Į konkursą eis pakartotinai? Teisė užsiriša akis...

Deimantė Gruodė
2019-05-07
„Konkursų organizavimas tampa panašus į gero serialo prastai parašytą scenarijų“, - jau pripažįsta ir ministro pirmininko patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas po to, kai sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė skelbiąs naują konkursą į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigas. Mat nei pirmos vietos laimėtoja, nei už jos pasilikęs dabartinis įstaigos vadovas neįtiko. O štai Arvydą Skorupską, kuris laimėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus kėdę, ministras po teisinio ginčo vargais ne galais „palaimino“.
Į konkursą eis pakartotinai? Teisė užsiriša akis...

Ministras rankos nespaudė
„Du protingi žmonės gali išspręsti visus klausimus. Nematau didelės tragedijos: nesutapo nuomonės – teisme išsiaiškinome civilizuotai. Dabar konfliktas išspręstas ir toliau tęsime darbus“, - sako Arvydas Skorupskas, kurį ministras nenorom, tik ministerijai pralaimėjus bylą, paskyrė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriumi.
Atvykus į SAM pasirašyti darbo sutarties A.Skorupskui nenusišypsojo laimė ministrą išvysti gyvai ir paspausti jam ranką, nes šis, kaip teigiama, buvo išvykęs į didelę konferenciją. Bet naujai paskirtas ligoninės vadovas nenukabino nosies. „Geriausias pasveikinimas – darbo sutartis. Dar geresnis – priedas prie atlyginimo“, - geros nuotaikos nestokojo A.Skorupskas. Jis džiaugėsi, kad sveikata po pastarųjų išgyvenimų, kai ministras suabejojo jo nepriekaištinga reputacija, pagerėjo. „Ji tuoj pat atsistato, kai gauni darbo sutartį. Ją gavau ir esu laimingas“, - pridūrė.

Naujasis ligoninės vadovas nebijo, kad ministras toliau kaišios pagalius į ratus. O ir pykčio širdyje nelaiko.
„Oi, jei negalėčiau atleisti, gal ir dirbti būčiau nėjęs. Tiek ligoninė, tiek sveikatos sistema neturi priklausyti nuo asmeninių santykių. Tikiuosi, kad panašios pozicijos laikosi ministras ir mes normaliai judėsime į priekį.

Jokių perversmų, revoliucijų nesiruošiu daryti, nes darbuotojai dabar yra pavargę nuo įvairių pakeitimų ir naujovių. Visiems norisi stabilumo. Tad pirmiausia norėčiau užtikrinti ramybę ir stabilumą. O kai žmonės jausis stabiliai ir ramiai, ir įstaiga dirbs gerai. Kitas tikslas – kad tiek darbuotojai, tiek pacientai jaustųsi komfortiškai mūsų įstaigoje, kad neatsiliktume nuo medicinos mokslo naujienų, jog rezultatai bei galimybės augtų ir didėtų“, - sakė A.Skorupskas.
Vilniuje gyvenantis pokalbininkas teigė, kad kelsis į Panevėžį ir apsistos pas... uošvienę. „Gyvensiu pagerintomis sąlygomis. Mano uošvienė turbūt patenka į išimčių sąrašą – skųstis tikrai negaliu“, - sakė naujai iškeptas direktorius, kuris, panašu, nebijo, nei ministro, nei uošvienės.
 
Liko it musę kandę
O štai RVUL darbuotojams naujojo vadovo dar teks luktelėti. Sveikatos apsaugos ministras praėjusios savaitė pabaigoje paskelbė naują konkursą į šios ligoninės vadovo pareigas. Jam neįtiko nei konkurso laimėtoja Karoliniškių poliklinikos direktorė Jelena Kutkauskienė, nei antroje vietoje pasilikęs dabartinis vadovas Algimantas Pamerneckas. Pastarasis netgi kreipėsi į teismą skųsdamas konkurso rezultatus, bet nieko nepešė.
Kaip rašoma ministerijos atsakyme, ministras A.Veryga, įvertinęs STT ir VTEK pateiktą informaciją dėl konkurso laimėtojos J.Kutkauskienės, nusprendė jos neskirti į RVUL vadovės pareigas. Šių institucijų pateiktoje informacijoje nurodoma, kad ji pažeidė tam tikras taisykles derinant viešuosius ir privačius interesus, nesilaikė visų privalomų reikalavimų, kurie būtini siekiant išvengti viešųjų ir privačių interesų konflikto regimybės.

Eiti RVUL vadovo pareigas nebus skirtas ir antrosios vietos laimėtojas, nes jis, remiantis ministerijos atsakymu, teismo sprendimu taip pat yra pripažintas pažeidęs viešuosius ir privačius interesus.
RVUL vadovo konkursą planuojama skelbti gegužės mėnesį. „Kai tik sudėliosime iš naujo visas konkurso sąlygas, iškart paskelbsime. Tikrai greitai, mėnesio neužtruks – gegužę tikrai paskelbsim konkursą“, – BNS sakė ministras. A.Veryga teigė, kad dabartinis vadinamos Lazdynų ligoninės vadovas Algimantas Pamerneckas įstaigai vadovaus, kol bus išrinktas naujas direktorius.
 
Provincialumo sindromas
Neatmetama galimybė, kad tiek J.Kutkauskienė, tiek A.Pamerneckas minėtame konkurse gali dar kartą bandyti laimę.

„Nekomentuosiu nieko, kas susiję su konkursu“, - paskambinus telefonu į kalbas nesileido J.Kutkauskienė. A.Pamerneckas irgi užsitvėrė tylos siena: neatsiliepė telefonu, o referentė žadėjo mūsų klausimą jam perduoti. Ir vėl teko nusivilti: vadovas tylėjo.
„Tokį „pakartotinį dalyvavimą“ pavadinčiau provincialumo sindromu. Mat panaši situacija prieš dvejus metus jau buvo susiklosčiusi Šilutėje, kur asmuo, mero atleistas iš VšĮ Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo pareigų, vėl kandidatavo į tas pačias pareigas paskelbus konkursą vyriausiojo gydytojo vietai užimti. Tokį buvusio gydymo įstaigos vadovo elgesį Šilutės rajono savivaldybės meras be užuolankų viešai įvardino tam tikru žaidimu, trukdymu konkursui, o patį asmenį – kenkėju“, - prisiminė sveikatos teisės advokatas Arūnas Žlioba.

Kita vertus, teisine prasme naujas konkursas, pasak jo, yra kitas, t.y. bent jau laiko prasme skirtingas nuo ankstesniojo.
„Taip pat naujas konkursas gali skirtis ir sąlygomis, keliamomis kandidatui, bei kitais aspektais. Todėl griežtai teisine prasme kiekvienas asmuo gali dalyvauti konkursuose, nepriklausomai, kiek kartų jis yra dalyvavęs konkursuose anksčiau, ir šios teisės nepanaikina faktas, jog konkretus konkursas vykdomas į tas pačias pareigas. Pakartotinai dalyvauti, ar ne – moralinio lygmens klausimas, teisė šiuo atveju užsiriša akis“, - sakė teisininkas.

 

Komentaras
Ministro pirmininko patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas: 

- Tiesą sakant, naujų sąlygų ir reikalavimų nemačiau, gal bus reikalaujama aukščiausio akademinio laipsnio (tokiu atveju negalėtų dalyvauti abu), bet pagal ankstesnio konkurso reikalavimus kliūčių dalyvauti, nebūdamas teisininku, nematau, nebent atsitiktų taip, kad abu minėti asmenys iki konkurso paskelbimo teismo (ne VTEK ar STT) būtų pripažinti padarę nusikaltimą (baudžiamojo nusižengimo neužtektų).
Bet būkime kantrūs, palaukime sąlygų ir tada bus galima įvertinti. Bet kokiu atveju konkursų organizavimas tampa panašus į gero serialo prastai parašytą scenarijų. Kas mėgsta „Game of Thrones“ supras... 
 
Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė:

- SAM tikisi ir siunčia viešai žinią, kad konkurse dalyvautų nepriekaištingos reputacijos pretendentai, galintys ne tik iš anksto įvertinti tinkamumą eiti įstaigos vadovo pareigas, bet ir nepriekaištingai bei profesionaliai vadovauti vienai svarbiausių šalies gydymo įstaigų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      V.Brukienė: monotonija mane žudo

      V.Brukienė: monotonija mane žudo

      „Esu maksimalistė. Jei jau karjeros – noriu maksimumo, jei šeimos – daugiavaikės. Man visur reikia spausti daugiausiai“, – sakė „P...
      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

      Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

      razinka


      Sveika šeima


      Soliariumai – žalinga atgyvena?

      „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Pirmą kartą paskiepyta nuo melanomos

      „Užuot sėdėjęs, laukęs bei tikėjęsis, kad vėžys niekada negrįš, turiu galimybę apsimauti bokso pirštines ir pakovoti“, – sako pirmasis pasaulyje individualizuotos melanomos vakcinos sulaukęs britas Steve’as Youngas. Mokslininkams atvėrus naują puslapį kovoje su vėžiu, tikimasi, kad novatori&scaro...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris