Sportuok, nesportavusi, bet...

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-06-29
Tarp moterų populiarėjanti pilvo plastikos procedūra, pasirodo, nėra tik paprasta užgaida be didesnių pastangų turėti plokščią pilvą.
Sportuok, nesportavusi, bet...
Sportas sutvirtina raumens tonusą ir pilvo formą galima šiek tiek paplokštinti, bet raumenų prasiskyrimo jo pagalba, deja, nepanaikinsi. Žodžiu, estetiškai negražu, bet ir fiziologiškai tai nėra gerai.

Fi clinica

Pasak plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Donato Samsanavičiaus, prasiskyrusių pilvo raumenų joks sportas „nesusiūs“.

- Prasiskyrę pilvo raumenys. Dėl visko kaltas nėštumas?

- Pilvo raumenų prasiskyrimas (diastazė) dažniausiai gali būti dėl trijų priežasčių. Pirma ir dažniausia – nėštumas. Augant vaisiui, pilvo raumenys prasiskiria ir tarp jų lieka tarpas. Panaši priežastis yra nutukimas. Pacientė priauga daug svorio, taukinė pučiasi, ji iš vidaus plėšia raumenis, o numetus svorio raumenys atgal nesugrįžta ir vėl turime raumenų prasiskyrimą. Antra priežastis – įgimta pilvo raumenų diastazė, kuomet jau vaikystėje gali pasireikšti raumenų prasiskyrimo simptomai. Trečioji priežastis – pooperaciniai padariniai, kai po atliktos laparotomijos, pilvo aponeurozės audiniai yra minkštesni ir randas gali prasiskirti.
Priežastis, dėl ko moterys ryžtasi pilvo plastikos operacijai, – perteklinė oda. Jis atsiranda arba po nėštumo, arba po greito svorio metimo.
 
- Estetiškai negražu, bet ar labai gyventi trukdo?
Pati pilvo raumenų prasiskyrimo problema, jeigu tėra tik nedidelė raumenų diastazė, galbūt nėra itin mediciniškai svarbi. Labiau kliūva estetiškai. Bet dažnai būna, kad prasiskyrus raumenims audiniai tarp jų suplonėja, praretėja ir atsiranda pilvo baltosios linijos išvarža. Kartais pro išvaržos vartus gali išlįsti taukinė ar žarna, tada jau atsiranda įstrigusios išvaržos rizika ir kitos problemos.
Pacientės, atėjusios dėl prasiskyrusių pilvo raumenų įvardija ne tik estetinę problemą. Neretai skundžiasi ir pilvo skausmu sportuojant. Be to, nežinant, kad yra pasiskyrę pilvo raumenys ir intensyviai sportuojant gali padidėti išvaržos rizika. Sportas, aišku, sutvirtina raumens tonusą ir pilvo formą galima šiek tiek paplokštinti, bet raumenų prasiskyrimo jo pagalba, deja, nepanaikinsi. Žodžiu, estetiškai negražu, bet ir fiziologiškai tai nėra gerai.
 
- Dėl to galimos didesnės sveikatos problemos?
- Žinoma, toks pilvo raumenų prasiskyrimas silpnina dubens dugną, gali sukelti nugaros skausmą, paveikti laikyseną ir net turėti įtakos lytinio gyvenimo suprastėjimui.
Jeigu yra tik raumenų prasiskyrimas, dar nereiškia, kad būtinai visoms moterims susiformuos išvaržos ar kitos lydinčios sveikatos problemos. Dauguma moterų tikriausiai gyvena su tais prasiskyrusiais pilvo raumenimis, jeigu intensyviai nesportuoja.

O turinti perteklinės odos šiltuoju laiku, odai liečiantis su oda, atsiranda pašutimai, žaizdelės, diskomfortas, gali įsimesti infekcija. Tai jau yra medicininės, o ne tik estetinės problemos. Tuomet kabančią odą reikia šalinti.
 
- Įmanoma raumenų prasiskyrimą pastebėti pačiam?
- Jeigu moteris turėjo plokštesnį pilvą, o po nėštumo atrodo, kad jis labiau išsipūtęs, tuomet jau galima įtarti pilvo raumenų diastazę. Tai ypač gerai matyti ryte, kai tik atsikėlus pilvas atrodo plokščias, o vos išgėrus puodelį arbatos išsipučia.
Kitas metodas – atsigulus ir uždėjus ranką ant pilvo centro, išilgai pilvo raumenų darant atsilenkimą galima pračiuopti didesnį ar mažesnį tarpą tarp raumenų. Žinoma, geriausiai tą diagnozuoja gydytojas chirurgas.

 
- Kokios operacijos teikiamos garantijos?
- Paprastai jau pašalinus diastazę ir suartinus raumenis, aponeurozė sutvirtėja tiek, kad raumenys prasiskiria žymiai rečiau nei neoperuotoms moterims. Turiu kokias šešias pacientes, kurioms buvo atlikta pilvo plastika ir pilvo raumenų sutvirtinimas, jos vėliau pastojo, sėkmingai išnešiojo, pagimdė ir nė viena nesugrįžo daryti pilvo raumenų korekcijos iš naujo.
Žinoma, po tokios operacijos reikia bent pusę metų palaukti, kad viskas sugytų ir sutvirtėtų audiniai ir tik tuomet galvoti apie nėštumą. Ankščiau pastoti nepatartina. 
 
- Ligonių kasos kompensuoja šią operaciją?
- Kompensuoja tik tuomet, jei diagnozuojama pilvo baltosios sienos išvarža. Bet kompensuojama tik išvaržos korekcija. Nekompensuoja estetinių dalykų – nei pilvo raumenų susiuvimo, nei riebalų nusiurbimo, kad vaizdas ir formos būtų estetiškos, proporcingos.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris