BPA – indeksas, kurį apeiti

Greta Vanagienė
2019-08-29
Ar ieškote ant plastiko pakuočių žymos „BPA Free“? Patiksliname: BPA – indeksas, žymintis, kad produktas kenksmingas dėl jo gamyboje kenksmingos cheminės medžiagos bisfenolio A (BPA) likučių. Endokrininę sistemą veikianti medžiaga mūsų organizmą trikdo įvairiausiais būdais: didina kai kurių hormonų gamybą, kartu slopindamas kitų veiklą, skatina ankstyvą ląstelių žūtį ar net kaupiasi organuose, kurie gamina hormonus. Deja, produktų su BPA, yra visur, kur tik pažvelgsi.
BPA – indeksas, kurį apeiti
Išvengti bisfenolio A poveikio kasdienybėje įmanoma, bet reikia tuo domėtis. Pradėti galima nuo siekio nepirkti skaičiuku 7 pažymėto plastiko gaminių su raidelėmis PC (polikarbonatas), kuriame galima aptikti BPA likučių.

„Didžiausias bisfenolio A pavojus yra sukeliamas nuolatinis poveikis, nes šis junginys yra pernelyg paplitęs. Jo šaltinių galėtume rasti kasdienėje buityje, statybinėse medžiagose, maisto pakuotėse, todėl tai kelia trikdantį pavojų mūsų sveikatai. Mat bisfenolio A junginių – dervų ir plastikų - geros eksploatacinės savybės, todėl pramonėje plačiai pritaikomas“, - aiškina VšĮ Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistas Gražvydas Jegelevičius.

 
Bisfenolio A junginiais dėl produktą apsaugančių savybių yra dengiamas aliuminio konservų dėžučių vidus. Jo likučių taip pat galima aptikti mikrobangų krosnelėms skirtuose induose, maisto pakuotėse, kompiuterių ir mobiliųjų telefonų detalėse, CD ir DVD laikmenose, iš perdirbto pluošto pagamintame tualetiniame popieriuje ir popieriniuose rankšluosčiuose, medicinos prietaisuose bei įrenginiuose, dantų kompozicinėse plombose, akinių lęšiuose.
 

„Dėl teisės aktų ribojimų arba vartotojų spaudimo bisfenolį A pramonėje bandoma keisti kitais cheminiais junginiais, kurie dar nėra ribojami. Tai - bisfenolis S arba F, tačiau jie, kaip parodė Švedijos cheminių medžiagų agentūros tyrimas, kurio metu tirti 39 bisfenolių klasės junginiai, didelė tikimybė, turi panašų poveikį sveikatai. Be to, pramonėje pasitaiko atvejų, kuomet BPA pakeičiamas kitų bisfenolių klasės junginiu, kuris nėra ribojamas, bet gali turėti panašias kenksmingas savybes, tačiau į tai neatsižvelgiama“, - įspėja apie gamybininkų praktiką specialistas.
Išvengti bisfenolio A poveikio kasdienybėje, anot G.Jegelevičiaus, įmanoma, bet reikia tuo domėtis. Pradėti galima nuo siekio nepirkti skaičiuku 7 pažymėto plastiko gaminių su raidelėmis PC (polikarbonatas), kuriame galima aptikti BPA likučių. Todėl šios cheminės medžiagos sąmoningai turėtume patys naudoti kuo mažiau.
 
Rinktis natūralias medžiagas
Kaip teigia specialistas, siekiantiems sumažinti mus supančią aplinką nuo endokrininę sistemą ardančios cheminės medžiagos, kiek įmanoma kasdienėje buityje turėtume rinktis daiktus iš natūralios kilmės medžiagų. Pavyzdžiui, stiklinius, molinius, keramikinius, metalinius, medinius.
Ieškokite prekių, ant kurių pakuotės užrašyta BPA free, non-toxic, be BPA, be bisfenolio.
 

Venkite konservuoto ir plastikinėje pakuotėje supakuoto maisto. Rinkitės, kiek įmanoma šviežius produktus, venkite pusfabrikačių. Jeigu negalite gauti šviežių vaisių ir daržovių, geriau rinkitės šaldytus produktus vengdami konservų. Nors maistas stikliniuose induose šiek tiek brangesnis, yra saugus, o indus galėsite pakartotinai panaudoti.
Taip pat siūloma plastikinę tarą laikyti vėsiai ir vengti ją kaitinti mikrobangėje. Mat kaitinant plastikinę tarą, BPA ir kitos cheminės medžiagos, gali nutekėti į maisto produktus. Atkreipkite dėmesį ir vaikams pirkdami žaislus – jų gamyboje naudojama daug plastikinių medžiagų. Štai nekenksmingais laikomi mediniai.


Verta žinoti
Venkite maisto saugojimo plastikinėje taroje. Jeigu plastikinės taros išvengti nepavyksta, venkite plastmasės su žymėjimu 3, 6, 7. Mažiausiai rizikos turi plastikas, žymimas skaitmenimis 5, 4 arba 2.

 
Tarp kitko
BPA yra siejamas su krūties ir kitomis vėžinėmis ligomis, nevaisingumu, nutukimu, ankstyvu lytiniu brendimu ir širdies ligomis. JAV vyriausybės atliktais tyrimų duomenimis, 93 proc. šalies gyventojų organizmuose aptinkama BPA.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris