„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tras“ – gy­dy­mo ir ino­va­ci­jų efek­ty­vus de­ri­nys

Greta Vanagienė
2024-06-28
„Me­di­ci­nos tie­kė­jai tvir­ti­no, kad nė vie­no­je ant­ri­nio ly­gio gy­dy­mo įstai­go­je nė­ra to­kios įran­gos, kaip tu­ri­me čia – vis­kas tik nau­jau­sios kar­tos“, – ro­dy­da­mas pa­žan­giau­sią me­di­ci­nos tech­ni­ką sa­ko ži­no­mas ša­lies ver­sli­nin­kas, pre­ky­bos tin­klo „Nor­fa“ įkū­rė­jas, o da­bar ir „Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tro“ stei­gė­jas Dai­nius Dun­du­lis. Nau­jo­sios įstai­gos va­do­vas – aka­de­mi­kas, prof. ha­bil. dr. Kęs­tu­tis Stru­pas.
„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tras“ – gy­dy­mo ir ino­va­ci­jų efek­ty­vus de­ri­nys
„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tro“ ašis – nuo­sa­va ste­ri­li­za­ci­nė. Ją pa­dė­ję su­pro­jek­tuo­ti vo­kie­čių kom­pa­ni­jos „MMM Group“ spe­cia­lis­tai yra vie­ni stip­riau­sių ir ko­ky­biš­kiau­sių to­kios įran­gos ga­min­to­jų pa­sau­ly­je.

Prie star­to li­ni­jos sto­vin­čio­je net de­vy­nių tūks­tan­čių kvad­ra­ti­nių met­rų me­di­ci­nos įstai­go­je – nuo­sa­va ste­ri­li­za­ci­nė, vie­nin­te­lė Bal­ti­jos ša­ly­se ge­ne­ti­kos la­bo­ra­to­ri­ja, gal­vos svai­gi­mams ir pu­siau­svy­ros su­tri­ki­mams nu­sta­ty­ti bei gy­dy­ti skir­ta TRV ro­ta­ci­nė kė­dė ir dau­ge­lis ki­tų aukš­čiau­sią me­di­ci­nos pa­žan­gą ro­dan­čių moks­lo ste­buk­lų.

At­lie­kų per­dir­bi­mo ma­ši­nos – dar vie­nas ko­zi­ris, ke­lian­tis kar­te­lę di­džio­sioms ša­lies gy­dy­mo, ir ne tik, įstai­goms.

„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tro“ va­do­vas aka­de­mi­kas, prof. ha­bil. dr. Kęs­tu­tis Stru­pas:
- Mums ne­sve­ti­mi Eu­ro­pos Są­jun­gos ža­lio­sios ener­gi­jos tva­ru­mo kri­te­ri­jai. Vi­sos at­lie­kos, ku­rios lie­ka po dar­bo, pri­va­lo bū­ti per­dirb­tos taip, kad iš jų vė­liau dar bū­tų ga­li­ma iš­gau­ti ener­gi­jos.


Pa­sak D.Dun­du­lio, tai, kad už „Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tro“ vai­ro stos prof. K.Stru­pas, – svar­bus lai­mė­ji­mas. Pa­ty­ręs me­di­ci­nos asas kon­sul­ta­vo tiek pro­jek­tuo­jant, tiek vyk­dant vi­sus pro­ce­sus, pa­dė­jo už­sa­ky­ti įran­gą. Su pas­ta­ruo­ju ir lei­džia­mės į ap­žval­gi­nę eks­kur­si­ją pa­žiū­rė­ti, kaip at­ro­do šiuo­lai­ki­nės kar­tos me­di­ci­nos cen­tras.

Nuo­sa­va ste­ri­li­za­ci­nė – už­kar­da in­fek­ci­joms


„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tro“ ašis – nuo­sa­va ste­ri­li­za­ci­nė. Ją pa­dė­ję su­pro­jek­tuo­ti vo­kie­čių kom­pa­ni­jos „MMM Group“ spe­cia­lis­tai yra vie­ni stip­riau­sių ir ko­ky­biš­kiau­sių to­kios įran­gos ga­min­to­jų pa­sau­ly­je.

Įreng­ta se­ki­mo sis­te­ma lei­džia kon­tro­liuo­ti in­stru­men­tų ju­dė­ji­mą, pa­nau­do­ji­mą. Kar­tu li­go­ni­nė ga­li ste­bė­ti in­stru­men­tų nu­si­dė­vė­ji­mą. Ste­ri­li­za­to­riai tu­ri ir dvi­gu­bą ste­ri­li­za­ci­jos kon­tro­lės sis­te­mą, už­tik­ri­nan­čią, kad ste­ri­li­za­ci­ja bū­tų at­lik­ta tin­ka­mai.

Ve­ži­mė­lių plo­vi­mo ma­ši­na – smar­kiai per­so­na­lo dar­bą pa­leng­vi­nan­ti įran­ga, ku­rios dė­ka ne­be­rei­kia ran­ko­mis plau­ti trans­por­ta­vi­mo ve­ži­mė­lių, spin­te­lių, ste­ri­li­za­ci­nių kon­tei­ne­rių ar ki­tos stam­bios įran­gos.

Vie­nin­te­lė įran­ga Bal­ti­jos ša­ly­se

Gy­dy­mo įstai­gos pa­si­di­džia­vi­mas – vie­nin­te­lė Bal­ti­jos ša­ly­se tu­ri­ma iš­skir­ti­nė ge­ne­ti­kos la­bo­ra­to­ri­jos įran­ga. Jo­je ga­li­ma iš­si­tir­ti, ko­kio­mis li­go­mis tu­ri­me po­lin­kį su­sirg­ti. Tu­rė­da­mi šią in­for­ma­ci­ją, šei­mos gy­dy­to­jai ži­nos, į ką at­kreip­ti dau­giau dė­me­sio.

Pa­si­di­džia­vi­mo ver­ta ir vie­nin­te­lė ša­ly­je svei­ka­tos ty­ri­mų apa­ra­tū­ros ba­zė. Nau­jo­vių ei­lu­tė­je – vaiz­do nis­tag­mog­ra­fi­jos sis­te­ma ir jos TRV ro­ta­ci­nė kė­dė, skir­ta nu­sta­ty­ti ir gy­dy­ti gal­vos svai­gi­mus bei pu­siau­svy­ros su­tri­ki­mus.



Pa­si­di­džia­vi­mo ver­ta ir vie­nin­te­lė ša­ly­je svei­ka­tos ty­ri­mų apa­ra­tū­ros ba­zė. Nau­jo­vių ei­lu­tė­je – vaiz­do nis­tag­mog­ra­fi­jos sis­te­ma ir jos TRV ro­ta­ci­nė kė­dė, skir­ta nu­sta­ty­ti ir gy­dy­ti gal­vos svai­gi­mus bei pu­siau­svy­ros su­tri­ki­mus. 

Pa­cien­tui į au­sį pu­čiant šil­to ar šal­to oro sro­vę pro­vo­kuo­ja­mas gal­vos svai­gi­mas ir ste­bi­mi ne­va­lin­gi akių ju­de­siai. VNG sis­te­ma lei­džia ste­bė­ti akių ju­de­sius, o pa­žan­gūs pro­gra­mi­nės įran­gos mo­du­liai bei in­fra­rau­do­nie­ji spin­du­liai pa­de­da leng­viau įver­tin­ti ty­ri­mo re­zul­ta­tus, nu­sta­ty­ti, ku­rio­je ves­ti­bu­li­nio apa­ra­to pu­sė­je yra iš­trū­kę oto­li­tai.

Stu­bu­rui gy­dy­ti – dar vie­na pa­žan­gi nau­jie­na – stu­bu­ro tem­pi­mo sis­te­ma DRX9000, pa­cien­tams do­va­no­jan­ti ga­li­my­bę be chi­rur­gi­nio gy­dy­mo su­ma­žin­ti ne­si­bai­gian­tį nu­ga­ros skaus­mą.

Der­ma­to­lo­gi­jos sri­ty­je „Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tras“ ne­abe­jo­ti­nai ste­bins net la­biau­siai pa­ty­ru­sius šios sri­ties spe­cia­lis­tus. La­ze­riai, ku­riais ga­li pa­si­gir­ti įstai­ga, ga­li efek­ty­viai gy­dy­ti įvai­rias odos pro­ble­mas, įskai­tant raukš­les, pig­men­ta­ci­ją. Ra­si­te čia ir nau­jau­sią me­di­ci­nos tech­no­lo­gi­ją – spin­du­lių ka­bi­ną „MedLight UV“, skir­tą to­kioms odos li­goms kaip pso­ria­zė ar der­ma­ti­tas gy­dy­ti.

Aukš­čiau­si diag­nos­ti­kos stan­dar­tai

Gy­dy­mo įstai­gos va­do­vas įsi­ti­ki­nęs: šian­die­nos iš­šū­kiai ope­ra­ci­nė­je yra di­des­ni nei va­kar. Mat pa­cien­tai – vy­res­nio am­žiaus, tu­rin­tys dau­giau kom­plek­si­nių pa­to­lo­gi­jų. GE HealthCare anes­te­zi­jos sis­te­ma „Ca­res­ta­tion™ 750“ su pa­žan­giau­sio­mis anes­te­zi­jos tie­ki­mo tech­no­lo­gi­jo­mis su šiais iš­šū­kiais tvar­ko­si leng­viau, efek­ty­viau ir tiks­liau.

„Ca­res­ta­tion™ 750“ anes­te­zi­jos apa­ra­tas yra mo­der­ni, su­dė­tin­ga bet leng­vai val­do­ma anes­te­zio­lo­go dar­bo vie­ta. O ma­žo srau­to pro­gra­mi­nė įran­ga „Low Flow“ lei­džia pa­lai­ky­ti at­vi­rus pa­cien­to plau­čius, kas pa­de­da žen­kliai su­ma­žin­ti po­ope­ra­ci­nių kom­pli­ka­ci­jų ti­ki­my­bę.

Tu­ri­mos diag­nos­ti­nės įran­gos ba­zė – „SIGNA™ Pio­ne­er“ mo­de­lio 3 tes­lų mag­ne­ti­nio re­zo­nan­so to­mog­ra­fi­jos apa­ra­tas, ku­riuo ga­li­ma at­lik­ti ne tik vi­sus įpras­ti­nius, bet ir mo­der­niau­sius šiuo­lai­ki­nė­se uni­ver­si­te­ti­nio ly­gio li­go­ni­nė­se at­lie­ka­mus MRT ty­ri­mus. Įren­gi­ny­je yra įdieg­tos dirb­ti­nio in­te­lek­to al­go­rit­mų pa­grin­du vei­kian­čios tech­no­lo­gi­jos. Jos lei­džia gau­ti aukš­tes­nės ko­ky­bės vaiz­dus bei žen­kliai su­trum­pin­ti ty­ri­mų truk­mę. Kli­ni­kos pa­cien­tams ty­ri­mas šiuo apa­ra­tu truks iki dvie­jų kar­tų trum­piau, nei jis bū­tų at­lik­tas įpras­ti­ne įran­ga.



„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tre“ – ir še­šios netolimoje ateityje numatomos būti ro­bo­ti­zuo­tos ope­ra­ci­nės.

O štai aukš­čiau­sios eks­per­ti­nės kla­sės rent­ge­no kom­piu­te­ri­nės to­mog­ra­fi­jos apa­ra­tu „Re­vo­lu­tion Apex“ ga­li­ma at­lik­ti vi­sų ti­pų kom­piu­te­ri­nės to­mog­ra­fi­jos ty­ri­mus pa­cien­tams, ne­pri­klau­so­mai nuo jų am­žiaus ar kū­no ma­sės in­dek­so. Šiuo me­tu tai yra vie­nin­te­lis kom­piu­te­ri­nės to­mog­ra­fi­jos apa­ra­tas Lie­tu­vo­je, ku­riuo ga­li­ma at­lik­ti iš­sa­mų šir­dies ty­ri­mą, ne­pri­klau­so­mai nuo pul­so daž­nio. Daž­niau­siai bū­tent per­ne­lyg aukš­tas ar ne­sta­bi­lus šir­dies rit­mas bū­na pa­grin­di­nė kliū­tis to­kio ti­po ty­ri­mams. Šis kom­piu­te­ri­nis to­mog­ra­fas su­kom­plek­tuo­tas vi­so­mis mo­der­niau­sio­mis prie­mo­nė­mis, skir­to­mis pa­cien­tų jo­ni­zuo­jan­čiai ap­švi­tai ma­žin­ti. Mo­der­niau­sia dirb­ti­nio in­te­lek­to al­go­rit­mų pa­grin­du vei­kian­ti vaiz­dų re­konst­ruk­ci­jos sis­te­ma lei­džia su­ma­žin­ti ža­lin­gą ap­švi­tą iki ke­lių kar­tų.

Rent­ge­no diag­nos­ti­nis apa­ra­tas „De­fi­nium Tem­po“ su­kom­plek­tuo­tas ypač aukš­tos raiš­kos di­de­lio jaut­ru­mo skait­me­ni­niais de­tek­to­riais. Šiuo apa­ra­tu ga­li­ma pa­ma­ty­ti smul­kiau­sias ana­to­mi­nes de­ta­les su ma­žiau­sia ap­švi­ta pa­cien­tui. Apa­ra­te yra įmon­tuo­ta vaiz­do sis­te­ma, skir­ta ope­ra­to­riui ste­bė­ti pa­cien­tą eks­po­zi­ci­jos at­li­ki­mo me­tu ir už­tik­rin­ti, kad vi­sos nuo­trau­kos bū­tų at­lik­tos op­ti­ma­liai.

An­giog­ra­fas „Al­lia IGS 5“ su­jun­gia vaiz­do ko­ky­bę ir pa­nau­do­ji­mo uni­ver­sa­lu­mą. Ši sis­te­ma su­kom­plek­tuo­ta taip, jog bū­tų ga­li­ma at­lik­ti pla­tų spek­trą šir­dies ir krau­ja­gys­lių in­ter­ven­ci­nių pro­ce­dū­rų. Di­de­lis dė­me­sys skir­tas pa­cien­tų bei per­so­na­lo ap­sau­gai nuo ža­lin­go jo­ni­zuo­jan­čio­sios spin­du­liuo­tės po­vei­kio. Šiuo me­tu tai yra vie­nin­te­lė sis­te­ma Lie­tu­vo­je, ku­rio­je vaiz­do ko­ky­bės ir jo­ni­zuo­jan­čios spin­du­liuo­tės pa­ra­met­rus nuo­lat ste­bi bei op­ti­mi­zuo­ja dirb­ti­nio in­te­lek­to sis­te­ma „AutoRight“.

Dia­li­zės pa­la­to­se ja­po­niš­ki he­mo­dia­li­zės apa­ra­tai „Nik­ki­so DBB-EXA“ už­tik­ri­na pa­čius aukš­čiau­sius ino­va­ci­jų, ko­ky­bės bei sau­gu­mo stan­dar­tus. Pil­no dia­li­zės asis­ta­vi­mo sis­te­ma D-FAS su­pap­ras­ti­na ir au­to­ma­ti­zuo­ja dau­ge­lį stan­dar­ti­nių slau­gy­to­jų at­lie­ka­mų he­mo­dia­li­zės žings­nių, to­dėl žen­kliai su­ma­žė­ja žmo­giš­kos klai­dos ar in­fek­ci­jos per­da­vi­mo ri­zi­ka. Nuo­la­ti­ne krau­jo tū­rio ste­bė­se­na pa­rem­tas au­to­ma­ti­nis ul­tra­fil­tra­ci­jos grei­čio bei kon­duk­ty­vu­mo re­gu­lia­vi­mas pa­gal pa­cien­to bio­lo­gi­nį at­sa­ką pa­de­da au­to­ma­tiš­kai pa­lai­ky­ti to­kį di­džiau­sią gy­dy­mo grei­tį, ku­ris he­mo­dia­li­zės me­tu lei­džia pa­cien­tui ge­rai jaus­tis ir iš­veng­ti gy­dy­mo su­stab­dy­mo dėl kri­tu­sio krau­jo­spūdžio.

Duok­lė tva­ru­mui ir gam­tai

„Sos­ti­nės me­di­ci­nos cen­tras“ to­lia­re­giš­kai žvel­gia į prie­kį dieg­da­mas ne tik moks­lo nau­jo­ves, bet ir ati­duo­da­mas duok­lę gam­tai. Čia įreng­ta me­di­ci­ni­nių prie­mo­nių uti­li­za­vi­mo įran­ga, ku­ri mik­ro­ban­go­mis su­nai­ki­na vi­sus mik­ro­or­ga­niz­mus. Gre­ta esan­čio­je pa­tal­po­je – ant­ri­nių ža­lia­vų su­spau­di­mo apa­ra­tas. Kaip aiš­ki­na įstai­gos va­do­vas, to­kiu bū­du kar­to­ną ga­li­ma su­pa­kuo­ti ir pa­nau­do­ti ki­tai ener­gi­jos rū­šiai.

Ste­ri­lu­mo pa­tal­po­je ter­miš­kai ap­do­ro­ja­mas van­duo ga­li bū­ti nau­do­ja­mas du ar net tris kar­tus. Mat šis plo­vi­mo pro­ce­se yra su­ren­ka­mas ir grįž­ta į van­dens tal­pas sis­te­mo­je, kur yra fil­truo­ja­mas ir vė­liau nau­do­ja­mas ki­tiems plo­vi­mo cik­lams. Ka­dan­gi grįž­tan­tis van­duo jau yra karš­tas, jo ne­be­rei­kia kai­tin­ti ir nau­do­ti elek­tros re­sur­sų. „Mums ne­sve­ti­mi Eu­ro­pos Są­jun­gos ža­lio­sios ener­gi­jos tva­ru­mo kri­te­ri­jai. Vi­sos at­lie­kos, ku­rios lie­ka po dar­bo, pri­va­lo bū­ti per­dirb­tos taip, kad iš jų vė­liau dar bū­tų ga­li­ma iš­gau­ti ener­gi­jos“, – spren­di­mus gam­tos la­bui ar­gu­men­tuo­ja prof. K.Stru­pas.  
 

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Jūratė Mi­lak­nie­nė: ma­ne va­di­no „cuk­ri­nu­ke“

    Daug me­tų VšĮ Prie­nų li­go­ni­nei va­do­vau­jan­čią en­dok­ri­no­lo&s...
    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    N.Šostakienė: reabilitacija Lietuvoje pasiekė aukštą lygį

    „Ligoninės, kurioje dirbu, niekada nebuvau pakeitusi“, – sako Klaipėdos universiteto ligoninės filialo „Jūrininkų ligoninė“...

    Budinti vaistinė


    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...
    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Vaistinėlė vasarai gamtoje: ką žūtbūt privalome turėti kartu su savimi?

    Džiuginanti šiluma ragina atitrūkti nuo miesto šurmulio ir įvairias pramogas bei poilsį perkelti į gamtą. Nors laisv...

    razinka


    Sveika šeima


    Gražiuosius lubinus ragina naikinti be pasigailėjimo

    Nors lubinų nuklotos pievos šiemet kaip niekada gražios, Aplinkos departamento specialistai ragina skinti, šienauti, kasti ir kitaip naikinti šį invazinį augalą. „Invaziniai lubinai didina azoto atsargas dirvožemyje, todėl tose vietose ima nykti pievų, smėlynų ir kitų buveinių augalų rūšys“, – sako jie. Aplinkosaugininkai pasa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

    In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę
    Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Henrikas Vaitiekūnas Apie ponią Frustraciją Mortenson
    Pats juokingiausias rašinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pats juokingiausias rašinys

    Naujas numeris