Mirtinos traumos pasėjo nerimą tarp jaunų sportininkų tėvų

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-09-09
Mirtinos vaikų sportinės traumos Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) daugeliui šeimų sukėlė klausimą: ar mano vaikui saugu sportuoti? Nors statistika patvirtina, kad aikštelėje patiriamų traumų daugėja, medikai ragina nedrausti vaikams sportuoti: gera technika ir taisyklės užtikrina jų saugumą ir gerą sveikatą.
Mirtinos traumos pasėjo nerimą tarp jaunų sportininkų tėvų
Amerikiečius neramina tai, kad žaidžiant amerikietiškąjį futbolą dažniausiai susižeidžia vaikai nuo 5 iki 14 metų: 2021 m. buvo pranešta apie 110 tūkst. tokio amžiaus vaikų traumų. Tuo metu jaunuolių ir jaunų suaugusiųjų nuo 15 iki 24 metų amžiaus – beveik 93 tūkst.

Gausu mirčių
 
Per rugpjūtį JAV mirė mažiausiai trys nepilnamečiai futbolininkai, praneša CNN. Alabamos paauglys Semajus Wilkinsas mirė rugpjūčio 13 d. per futbolo treniruotę New Brockton vidurinėje mokykloje. Atskubėjęs greitosios medicinos pagalbos automobilis išgelbėti jaunuolio gyvybės nespėjo. 16-metis Cadenas Tellier'as rugpjūtį patyrė mirtiną smegenų traumą tą pačią dieną, kai po susidūrimo futbolo treniruotėje mirė ir 13-metis Cohenas Craddockas.
 
Rugpjūtį mirtinų traumų patyrė ir jauni suaugę sportininkai: praėjus penkioms dienoms po to, kai sukniubo rungtynių metu, mirė 27-erių Urugvajaus futbolininkas Juanas Izquierdo. Futbolininko gyvybė užgeso sustojus širdžiai ir kvėpavimui. Vasaros pradžioje būdamas 26-erių netikėtai mirė Juodkalnijos rinktinės vartininkas Matija Šarkičius, o Latvijos futbolo federacija panašiu metu pranešė apie vos 23-ejų metų amžiaus futbolininko Roberto Zelmanio mirtį.
 
Europos futbolo čempionato metu sirgalius šokiravo 29-erių vengrų rinktinės nario Barnabis Varga patirta trauma, kai susidūręs su Škotijos rinktinės vartininku žaidėjas griuvo ant vejos skilusia kaukole.
 
Pavojingiausias – amerikietiškas futbolas

 
Remiantis naujausiais JAV vartojimo prekių saugos komisijos (US Consumer Product Safety Commission) duomenimis, bendras futbolą žaidžiančio jaunimo traumų skaičius nuo 2013 m. iki 2019 m. smarkiai sumažėjo. Rekordiškai mažas vaikų sportinių traumų skaičius 2020 m. sutapo su COVID-19 karantino politika.
 
JAV nacionalinės saugumo tarybos (US National Safety Council) duomenimis, traumų skaičius 2021 m. vėl išaugo 20 proc., 2022 m. – 12 proc., o 2023 m. – dar 2 proc.
 
Duomenys rodo, kad JAV daugiau nei milijonas vaikų nuo 5 iki 14 metų buvo sužeisti sportuodami ir jiems prireikė skubios medicinos pagalbos. Daugiausiai traumų vaikai patyrė žaisdami krepšinį ir amerikietiškąjį futbolą, tačiau pranešama ir apie rimtus sužalojimus naudojantis riedlentėmis ar sporto aikštelių įranga.
 
Amerikiečius neramina tai, kad žaidžiant amerikietiškąjį futbolą dažniausiai susižeidžia vaikai nuo 5 iki 14 metų: 2021 m. buvo pranešta apie 110 tūkst. tokio amžiaus vaikų traumų. Tuo metu jaunuolių ir jaunų suaugusiųjų nuo 15 iki 24 metų amžiaus – beveik 93 tūkst.
 
Futbolas ir krepšinis taip pat turėjo didelę vaikų traumų riziką – atitinkamai užfiksuota 59 tūkst. ir 79 tūkst. traumų.
Daugiausiai smegenų sukrėtimų registruota žaidžiant berniukų amerikietiškąjį futbolą, mergaičių amerikietiškąjį futbolą ir berniukų ledo ritulį.
 
Traumų įvairovė
 
Nieko nestebina tai, kad kontaktinės sporto šakos – amerikietiškas futbolas, ledo ritulys, kovos menai – didina traumų riziką, vis dėlto net ir iš pažiūros saugesnės sporto šakos, tokios kaip plaukimas ar bėgimas, kelia tam tikrą pavojų patirti traumų dėl pernelyg didelio krūvio, teigiama CNN.
 
„Taikant tinkamą strategiją, sportuoti galima saugiai“, – sutaria Stanfordo medicinos vaikų ortopedijos ir sporto medicinos centro gydytoja Erin Grieb, klinikinės pediatrijos profesorius Andrew Petersonas ir Feinbergo medicinos mokyklos kardiologijos skyriaus vadovas Stuartas Bergeris.
 

„Paprastai vaikams saugu sportuoti ir mankštintis, ir dėl širdies sutrikimų jaudintis neverta, – sako S.Bergeris. – Tačiau, prieš pradedant bet kurios sporto šakos treniruotes, svarbu atlikti išsamų fizinį vaiko ištyrimą ir atsižvelgti į šeimos sveikatos istoriją. Taip galima nustatyti tuos, kuriems kyla didžiausias pavojus. Galbūt išties kas nors turi širdies sutrikimų.“
 
Dar vienas didelis šeimų, svarstančių leisti vaikus sportuoti, rūpestis – galvos traumos.
 
„Didžioji dalis vaikų smegenų sukrėtimų yra susijusi su sportu, – konstatuoja A.Petersonas – Gera naujiena ta, kad nėra tvirtų įrodymų, jog keli vaikystėje patirti smegenų sukrėtimai būtų susiję su ilgalaikiais padariniais suaugus.“
 
Pediatras atkreipia dėmesį, kad svarbu nesusižaloti galvos dar kartą, neišgydžius smegenų sukrėtimo. „Daugiausiai nerimaujame dėl šių antrųjų smūgių, kai žmonės greta senojo smegenų sukrėtimo patiria naują. Tokia būklė ypač pavojinga“, – teigia A.Petersonas.
 
Daugiau dėmesio sveikatai

 
„Kad vaikai būtų saugūs sportuodami, svarbu sutelkti dėmesį ir į prevenciją, ir į reagavimą čia ir dabar. Netgi didelio kontakto bei didelės rizikos sporto šakose vyksta kultūrinis pokytis, siekiant daugiau dėmesio skirti žaidėjų apsaugai ir traumų prevencijai“, – pasakoja E.Grieb. Anot jos, tinkamų technikų mokymasis ir gerai priglundančios aprangos dėvėjimas gali padėti sumažinti rimtų traumų riziką žaidžiant amerikietiškąjį futbolą ar ledo ritulį.
 
Medikė priduria, kad bet kuria sporto šaka užsiimantiems vaikams nevertėtų persistengti: būtina skirti laiko kokybiškam poilsiui.
 
„Tai ypač svarbu kalbant apie galvos traumas. Svarbu, kad, prieš grįždami į sportą, jauni sportininkai skirtų pakankamai laiko atsigauti, – teigia sporto medikė. – Susilaužei rankos kaulą – galiu tau sugipsuoti ir neleisti ta ranka naudotis. Tačiau galvos sugipsuoti negaliu. Turime vienas smegenis, todėl svarbu, kad leistume joms ramiai išgyti.“
 
Medikės teigimu, kiekvienas žmogus – žaidėjas, treneris ar žiūrovas – turėtų žinoti, kaip atlikti išorinį širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą, kaip naudotis defibriliatoriumi. „Būkite pasirengę įsikišti, nes tai gelbsti gyvybes“, – priduria ji.
 
Sportuoti – verta
 
Medikai įsitikinę, kad dėl traumų grėsmės drausti vaikams sportuoti neverta.
„Nebūtina kategoriškai drausti sportuoti. Pasikalbėkite su vaiku apie tai, kokia sporto šaka jis norėtų užsiimti, aptarkite galimas rizikas ir atsargumo priemones, kurių imsis šeima“, – ragina E.Grieb.
 
A.Petersonas pritaria: sportas ir kita fizinė veikla vaikams itin svarbi – reguliarus judėjimas yra saugaus ir sveiko augimo dalis. Maža to, sportas vaikams suteikia vadovavimo įgūdžių, pasitikėjimo savimi, gyvenimo pamokų bei linksmybių.
 
„Jei tiek jūsų vaikas, tiek treneriai susitelkia į techniką bei taisyklių laikymąsi, manau, net ir itin rizikingos sporto šakos gali būti saugesnės nei anksčiau“, – teigia E.Grieb.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Motociklininkus pražudo noras paskraidyti

    „Tyrimai ne kartą parodė, kad motociklų saugumas yra keliomis dešimtimis kartų mažesnis nei automobilių“, – sako kelių eismo specialistas Saulius Šuminas. Vis dažniau pasigirstant pranešimų apie A1 kategorijos transporto priemonių avarijas, specialistai įspėja nepasiduoti norui praskrieti gatvėm...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija

    Naujas numeris