Kai pats esi sau sekso partneris

Emilija Lipskytė
2021-12-16
Vienas žodis – autoseksualumas. Ir ne, tai ne automobilių gerbėjų klubo pavadinimas, tai – seksualinė orientacija, kai seksualinį potraukį žmogus jaučia tik sau. „Kai kurie autoseksualai jaučia potraukį tik sau; kiti – ir sau, ir kitiems, treti tik retkarčiais susidomi kitu asmeniu“, – teigia klinikinė seksologė Caitlin V. Neil.
Kai pats esi sau sekso partneris
Asketiškas gyvenimas, senatvė vienumoje ir nesugebėjimas užmegzti ryšio su kitu asmeniu – tokia kai kam gali pasirodyti autoseksualaus žmogaus ateitis. Tačiau ir jie gali užmegzti visaverčius santykius.

Autoseksualumas nėra narcisizmas
Kai kas pasakytų, kad matyti save kaip seksualinės traukos objektą, lygu narcisizmui. Tačiau autoseksualumas ir narcisizmas nėra sinonimai. Visų pirma autoseksualumas yra seksualinė orientacija, o narcisizmas yra asmenybės sutrikimas, kai stokojama empatijos. Narcizai linkę monopolizuoti pokalbius, pervertinti pasiekimus, pasinaudoti kitais. Jiems sunku reguliuoti emocijas. O autoseksualai šiomis savybėmis nepasižymi.
 

„Nėra pakankamai mokslinių duomenų, kad būtų galima tvirtinti sąryšį tarp šių dviejų dalykų“, – išvadą pateikia Kalifornijos universiteto komunikacijos profesorė Tara Suwinyattichaiporn. Pasak jos, bet koks autoseksualumo ir narcisizmo sumaišymas patenka į nemokslinius vandenis, kur neheteroseksualios orientacijos asmenybės įvardijamos, kaip turinčios psichikos sutrikimų. Tad jei įtariate, kad seksas su savimi jums malonesnis, nereiktų jaudintis ir kreiptis į psichologą, nebent šis potraukis jus erzina.
 
Ir autoseksualai turi antrąsias puses
Asketiškas gyvenimas, senatvė vienumoje ir nesugebėjimas užmegzti ryšio su kitu asmeniu – tokia kai kam gali pasirodyti autoseksualaus žmogaus ateitis. Tačiau ir jie gali užmegzti visaverčius santykius. Žinoma, gali kilti klausimas: o kaip, jei liesti norisi tik save?
 
Meilė nesirenka seksualinės orientacijos. Žinoma, autoseksualus žmogus gali romantiškus jausmus jausti ir sau, tačiau seksualinė orientacija ir romantinė orientacija gali išsiskirti. Pavyzdžiui, jei vyras yra autoseksualus, tačiau heteroromatiškas, vadinasi, nori užmegzti meilę ir susitikinėti su priešingos lyties asmeniu. Ir nors tai skamba painiai, seksologė Caitlin V. Neil teigia, kad palaikyti sveikus santykius šie asmenys gali kuo puikiausiai: „Ar santykiai yra sveiki, priklauso nuo to, ar partneriai gerbia vienas kitą ir vienas kito individualius seksualinius bei romantinius polinkius.“
 

Ar tu autoseksualus?
Teiki pirmenybę masturbacijai
Ar kada pastebėjote, kad lytinio akto metu atsitraukiate nuo partnerio, nes kulminaciją norite pasiekti vienas pats? Gal kažkada atsisakėte sekso su partneriu, nes norėjote intymiai pabūti tik su savimi? Jei taip, galite būti autoseksualus. Tačiau reikia suprasti, kad pirmenybės teikimas solo seksui ne visada reiškia, jog tokia yra jūsų seksualinė orientacija. Yra ir kitos priežastys, kodėl žmonės renkasi masturbaciją. Jie bijo lytiniu keliu plintančių ligų ar jaučia intymumo nepageidaujamo nėštumo baimę. „Kol mėgavimasis masturbacija nekyla iš intymumo baimės, tai yra visiškai tinkama seksualinė praktika“, – teigia seksologė Caitlin V. Neil.
 
Jūs save labiau jaudinate, nei partneris
Lytiškumo pedagogė Eli Scriver sako, kad autoseksualus jaudina mintis apie save seksualiniuose scenarijuose: „Juos žavi ne tai, kad fantazijose jie yra su kitu žmogumi, o tai kad jie patys dalyvauja lytiniame akte.“ Kiti gi žmonės pradeda galvoti apie save seksualinėse situacijose dėl kito asmens ar dėl savo seksualinių veiksmų. „Jei sekso metu pastebite, kad daugiau dėmesio skiriate savo poreikiams, tai yra įrodymas, kad jaučiate potraukį sau“, – teigia E.Scriver. O kad padėtumėte sau išsiaiškinti, ar tai tiesa, užduokite šiuos klausimus: „Į ką buvo nukreiptas mano dėmesys paskutinįkart, kai užsiėmiau seksu? Kai sekso metu užsimerkiu, apie ką galvoju?
 
Mėgaujatės seksu prieš veidrodį
Masturbacija prieš veidrodį – puikus būdas sužinoti daugiau apie savo erogenines zonas, o seksas prieš jį pagerina vizualinę stimuliaciją. Tačiau jei lytinio akto metu prieš veidrodį labiau žavitės savimi, o ne partneriu, gali būti, kad esate autoseaksualus. „Autoseksualai paprastai nesusijaudina tiesiog ryte žiūrėdami į veidrodį ir persirengdami. Jie susijaudina žiūrėdami į veidrodį seksualinėse situacijoje“, – priduria E.Scriver.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris