Šviesos terapija — išsigelbėjimas nuo slegiančios rudeninės depresijos

www.lsveikata.lt
2024-09-25
Artėjant rudeniui ir ilgėjant vakarams, dažnas žmogus susiduria su rudenine depresija, kuri gali sukelti silpnumą, mieguistumą bei kitus psichologinius ir fiziologinius simptomus. Pagrindinė viso to priežastis yra žymiai sumažėjęs saulės šviesos kiekis, žmonės didžiąją laiko dalį praleidžia uždarose patalpose, ko pasekoje, šis saulės trūkumas ir sukelia jau anksčiau minėtus negalavimus. Vienas iš dažniausiai naudojamų rudeninės depresijos gydymo būdu yra - šviesos terapija.
Šviesos terapija — išsigelbėjimas nuo slegiančios rudeninės depresijos
pixabay.com nuotrauka

Šviesos terapija – kas tai ir kuom ji naudinga?

 
Šviesos terapija yra neinvazinė procedūra, kuri padeda nuraminti odos uždegimus bei skatina natūralų odos atsinaujinimą jos nepažeidžiant. Ši terapija rekomenduojama kovojantiems su sezoniniu afektiniu sutrikimu, nemiga, depresija, apatija, migrena ar astenija - lėtiniu nuovargiu. Taip pat, šviesos terapija yra dažnai naudojama netgi pacientams, kurie patiria skausmą, nes ši terapija gali padėti išgydyti žaizdas po operacijos. Šviesos terapijai yra naudojama dienos šviesą imituojanti šviesos terapijos lempa. Šios lempos skleidžiamos šviesos pagalba yra reguliuojama melatonino ir serotonino gamyba organizme, ko pasekoje, galime jaustis geresnės nuotaikos ir turėti daugiau energijos. Verta paminėti, kad taikant šviesos terapiją, pacientui nereikia žiūrėti į lempą, jis gali jaustis laisvai ir patogiai, užsiimti sau mėgstama veikla: skaityti knygą, kalbėti telefonu ar užsiimti relaksacija. Įprastai visa ši procedūra trunka 30-45 minutes.  
 
Verta paminėti ir tai, kad šis gydymo būdas yra greitas ir efektyvus. Dažniausiai šviesos terapijos poveikis gali būti pastebimas netgi per pirmąją jos taikymo savaitę. Tačiau reikia turėti omenyje, kad kartais norint pajusti teigiamą poveikį gali prireikti ir 4-6 savaičių. 
 
Šviesos terapijos rizikos
 
Šviesos terapijos šalutiniai poveikiai yra labai reti bei silpni. Šis gydymo metodas taip pat gali būti puikiai tinkamas naudoti ir vaikams. Tačiau, kaip ir bet kurį gydymo būdą, taip ir šviesos terapiją reikia atlikti atsakingai. Nenaudokite šviesos terapijos prieš tai nepasitarus su gydytoju, ar prietaisus parduodančiu specialistu, ypač jeigu turite problemų su akimis, glaukomą, kataraktą, esate jautrūs šviesai ar vartojate šviesos jautrumą didinančius vaistus. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris