Juodoji rinka įsisuko į skiepų sertifikatų padirbinėjimą

Gustė Valantinavičiūtė
2021-06-14
Vokietijoje nuo birželio 1 dienos įvedus Europos Žaliąjį pasą, policijos pajėgos susidūrė su naujais iššūkiais – interneto rinkoje plinta skiepų nuo koronaviruso sertifikatų padirbiniai. Tad šalies valdžiai teko įsteigti specialią komandą kovai su vis didėjančia suklastotų vakcinų sertifikatų juodąja rinka.
Juodoji rinka įsisuko į skiepų sertifikatų padirbinėjimą
Vokietijoje sertifikato, liudijančio, kad asmuo paskiepytas nuo koronaviruso, klastojimas, kuris vyksta „Telegram Messenger“ platformoje, apima ir ne tik vakcinavimą įrodančius dokumentus, bet ir netikrus pasiūlymus skiepytis, kurie tiesiog vilioja žmones mokėti pinigus.

Nenori skiepytis, bet trokšta laisvių
Norintys gauti skiepų pasą turi būti pasiskiepiję Europos Sąjungoje patvirtintomis vakcinomis. Iš Europos vaistų agentūros (EMA) patvirtintų skiepų nuo koronaviruso visiems, išskyrus „Johnson & Johnson“ („Janssen“), reikia dviejų vakcinų su kelių savaičių ar mėnesių pertrauka. Vokietijoje iki vasaros pradžios daugiau nei 44 proc. suaugusiųjų buvo paskiepyti bent kartą, o daugiau nei 18 proc. gyventojų buvo gavę abi vakcinas nuo COVID-19.
 
Kelno policija praneša, kad sukčiai bendrauja per šifruotą žinučių tarnybą, o tai ganėtinai apsunkina tyrimus. Todėl policijai dar nepavyko nustatyti problemos masto nacionaliniu lygiu. Vis dėlto aišku viena yra – kai kurie žmonės būna apgauti, mokėdami apie 100 eurų ir negaudami nieko.
 
Sertifikato, liudijančio, kad asmuo paskiepytas nuo koronaviruso, klastojimas, kuris vyksta „Telegram Messenger“ platformoje, apima ir ne tik vakcinavimą įrodančius dokumentus, bet ir netikrus pasiūlymus skiepytis, kurie tiesiog vilioja žmones mokėti pinigus. Dažniausiai tokioje rinkoje naudojama kriptovaliuta, panašiai veikia ir internetinės juodosios narkotikų ir ginklų rinkos.
 
Šios dar ganėtinai naujos rūšies nusikaltimų specialistas Miro Dittrichas teigė, kad „Telegram“ programėlė tapo ir antivakcinininkų reiškimosi erdve. Anot M.Ditrricho, prieš skiepus pasisakantys asmenys abejoja vakcinų nauda, kalba apie jų daromą žalą ir dažnai neigia oficialius pandemijos duomenis. Tiesa, galimybė patekti į restoranus, gauti įvairias laisvalaikio paslaugas, keliauti į užsienį vilioja ir prieš skiepus pasisakančius asmenis, tad padirbtais skiepų pasais nori pasinaudoti ir antivakcinininkai. 
 
L.S. skaičius
150
- tiek eurų Vokietijos juodojoje rinkoje prašome už du padirbtus skiepų sertifikatus.
 
Policijai darbo netrūksta
Naujai įsteigtas padalinys Kelno mieste jau visu pajėgumu tiria tokio pobūdžio nusikaltimus. Kaip teigia pareigūnų atstovė Nicole Gentner, šiuo metu Kelno policininkai apklausia net šešis įtariamuosius dėl COVID-19 sertifikatų padirbinėjimo. Tiems, kurie prisipažįsta išdavę ar naudoję padirbtus pažymėjimus, taikomos griežtos bausmės, įskaitant net ir galimas laisvės atėmimą.
 
Praėjusį mėnesį policija atliko kratą gydytojo iš Miuncheno, įtariamo sukčiavimu dėl vakcinos sertifikatų, klinikoje, pranešė Vokietijos tinklalapis „Merkur“. Valstybės prokurorė Juliane Grotz teigė, kad tuščius pažymėjimus galima lengvai užsisakyti internete, o ir gydytojų antspaudus interneto erdvėje susiveikti nėra sunkumų. Tad sukčiavimo mastai nemažėja. Be to, prokurorės teigimu, internetiniai sukčiai taip pat rado individualius skiepijimo numerius – pažymėjimo dalį – nuotraukose, kurias skiepyti žmonės paskelbė socialiniuose tinkluose.
 
Tiesa, tokie suklastoti vakcinų gavimo pažymėjimai užfiksuoti ne tik didesniuose Vokietijos miestuose kaip Miunchenas ar Kelnas, bet ir Veimare, Kamenze, Hamburge. Tad padirbtų sertifikatų banga Vokietijoje kol kas neslopsta. 
Viename „Telegram“ kanale pasirodžiusiame pasiūlyme buvo parašyta: „Užsakymas su antspaudu trunka 1-3 dienas. Mes suteiksime jums pažymėjimą ir antspaudą bei „BioNTech“ arba „AstraZeneca“ lipduką ir parašą ant antspaudo.“ Rašoma, kad juodojoje rinkoje tokie du sertifikatai kainuoja apie 150 eurų.
 
Likusi Europa laukia legalaus paso
ES teigia, kad naujasis „Digital Covid“ sertifikatas, kuris jau nuo pirmadienio prieinamas Lietuvoje, yra pakankamai saugus, nes duomenys yra QR kode, kurį reikia nuskaityti. Turėtojas elektroniniu būdu tikrinamas centrinėje ES duomenų bazėje. ES reglamentas dėl COVID-19 paso pažymėjimo ketina įsigalioti jau nuo liepos 1 dienos ir tuomet 27 Europos Sąjungos valstybės narės pradės naudotis šia sistema.
 
Siekiama, kad ES piliečiai galėtų keliauti po Europą be papildomų koronaviruso testų ar būtinybės karantinuotis. Ši technologija taip greitai atsirado ir išplito, nes šalims itin svarbu padėti turizmo sektoriui veikti. 
 
Birželio 1 dieną tokius pažymėjimus jau pradėjo išduoti septynios šalys: Bulgarija, Kroatija, Čekija, Danija, Graikija, Lenkija. Tarp šių šalių atsirado ir Vokietija, kuri šiuo metu kovoja su sertifikatų padirbinių banga juodojoje interneto rinkoje. Tuo metu Jungtinė Karalystė kuria savo skaitmeninį COVID-19 sertifikatą, tačiau dar nepasiekė susitarimo su ES dėl abipusio pripažinimo. 
 
„ES nacionalinės sveikatos priežiūros institucijos ketina laikyti savo piliečių asmens duomenis, tačiau patikrinus QR kodą asmens duomenys nebus perduodami į centrinius elektroninius vartus Liuksemburge“, – sako ES Komisija. Teigiama, kad skaitmeninis sertifikatas parodys asmens vakcinacijos būseną, nesvarbu, ar jis turi imunitetą nuo persirgtos koronaviruso infekcijos, ar COVID-19 testo rezultatą.

Tarp kitko
Praėjus parai po oficialaus galimybių paso Lietuvoje pristatymo gegužės 21 dieną užregistruotas domenas gpasas.it. Klaidinančiame puslapyje teigiama, kad GP negaus tie, kurie vėluoja mokėti mokesčius, turi skolų, yra teisti ar perkantys žalingas prekes. Autoriai taip pat išvardinta 20 esamų ir būsimų vietų, į kurias patenkant reikės galimybių paso. Dalis jų yra neaptartos Vyriausybėje ir išgalvotos.
Internetinių domenų paieškos sistema who.is tinklalapyje skelbia, kad klaidinantį elektroninį adresą gegužės 21 dieną įregistravo  U.Kiguolis ir organizacija „Esolutions“, Lietuvoje geriau žinoma kaip UAB „Elektroniniai sprendimai“.
Registrų centras kreipėsi į policiją su prašymu įvertinti tinklalapyje gpasas.it pateikiamą klaidinančią informaciją.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Senjorų liūdesį vaiko kultūra

      Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris