
Be to, važiuoti prie jūros nebūtina, galima jodo ir kituose kurortuose atrasti, kur išgaunamas mineralų prisotintas vanduo, pavyzdžiui, Birštone. Taip pat prekybos taškuose apstu visokių vandenų, reikia išanalizuoti jų sudėtį ir pasirinkti, kur jodo daugiausia.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris