V.Pečeliūnas: prisiimu atsakomybę už proceso pasekmes

Greta Vanagienė
2024-10-04
„Pokyčių laikotarpis nėra malonus, net jei jis į gerą pusę. Žmonės, švelniai tariant, nesidžiaugia“, – pripažįsta Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovas Valdas Pečeliūnas, stovintis prie įstaigos reorganizacijos starto linijos.
V.Pečeliūnas: prisiimu atsakomybę už proceso pasekmes
„Įsipareigojome dvejus metus išlaikyti visas garantijas ir visas darbo vietas, nebent būtų force majeure aplinkybės ar visos pusės vienareikšmiškai geranoriškai sutiktų kai ką keisti. Toks sprendimas priimtas pirmiausia atsižvelgiant į darbuotojų interesus“, - sako Nacionalinio vėžio instituto vadovas Valdas Pečeliūnas.

- Seimo Sveikatos reikalų komitete buvote išgirtas. Pristatėte ne tik išsamų pranešimą apie NVI reorganizaciją, bet ir pasirodėte esantis puikus oratorius. Lyderis iš prigimties, ar tam kursus praėjote?
 
- Mano kursai – gydytojo dabas, kuriame daug bendravimo su žmonėmis ir bandymo suprasti jų poreikius, aiškiai išdėlioti sudėtingus dalykus. Tokia patirtis praverčia derybose ir vadovavime. Svarbu suprasti kitos pusės interesą ir kiek įmanoma priimti geriausius sprendimus.
 
- Gydomąjį hematologo darbą tebedirbate ar tik administruojate instituto veiklą?
 
- Nors abi veiklas kartais suderinti sunkoka, to atsisakyti nenoriu. Gydytojo darbas man patinka, todėl dirbu mažu krūviu. Šiuo metu viskas sudėliota taip, kad suderinčiau abi veiklas. Vadovui dirbti kasdienį gydytojo darbą sveika. Pildyti formas, rašyti receptus, susidurti su informacinėmis sistemomis ir reguliacijomis naudinga – matai, kaip realiai vyksta reikalai.
 

- Domina NVI kartu su Santarų klinikomis naujai steigiamo filialo rengiama sutartis. Kas joje numatyta? Sutarties derinimo procese dalyvauja pacientų organizacijų atstovai?
 
- Numatyti keli esminiai dalykai: pirma – darbuotojų interesai. Su komanda maksimaliai stengiamės, kad jie nenukentėtų, kad darbuotojams būtų išsaugotos socialinės garantijos. Įtvirtinome kelias griežtas nuostatas, nors tai ir šiek tiek apribos įstaigos galimybes prisitaikyti prie kintančių aplinkybių: įsipareigojome dvejus metus išlaikyti visas garantijas ir visas darbo vietas, nebent būtų force majeure aplinkybės ar visos pusės vienareikšmiškai geranoriškai sutiktų kai ką keisti. Toks sprendimas priimtas pirmiausia atsižvelgiant į darbuotojų interesus. Pokyčių laikotarpis nėra malonus, net jei jis į gerą pusę. Žmonės, švelniai tariant, nesidžiaugia. Tą suprantame.
Antra užduotis – užtikrinti filialo autonomiją, kad galėtume laisvai reguliuoti savo veiklą ir strategiją, kiek įmanoma aktyviau reaguoti į pacientų ir darbuotojų poreikius. Siekiame, kad viduje galėtume priimti savo sprendimus, nes įstaiga daug metų gyvavo kaip nepriklausoma, todėl darbuotojų savimonei nepriklausomybė ir autonomija itin svarbi. Džiaugiamės geru tarpusavio supratimu su Santaros klinikų atsakingais asmenimis. Konstruktyviai dėliojame nuostatas, kurios užtikrins autonomiją, bet ir paliks įstaigą su kuo mažiau neapibrėžtų situacijų, kurių netektų vėliau spręsti.
 
- Darbuotojai vis dėlto skundžiasi, kad su jais pokyčių lauke nesitariama…
 
- Natūralu. Su kiekvienu darbuotoju atskirai šnekėti yra sunku. Pirmas mūsų partneris – profesinės sąjungos atstovas, su kuriuo pasirašėme susitarimą dėl veiksmų derinimo. Vyksta susitikimai su Slaugos taryba ir Gydymo taryba. Visos struktūros, kurios kolektyviniu būdu atstovauja darbuotojų interesams, yra įtraukiamos į procesą. Dabar turime ir atskirą komunikacijos rutiną: kiekvieną pirmadienį pristatome informaciją apie procesus, susijusius su konsolidacija. Turime intraneto skyrelį, kuriame taip pat apie tai kalbame. Stengiamės apie pokyčius viešinti ir pacientams, todėl konsolidacijos procesus deriname ir su pacientų organizacija POLA. Taip pat turime Mokslo tarybą, kuri turi pritarti su konsolidacija susijusiems klausimams. Tai – sprendimo galią turinti struktūra įstaigos viduje. Paprastai gydymo įstaigos vadovas savarankiškai priima sprendimus, o čia – valstybiniame mokslo institute – jie turi būti tvirtinami Mokslo taryboje, po to įsijungia dalininkai.
 
- Kas darbuotojus labiausiai jaudina konsoliduojant įstaigas?
 
- Du dalykai – kas bus iškart po konsolidacijos ir kas bus po dvejų metų. Darbo vieta. Komunikuojant negali sakyti dalykų, kurie dar nėra aiškiai sutarti ir suderinti. Neapibrėžtumas ar rezervuotas informacijos teikimas, deja, negali numalšinti nerimo. Sudėliojus nuostatas komunikacija tapo žymiai užtikrintesnė, todėl, galima sakyti, pavyko mūsų pagrindinėms interesų grupėms sukurti geras, darbuotojus apsaugančias nuostatas, kurias beliko tik patvirtinti Mokslo tarybai ir po to gauti dalininkų pritarimą. Procesas viešas ir stipriai aptarinėjamas, ir tai normalu, nes įstaiga Lietuvai tikrai svarbi.
Konsolidacijos procesai, vidinių procesų tvarkymas, pacientų kelių tvarkymas, tam tikrų resursų optimizavimas gal šiuo metu ir nėra ypač sklandus, bet to naudą pacientai turi pajausti greitu metu: bus galima suteikti geresnes paslaugas, geresnę prieigą prie technologijų, specialistų ir kitų resursų, optimizuoti paciento kelią.
 
- Kas šiam svarbiam filialui vadovaus? Dalyvausite konkurse, jei bus renkamas naujas vadovas?
 

- Neabejotinai bus skelbiamas naujas vadovo konkursas. Jį organizuos Santaros klinikos. Planuoju dalyvauti. Tą esu viešai paskelbęs, manęs to klausia darbuotojai. Įstaigoje vykstant pertvarkai nenoriu išeiti darbuotojams sakydamas: „o jūs laikykitės ten“. Prisiimu atsakomybę už proceso pasekmes. Jei atsitiktų taip, kad konkurso nelaimėčiau, turiu mylimą darbą, kitų planų.
 
- Ar naujojo darinio vieta liks kur likusi, ar bus statoma nauja bazė?
 
- Vieta nesikeis. Tą garantuojame.
 
- Restruktūrizacija, ko gero, ne tik resursų taupymas, bet ir išlaidos? Apskaičiuota, kiek tai jums atsieis finansiškai?
 

- Stengiamės, kad mokslinė veikla gautų papildomų resursų, toms sritims, kurios nebuvo papildomai finansuojamos – vėžio registras, biobanko veikla. Kreipėmės į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją dėl mūsų veiklos pervertinimo. Teikėme savo poreikius dėl medicininės įrangos, atlikome auditą dėl infrastruktūros, kreipsimės dėl galimybės tai atnaujinti. Yra padalinių, kur remontas nedarytas dvidešimt metų. Dėl infrastruktūros pinigų nenumatyta, o medicininei įrangai atnaujinti preliminariai numatyta suma skamba gana pozityviai.

 
Dosjė
1999 m. baigė Kauno medicinos universiteto gydomosios medicinos studijas.
2004 m. Kauno medicinos universitete įgijo gydytojo hematologo kvalifikaciją.
Nuo 2004 m. dirba Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose Kaulų čiulpų transplantacijos srityje.
Nuo 2005 m Vilniaus universiteto lektorius.
2012-2017 m. Autologinių kamieninių kraujodaros transplantacijų skyriaus vedėjas.
2015 m. Santaros klinikų amiloidozės centro steigėjas, vadovas.
Nuo 2016 m. Šiaurės šalių mielominės ligos tyrimų (angl. NMSG) grupės valdybos narys.
Nuo 2017 m. Imunosupresuotųjų specializuotos pagalbos skyriaus vedėjas.
Nuo 2018 m. Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkas ir Lietuvos medikų forumo pirmininkas.
Nuo 2020 m. Vilniaus universiteto docentas.
Nuo 2023 m. NVI vadovas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris