Vilniaus dangoraižių apsuptyje – „Eglės reabilitacijos centro“ oazė

Miglė Petkutė
2024-09-27
Sostinėje duris atvėręs naujasis „Eglės reabilitacijos centras“ kviečia vilniečius atgauti jėgas ne tik po darbo valandų, bet ir dienos viduryje, per pietų pertrauką. „Mūsų klientai, kurie lankydavosi Druskininkuose ir Birštone, vis sakydavo, kaip būtų gerai, jeigu atsirastumėte arčiau mūsų namų“, – įgyvendintu sumanymu džiaugėsi „Eglės sanatorijos“ generalinis direktorius Artūras Salda. Jo teigimu, planas ir buvo įkurti reabilitacijos centrą pačioje Vilniaus širdyje – ten, kur reabilitacijos paslaugų reikia labiausiai.
Vilniaus dangoraižių apsuptyje – „Eglės reabilitacijos centro“ oazė
„Eglės reabilitacijos centras“ įsikūrė biurų komplekse, prekybos centro „Panorama“ pašonėje, verslo centre CORE.

Arčiau klientų
 

„Šiais laikais, kai daug kalbame apie darbo ir poilsio balansą, itin svarbu, kad „Eglės reabilitacijos centras“ įsikuria biurų pastate, kur dažniausiai visi skuba, lekia, ne visada suspėja pasirūpinti sveikata. Todėl mes, atlikdami svarbią misiją – sugrąžinti ir stiprinti gyventojų sveikatą, – nusprendėme žengti žingsnį arčiau klientų. Tiems, kurie daug sėdi, skuba, nepailsi, sanatoriją atnešėme prie pat durų ir tarėme: štai, mes galime jums padėti atrasti balansą per pietų pertrauką, prieš darbą, po darbo. Jeigu turite gerą darbdavį, galbūt jis ir darbo metu jus išleis investuoti į sveikatą“, – iškilmingo renginio metu žodį tarė Eglės sanatorijos“ generalinis direktorius Artūras Salda.

 
„Eglės reabilitacijos centras“ įsikūrė biurų komplekse, prekybos centro „Panorama“ pašonėje, verslo centre CORE. Investicijos į naująjį centrą siekia daugiau kaip 2 mln. eurų. „Vienas didžiausių iššūkių įrenginėjant centrą buvo rasti sprendimą su pastato valdytojais, kai jie išgirdo, jog mes čia, miesto centre, norime baseino. „Jūs turbūt juokaujate! Pastatas jau stovi, kaip įmanoma tai padaryti“? – tokia buvo pirmoji statytojų reakcija. Bet kai kūrybiškai pažiūri, suvedi protingas galvas ir turi noro tai padaryti, galima įgyvendinti sudėtingiausią idėją“, – įsitikinęs generalinis direktorius.
 
A.Salda pasakoja, kad ambicinga mintis – įkurti centrą sostinės širdyje – kilo prieš trejus metus, įsiklausius į klientų prašymus atverti sanatorijos duris arčiau jų namų ir taip sumažinti kelionėse gaištamą laiką.
Beveik tūkstančio kvadratinių metrų patalpų lokacija pasirinkta neatsitiktinai. Buvo siekta, kad procedūromis galėtų mėgautis daug plušantys, didžiąją laiko dalį sėdintys darbuotojai.
 
„Pirmiausia ieškojome didelių patalpų, – pasakojo A.Salda. – Norėjome, kad jos būtų miesto centre, kur patogus susisiekimas. Tad ši vieta, esanti ant kelių miesto arterijų – Ukmergės, Geležinio Vilko gatvių sankirtos, – puikiai atitiko mūsų lūkesčius. Trečias veiksnys buvo galimybė patogiai privažiuoti bei pastatyti automobilį. Be to, matėme, kad čia yra daug potencialių klientų – pakankamai jaunų žmonių, kurie dirba sėdimą darbą, turi mažai galimybių savimi pasirūpinti. Matėme, jog reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų poreikis yra didžiulis, o eilės – milžiniškos. Žmonės serga labiau, negu reikėtų. Dėl šios priežasties į Vilnių atvežėme tai, ką turime geriausio Europoje, – gydomąjį durpinį sapropelinį purvą ir mineralinį vandenį. Tikimės, kad atnešus geriausias sanatorinio gydymo tradicijas į miestą, atidarius reabilitacijos centrą, teikiant paslaugas darbuotojams šalia biuro, jie galės daugiau dėmesio skirti sveikatai. Galime pasidžiaugti, kad jau yra ne vienas ir ne du darbdaviai, darbuotojams nupirkę „Eglės reabilitacijos centro“ procedūrų paketus.“
 
Beje, „Eglės sanatorija“ spėjo atidaryti dar du kitus centrus: vieną – Vilniuje, o kitą – Kaune.



 
Siūloma apsilankyti profilaktiškai
 
„Eglės sanatorijos“ medicinos vadovas doc. dr. gydytojas neurochirurgas Kęstutis Skauminas priminė, kad svarbu sveikata rūpintis iš anksto, profilaktiškai, o ne kai prireikia ilgalaikių reabilitacijos procesų.
 

„Mano įsitikinimu, turi būti teikiama preventyvi medicina, turime pagaliau atsigręžti į žmogaus sveikatą, o ne į ligų gydymą. Kadangi centras yra Vilniuje, biurų kvartale, suprantama, negalėjome čia atvežti miško, kraštovaizdžio ir gryno oro. Todėl stengiamės kurti sanatorijos atmosferą tik įėjus, kad žmogus sulėtėtų, įsiklausytų, ką jam sako kūnas, ką signalizuoja pasąmonė. Būna, žmonės ateina ir domisi procedūromis, o gydytojas klausia, kokios sveikatos problemos jį kamuoja. Žmogus atsako: aš neturiu sveikatos problemų, vadinasi, man čia neateiti? Reikia ateiti! Iš tikrųjų visi suprantame, kad yra visas sąrašas pagrindinių žmoniją sargdinančių ir lėtines neinfekcines ligas sukeliančių veiksnių: hipodinamija, netaisyklinga kūno laikysena, tam tikra fizinė kondicija, kuri susijusi su sėdimu darbu. Biure žmonės išsėdi prie kompiuterio po septynias dešimt valandų, mažai juda arba nejuda išvis“, – pasakojo „Eglės sanatorijos“ medicinos vadovas doc. dr. gydytojas neurochirurgas Kęstutis Skauminas.

 
Nemažai jaunuomenės nesuvokdami žaloja savo sveikatą – skausmus gali sukelti ir netinkama laikysena, ir per didelė įtampa.
 
„Šiuolaikiniai statistikos duomenys rodo, kad ypač jaunoji karta turi daugybę laikysenos problemų. Anksti prasideda degeneracinės stuburo ligos, pirmuosius pokyčius pastebime jau nuo dvidešimt penkerių metų. Sveikata pasirūpinti niekada ne vėlu. Na, o jeigu esate sveikas žmogus, pats laikas stiprinti sveikatą. Beje, žmonės net nesusimąsto, kokius biocheminius molekulinius procesus mūsų organizme paleidžia nuolatinis stresas, perdegimas dėl darbo krūvio ar psichologiniai išgyvenimai. Todėl reabilitacijos centruose viskas yra apgalvota, pradedant fone skambančia muzika, baigiant minėtais sveikatinimo ir reabilitacijos metodais. Šiame centre įrengėme ir druskų kambarį, vadinamąją haloterapiją. Gydymas druska prisotintu oru ypač padeda, kai žmogus turi kvėpavimo problemų. Urbanistinėje aplinkoje oro užterštumas padidina lėtinių kvėpavimo takų ligų skaičių“, – aiškino medicinos vadovas.
 
Viena ilgiausiai dirbančių „Eglės sanatorijos“ darbuotojų – vyriausioji kineziterapeutė Lina Žukauskienė teigia, kad kineziterapija išlaiko svarbią poziciją, nes būtent ši procedūra pagelbėja ištikus įvairaus tipo ir sunkumo skausmams.
 

„Šiuolaikinės mokslo technologijos daro viską, kad žmogus kuo mažiau judėtų. Dėl nuolatinio sėdėjimo dažniausiai pasireiškia nugaros skausmai. Be abejo, mes galime jam padėti. Viena pagrindinių procedūrų yra kineziterapija. Pasitelkdamas fizioterapiją kineziterapeutas gali nuskausminti geliančią vietą, tada skausmas irgi palengvėja“, – kalbėjo vyriausioji kineziterapeutė Lina Žukauskienė.

 
L.Žukauskienė džiaugiasi, kad penkiasdešimt dvejus metus gyvuojanti sanatorija išlaiko prestižą ir nuolat juda į priekį: „Nuolat augame, tobulėjame, įsivedame naujoves, išsaugodami ir geriausias tradicijas. Pavyzdžiui, vertikalios vonios: šis metodas yra senas, bet gyvuoja tiek daug metų. Tai yra vienos mėgstamiausių ir efektyviausių procedūrų – mūsų klientai jas itin mėgsta ir rekomenduoja kitiems. Daugybę metų matau, kad į sanatoriją važiavo tėvai, dabar važiuoja vaikai ir anūkai. Kineziterapijoje keitėsi viskas, bet niekada nesikeitė požiūris į žmogų, į klientą. Mūsų vertybės – sveikatinimas, prevencija – visada yra, buvo ir bus.“


 
Mineralinis vanduo – tiesiai iš gręžinio
 
Atidarymo renginyje dalyvavę svečiai turėjo unikalią galimybę susipažinti su teikiamomis procedūromis, kurių spektras šiame centre – platus. Centro specialistė Ona papasakojo apie mineralinės vonios naudą pabrėždama, kad ši procedūra švelniai masažuoja kūną, gerina kraujotaką, atpalaiduoja raumenis, malšina nugaros, sąnarių skausmus, šalina stresą. „Ši vonia yra unikali – joje atliekama mineralinės perlinės vonios procedūra bei povandeninis masažas. Gydomąjį mineralinio vandens poveikį papildo į vandenį pučiamas žemesnės temperatūros oras, kuris sukuria lengvo atpalaiduojančio masažo poveikį. O povandeninio masažo metu, vandens srovė sukuria pulsuojančią vibraciją, persiduoda į kūną ir išjudina giliausius audinių sluoksnius. Tai yra vadinamoji pasyvioji mankšta, kai žmogui reikia tik truputį pasiversti nuo vieno šono ant kito ir mes jį visą išmasažuojame“, – procedūros privalumus vardijo specialistė.

 
FMR gydytojui paskyrus procedūrą, pagal gydytojo nurodymus specialistai nustatyto būtent tam pacientui tinkamiausias procedūrų detales, idant gydymas būtų efektyviausias: „Temperatūrų skirtumas treniruoja odos kraujagysles, persiduoda vidaus organams ir centrinei nervų sistemai. Mineralinio vandens vonioje ypač svarbus ir gydomasis šiluminis veiksnys, nes mineraliniame vandenyje organizmas pasisavina šilumą net 1,5 karto daugiau nei gėlame. Tai be galo maloni ir naudinga procedūra. Galima apsilankyti ir vienkartinei procedūrai, tačiau didžiausia visų mineralų nauda yra pasiekiama atliekant tam tikrą procedūrų kursą.“
 
Reabilitacijos centro specialistė Aleksandra pasakojo apie kitą centro siūlomą paslaugą – klientai gali pasimėgauti durpinio purvo aplikacijų procedūromis. „Durpinį purvą naudojame visam kūnui padengti, išskyrus krūtinės sritį ir veidą. Purvas turi platų gydomąjį poveikį – stiprina imuninę sistemą, gerina audinių ir organų kraujotaką ir limfos apytaką, tai ypač naudinga po įvairių traumų ar sąnarių uždegimų. Ši procedūra neturėtų būti vienkartinė, rekomenduojama apsilankyti bent penkis kartus, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas“, – pasakojo specialistė.
 
Medicinos vadovas K.Skauminas papasakojo nuo ko prasideda paciento kelias. Užsiregistruoti galima telefonu, internetu arba užėjus į centrą. „Reabilitacijos centre teikiamos procedūros, kurias galima įsigyti be gydytojo konsultacijos, tačiau didžioji dauguma procedūrų rekomenduojamos su fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacija dėl pačių pacientų saugumo. Naujajame „Eglės reabilitacijos centre“ teikiama ir pradinė bei ambulatorinė reabilitacija, apmokėta iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, jei pacientas atvyksta su gydytojo siuntimu“, – pasakojo K.Skauminas.

 

Darbuotojų poreikis auga

 
Šiuo metu „Eglės reabilitacijos centre“ yra sukurta penkiolika naujų darbo vietų, o įsibėgėjus darbams jų planuojama apie šešiasdešimt. Net šventinio atidarymo metu A.Salda kėlė opią sveikatos sektoriaus problemą – vis dar trūksta medikų, ypač sudėtinga suburti dideles, kvalifikuotas komandas. „Džiugu, kad pavyko surinkti pirminę komandą, tikimės, jog pavyks įdarbinti dar apie penkiasdešimt darbuotojų. Planuojame plėstis ir atidaryti daugiau reabilitacijos centrų Lietuvoje, nes paslaugų reikia ne tik vilniečiams ar kauniečiams. Dabar žiūrime į visą Lietuvą ir tikriname, kur galėtų atsirasti „Eglės sanatorijos“ centrai“, – sakė A.Salda.
 
K.Skauminas pabrėžė, kad sveikatinimo ir medicininės reabilitacijos procese dalyvauja įvairių specialybių darbuotojai: „Reikia paminėti, kad komandose yra ne tik fizinės medicininės reabilitacijos gydytojai, bet ir kineziterapeutai, ergoterapeutai, bendrosios praktikos slaugytojai, gydomojo masažo specialistai, medicinos psichologai, klinikiniai logopedai. Šiuo metu tikrai dar priimtume gydytojų ir kineziterapeutų dirbti pusantro etato. Dar mums reikalingi ir bendrosios praktikos slaugytojai, specialistai, dirbantys su gydomosiomis procedūromis. Iki sausio mėnesio planuojame plėsti veiklą, todėl darbuotojų tikrai dar prireiks.“
 
Pašnekovas minėjo, kad norą dirbti skatina sanatorijos keliama vertybė padėti kelti medicinos kartelę Lietuvos mastu. „Man buvo svarbu, kad pagrindinė „Eglės sanatorijos“ kryptis – stiprinti mediciną. Šiai linijai esant prioritetine, dirbti čia yra vienas malonumas. Idėjų daug, praėjusių metų pabaigoje buvo patvirtinta nauja medicinos strategija, todėl pasiraitoję rankoves kimbame į darbus ir po truputį ją vedame link įgyvendinimo“, – sakė K.Skauminas.

 
Komentarai
 
„Eglės sanatorijos“ regiono vadovė Simona Stakauskienė:

- Šiandien čia, su jumis yra nuostabi komanda, savo srities profesionalai, dėl kurių yra pasiektas aukštas rezultatas. Planus pavyko realizuoti ir statybų aikštelę paversti fantastišku reabilitacijos centru. Buvo daug iššūkių, atsirado ne vienas žilas plaukas, bet mums pavyko viską padaryti taip, kaip įsivaizdavome. Šiame centre dirba profesionalai, kurie ne tik patars, paskirs tinkamą procedūrą, papasakos, kuris gydymas yra tinkamiausias, bet ir bus nusiteikę padėti čia ir dabar.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėja Ramunė Andriušaitienė:
 
- Mes, lietuviai, esame laimingi turėdami aukšto lygio medicininę reabilitaciją. Į mus žiūri kitos šalys. Ne paslaptis, kad bendraujame su Ukraina – ten medicininė reabilitacija yra suprantama tik kaip fizioterapija. Turbūt visiems yra žinoma, kad atėjus penktadieniui ir šeštadieniui kelyje Vilnius-Druskininkai susidaro kamščiai. Esame tokie darboholikai, jog pasibaigus darbingai savaitei nusprendžiame, kad viskas, užteks, daugiau nebepatempsime ir išvažiuojame į Druskininkus, Birštoną ar kitas reabilitacijos įstaigas, kad galėtume atsigauti. Todėl tikiuosi, kad tas kamštis šiek tiek sumažės ir vilniečiai galės gauti procedūras gyvenamajame mieste.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris