Braškės – saldus vaistas nuo širdies ligų

www.lsveikata.lt
2014-06-27
Braškės vasarą gali atstoti saldžius desertus. Tai uoga pasižyminti ne tik puikiu aromatu ir skoniu, bet ir maistinėmis savybės. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, gerina širdies darbą, mažina kraujospūdį.
Braškės – saldus vaistas nuo širdies ligų

Gausios antioksidantų
Nustatyta, jog braškės mažina riziką susirgti vėžiu, pristabdo senėjimą. Tyrimų rezultatai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį organizme. Antioksidantai taip pat stiprina imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo ligų.
Braškėse yra daug kalio, mineralų, kurie padeda reguliuoti elektrolitų kiekį, sumažinta riziką dėl širdies priepuolių ir insulto. Braškėse gausu folatų, tai pagrindinis komponentas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Šios uogos turi daug vitamino C daugiau nei jo yra citrusiniuose vaisiuose. Braškės naudingos kovojant su kaikuriomis vėžio formomis, taip pat padeda norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

 
Gerina atmintį
Braškėse yra B2, B5, B6, vitamino K. Šios aromatingos uogos turi vitamino B9, kuris puikiai gerina atmintį. Braškėse esantys mikroelementai - geležis, folio rūgštis, kalis, kalcis ir magnis stiprina kaulus, dantis bei nervų sistemą.
Braškės taip pat gali būti naudojamos balinti dantims. Vaisių rūgštys padeda pašalinti dėmes, todėl rekomenduojama perpjovus braškę pusiau patrinti ja dantis. Tai pašalina apnašas, stiprina ir gydo dantenas.
 
Sugeria teršalus

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek tik širdis geidžia. Tiesa, jei nesate alergiškas. Tie, kuriuos kankina alergija, smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto, rūgpienio. Pastebėta, kad dažnai alergiją sukelia ne pačios braškės, o ant uogų esantys teršalai. Augančios arti žemės uogos sugeria visas dirvožemyje esančias trašas, nitratus ar automobilių išmetamąsias dujas.
 

Svarbu:

Braškėse esančios naudingosios medžiagos yra labai jautrios terminiam apdorojimui, deguonies ir saulės šviesos poveikiui, todėl geriausias braškių laikymo būdas yra šaldymas. Norėdami išlaikyti jų sodrią spalvą prieš šaldant apšlakstykite braškes citrinos sultimis. Vitaminą C uogos geriau išsaugo, jeigu yra šaldomos nepjaustytos ir netrintos.



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris