Sveikinimai skriejo visuomenės sveikatos biurams

Sima Kazarian
2024-02-15
Praėjusią savaitę visuomenės sveikatos biurų (VSB) darbuotojai rinkosi į devintuosius tradicinius „Metų specialisto“ apdovanojimus, kurių metu pagerbta daugiau nei keturios dešimtys specialistų iš visos Lietuvos. Juos sveikinę Vyriausybės, universiteto, valstybinių institucijų atstovai tvirtino – reforma stiprina visuomenės sveikatos biurų reikšmę sveikatos sistemoje.
Sveikinimai skriejo visuomenės sveikatos biurams
Vasario 8 dieną visuomenės sveikatos biurų darbuotojai rinkosi Panemunės pilyje, Jurbarko r., į devintuosius tradicinius „Metų specialisto“ apdovanojimus.

Apdovanoti 44 specialistai
Vasario 8 dieną visuomenės sveikatos biurų (VSB) darbuotojai rinkosi Panemunės pilyje, Jurbarko r., į devintuosius tradicinius „Metų specialisto“ apdovanojimus.
 
Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos (SVBA) l.e.p. pirmininkė Vidita Jonaitienė teigė, kad nuoširdus darbas, atkaklumas, pasiaukojimas – visiems jiems tinkami raktažodžiai. Renginyje dalyvavusi buvusi SVSBA vadovė dr. Jūratė Grubliauskienė pažymėjo: nors apdovanojimai įteikiami šiandien, tai – ne momentinis, o už ilgą kruopštų darbą skirtas įvertinimas.
 
Džiugiu šūksniu pasitikusi padėką Panevėžio m. sav. VSB darbuotoja Sandra Lukoševičienė teigia – jos nuotaikinga reakcija skirta parodyti, kad šie apdovanojimai yra itin reikšmingi. Ji neabejoja – svarbiausia į šį darbą žiūrėti neformaliai, ieškoti patrauklių priemonių idėjoms įgyvendinti. „Kai tai pavyksta, širdyje gimsta džiaugsmas“, – sako S.Lukoševičienė.
 
Stipri vieta sveikatos sistemoje
Jurbarko rajono meras, Savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Skirmantas Mockevičius teigė, kad VSB reikšmė savivaldybėse tik auga.

„Biurai patenka į sveikatos centrų sudėtį ir tokiu būdu užsitikrina tvirtą vietą sveikatos sistemoje. Jie kuruoja neabejotinai svarbią prevencijos sritį. Pradedant mankštomis, baigiant informavimu, sveikos gyvensenos puoselėjimu. Kuo geriau dirbs biurai, tuo mažiau žmonės eis pas gydytojus“, – teigė Jurbarko rajono meras, Savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Skirmantas Mockevičius.

 
Premjero patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė pastebi, jog prevencija – neabejotinai viena svarbiausių visuomenės sveikatos biurų ateities krypčių. Taip pat ji pabrėžė, kad ne mažiau svarbi ir komunikacija, kadangi prevencinėms programoms gerėjant svarbu pakviesti žmonės jomis naudotis.
 
Nuotolinį sveikinimą perdavęs SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius su komanda VSB vadino stipriais partneriais. „Šiandien visuomenės sveikatos biurų tinklas tampa matoma, struktūrizuota institucija, kaip geros praktikos pavyzdys dažnai pristatoma tarptautinėje arenoje“, – teigė A.Ščeponavičius ir tikino, jog Visuomenės sveikatos departamentas ieško būdų patenkinti biurų finansinius poreikius.

 
Anot departamento, šalyje beveik pusę mirčių galima susieti su elgsenos rizikos veiksniais (alkoholiu, tabaku, fizinio aktyvumo stoka, bloga mityba). Dėl to didinti gyventojų sveikatingumą – itin svarbi biurų misija.
 
Universalūs kariai
Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos prezidentė habil. dr. prof. Ramunė Kalėdienė pažymi: kuriant visuomenės sveikatos biurų viziją 2005-2006 m. kirbėjo nerimas – kaip žmonės pajėgs atlikti jiems numatytus darbus?
 

„Virtualiuose žaidimuose yra universalūs kariai, kurie gali užsiprašyti visokių ginklų ir turi daug gyvybių, yra praktiškai nenugalimi. Kai buvo sudėliota, ką turi atlikti biuras, visuomenės sveikatos specialistams buvo iškelta tokia pat aukšta kartelė. Jai pasiekti reikia itin plačių kompetencijų sveikatos, teisės, socialinėje srityje, suvokti apie infekcines ligas, radiacinę saugą, komunikaciją...“ – vardijo Lietuvos visuomenės sveikatos asociacijos prezidentė habil. dr. prof. Ramunė Kalėdienė.

 
Vienas tų po Lietuvą pasklidusių universalių karių – Tauragės r. VSB darbuotojas Marius Trajanauskas, gavęs „Metų specialisto“ apdovanojimą už veržlumą, novatorišką požiūrį. Jis koordinuoja vaikų ir jaunimo sveikatos sritį, dirba su suaugusiais žmonėmis, senjorais, veda pirmosios pagalbos užsiėmimus, rūpinasi psichoaktyviųjų medžiagų prevencija.
 
M.Trajanauskas teigia, kad iškilus klausimams apie sveiką gyvenseną, gyventojai visuomet gali kreiptis į biurus. „Kai kurie tikrai taip ir daro – gauname žinučių į paštą, socialiniuose tinkluose. Visuomet ieškome būdų padėti: jei negalime patys, siunčiame ten, kur ta pagalba bus suteikta“, – patikino visuomenės sveikatos specialistas.
 
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja dr. Aušra Želvienė šventėje dėkojo už bendradarbiavimą ir teigė, kad „visuomenės sveikatos biurai yra jų balsas, pasiekiantis vaikus“.
 
Globalūs iššūkiai
LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė prof. dr. Ida Liseckienė atkreipė dėmesį, kad visuomenės sveikatos specialistų laukia iššūkiai sprendžiant ne tik nacionalines, bet ir globalias problemas. „Pasauliniame ekonomikos forume Davose įvardinti globalūs iššūkiai, tokie kaip klimato, sparti technologijų kaita, migracija, geopolitiniai neramumai, kas neišvengiamai kelia naujas užduotis ir visuomenės sveikatos specialistams“, – tvirtino profesorė.
 
Sveikinimą perdavęs buvęs eurokomisaras Vytenis Andriukaitis visuomenės sveikatos specialistų darbą vadino altruistiniu ir žavėjosi jų užsidegimu, nepaisant to, kad pastangų vaisiai pasirodo ne po vienerių metų. „Jūs buvote herojai per COVID-19 pandemiją, jūs esate tie kantrūs karžygiai kasdien kovodami su onkologinių ir kitų lėtinių neinfekcinių ligų sukėlėjais“, – tvirtino jis.
 
Bendradarbiavimas vardan paciento
Šventėje dalyvavo ir dvi lyderės, pernai atsisveikinusios su visuomenės sveikatos sritimi ir perėjusios dirbti į asmens sveikatos priežiūrą. Tai buvusi Klaipėdos r. sav. visuomenės sveikatos biuro direktorė Neringa Tarvydienė, šiuo metu vadovaujanti Gargždų ligoninei ir buvusi SVSBA vadovė dr. J.Grubliauskienė, tapusi generalinio direktoriaus pavaduotoja valdymui ir ekonomikai Klaipėdos universiteto ligoninėje.
 
Jos abi pabrėžė, kad nepaisant, kurioje sveikatos sistemos dalyje esi, svarbu šių sričių bendradarbiavimas siekiant gerovės pacientui. „Keliamas reikšmingas iššūkis stiprinti bendradarbiavimą, tarpsektorinį, tarptautinį, bet ar turime sukūrę tam bendradarbiavimui tiltus pačioje sveikatos apsaugos sistemoje?“ – retoriškai teiravosi dr. J.Grubliauskienė. Ji prasitarė, kad prasidėjus naujam profesinio gyvenimo etapui, sugrįžti į šį renginį yra jaudinama ir kiek nostalgiška patirtis. Tačiau kartu tai – graži galimybė pasikeitus pareigoms atsisveikinti su profesine bendruomene.
 
Ji įsitikinusi: asociacija stipri, specialistai gerai pasiruošę, tad būtina ir toliau nuolat tobulinti jų kvalifikaciją, neatsitraukti nuo nacionalinės politikos formavimo. „Norisi palinkėti nebijoti išeiti į tarptautinį lauką. Tikrai turime ką parodyti Europai“, – sakė dr. J.Grubliauskienė.

 
2023 Metų specialistai:
Gražina Bogdelienė, Akmenė
Ingrida Goberienė, Alytaus m.
Dovilė Ramanauskė, Alytaus r.

Gabrielė Kondrotaitė, Biržai
Edita Bankietaitė, Druskininkai
Elvyra Sabaliauskienė, Elektrėnai
Jolita Kazulėnienė, Ignalina
Irma Danielė, Jonava
Gitana Šulcienė, Jurbarkas
Agnė Križanauskienė, Kaišiadorys
Kristina Navickienė, Kauno m.
Karolina Brazaitytė, Kauno r.
Oksana Voronkova, Kazlų Rūda
Kristina Orechovaitė, Kėdainiai
Liveta Anglickienė, Kelmė
Devalta Šešelgienė, Klaipėdos m.
Rima Leonauskienė, Klaipėdos r.

Lina Martinkienė, Kretinga
Ina Valiukevičienė, Lazdijai
Rasa Brokienė, Marijampolė
Martyna Malinauskienė, Mažeikiai
Veronika Adomavičiūtė, Pakruojis
Gileta Petrošiūtė, Palanga
Sandra Lukoševičienė, Panevėžio m.
Dovilė Švabinskienė, Panevėžio r.
Augustė Gražinė, Pasvalys
Aistė Jakočiūnė, Plungė
Girmantė Mažeikienė, Prienai
Rita Tamošiūnaitė, Radviliškis
Ingrida Grigaitė, Raseiniai
Gailutė Morkūnienė, Rokiškis
Kristina Damijonaitienė, Šakiai
Leonid Vysockij, Šalčininkai
Tomas Katkus, Šiaulių m.
Asta Stonytė-Kožiteva, Šiaulių r.
Vilma Navardauskienė, Šilalė
Jovita Naujokienė, Šilutė
Vita Buinorienė, Švenčionys
Marius Trajanauskas, Tauragė
Daiva Grikšienė, Telšiai
Vilija Kavaliauskienė, Trakai
Ernesta Juškevičienė, Utena
Daiva Rinkevičienė, Vilkaviškis

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    „Regos netekau kai man buvo 25-eri. Gal ir anksčiau jutau tam tikrus ženklus, lankiausi pas oftalmologus, pradėjau ne&scaron...
    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    „Malonu, kai kas nors patapšnoja per petį ir pasako, kad gerai ką nors padarei“, – pastebėjo šieme...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

    razinka


    Sveika šeima


    Soliariumai – žalinga atgyvena?

    „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kenijos medikų streikas tik įsibėgėja?

    „Medikas, kuris neišgali savęs išlaikyti, yra bevertis pacientams“, – nepakankamo darbo užmokesčio problemą akcentavo Kenijos medicinos praktikų, farmacininkų ir odontologų profesinės sąjungos (KMPDU) vadovas Davji Atellah. Beveik du mėnesius streikuojantys gydytojai reikalauja šalies valdžios l...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Sparnuotieji spąstai
    Henrikas Vaitiekūnas Sparnuotieji spąstai
    Kas galėtų paneigti?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas

    Naujas numeris