Toksiški santykiai: kaip vėl jų neužmegzti?

Emilija Lipskytė
2022-01-24
Atsikratę toksiškų santykių, kuriuose trūko pagarbos ir supratimo, žmonės neretai ir naujuose įbrenda į tą pačią balą. Psichoterapeutė Kaytee Gillis pastebi, kad patyrusieji traumų ankstesniuose santykiuose sunkiai įžvelgia „raudonas vėliavas“ ir ateityje. Ji pateikia penkis dalykus, kurie tokiems žmonėms atrodo normalūs, nors tokie nėra.
Toksiški santykiai: kaip vėl jų neužmegzti?
Jei viename pirmųjų pasimatymų pretendentas į jūsų širdį tik kritikuoja prieš tai buvusius savo santykius, jums prieš akis turėtų suplevėsuoti raudona vėliavėlė. Nes tai rodo pagarbos trūkumą, byloja apie nesąžiningumą.

Psichoterapeutė Kaytee Gillis:

Buvusių partnerių smerkimas
Suprantama, kai širdys sudaužytos, pasipiktinimo buvusiais partneriais išvengti sunku. Bet jei viename pirmųjų pasimatymų pretendentas į jūsų širdį tik kritikuoja prieš tai buvusius savo santykius, jums prieš akis turėtų suplevėsuoti raudona vėliavėlė. Nes tai rodo pagarbos trūkumą, byloja apie nesąžiningumą.

 
Psichoterapeutė pateikia pavyzdžius, kaip iš tiesų reiktų kalbėti apie jautrią praeitį.
„Susirūpinimo ar problemos paminėjimas skiriasi nuo piktybinio psichologinio smurto. Savo pacientams patariu naudoti tokias frazes: „Tai pokalbis kitai dienai. Viskas nesibaigė gražiai, bet linkiu jam geriausio. Nesukūriau gerų santykių su buvusiu partneriu, bet apie tai galėsiu papasakoti vėliau, kai vienas kitą geriau pažinsime, – įvardija ji ir priduria, kad yra skirtumas tarp blogo išsiskyrimo ir nesveiko pykčio. – Atminkite: jei jie taip kalba apie kitus, gali ir apie jus.“
 
Rūpinimasis tik savimi
Bendrauti su mažai pažįstamu žmogumi lengva ne kiekvienam. Todėl jei potencialus partneris per pirmąjį pasimatymą daugiausiai kalba apie save ir nesidomi jumis, galbūt jis tiesiog jaudinasi ar nėra pratęs vaikščioti į pasimatymus. Tačiau K.Gillis siūlo atkreipti dėmesį, kaip tai daroma: ar žmogus atrodo sunerimęs, kai kalba? Ar jis nutyla ir leidžia jums kalbėti, kai bandote įsiterpti, o gal atrodo, kad jo tikrai nedomina, ką turite pasakyti?
 
Kalbėjimas tik apie save paprastai parodo, kad žmogus negalės jums skirti tiek dėmesio, kiek esate verti. „Esu girdėjusi tokių pasakojimų, kai žmogus nuėjęs į pasimatymą kavinėje nieko neužsisako, bet turi sumokėti pusę sąskaitos, nes pasimatymo partneris net nepastebėjo, kad šis nei valgė, nei gėrė“, – pasakoja psichoterapeutė.
 
Priima sprendimus be jūsų sutikimo

Santykiai – tai kompromisų paieška, tad partnerių bendravimas yra būtinas, norint sumažinti atotrūkį tarp skirtingų idėjų ir norų. Tas pats galioja ir seksualiniam intymumui. Psichoterapeutė siūlo atkreipti dėmesį į tai, ar partnerio prašymai netampa tokie, kurių negalima atsisakyti: „Tai pažeidžia jūsų ribas.“ Bet koks santykių statuso pasikeitimas ar progresas turėtų apimti visapusišką ir atvirą abiejų šalių bendravimą.
 
Jaučiasi viršesni už kitus
Pastebėkite, kaip jūsų naujas partneris elgiasi prie kitų žmonių. Daug ką galima pasakyti apie žmogų, stebint jį per pirmuosius pasimatymus ir tai, kaip jis elgiasi, pavyzdžiui, su aptarnaujančiu personalu. Žmogus, kuris jaučiasi esą svarbesnis už kitus, kai moka už paslaugą, jos teikėją mato kaip taikinį nepasitenkinimui išlieti. „Jei žmogus yra malonus jums, bet nemandagiai elgiasi su kitais, jo elgesys jūsų atžvilgiu gali būti suvaidintas“, – įspėja K.Gillis.

Malcolm S. Forbes kartą yra pasakęs: „Jums daug ką gali apie žmogaus charakterį pasakyti vien tai, kaip jis elgiasi su tais, kurie nieko už jį negali padaryti.“
 
Nepatogumo jausmas
Žmonės, anksčiau turėję toksiškus santykius, blogo elgesį su jais neidentifikuoja. „Galbūt jie nuo mažens buvo mokomi, kad žmonės, kurie turėtų mylėti, gali su jais elgtis netinkamai ar įskaudinti“, – teigia psichoterapeutė.
Užduokite sau klausimus: „Kaip jaučiatės šalia šio žmogaus? Nerimaujate? Negalite būti savimi? Jaučiatės nematomas?“
 
Galimas ir priešingas variantas: jei manote, kad jūsų partneris tiesiog tobulas ir per geras jums, tai taip pat gali būti tik įvaizdis, kurį žmogus siekia apie save sudaryti. Tad, pasak psichoterapeutės, žmogus apie save kalbantis kaip apie tobulybę, pats savaime yra raudona vėliava.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

      „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris